Skocz do zawartości
IGNORED

Wyważenie ramienia w gramofonie Sherwood

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam używany gramofon Sherwood PM-9800 Manual. Problem polega na wyważeniu ramienia, czy ktoś mógłby napisać skrótową instrukcję co należy zrobić. Jestem zupełnym laikiem w tym temacie. Nie mam żadnej wagi ani innych specjalistycznych przyrządów. Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Rogus, to ty żyjesz?... ;D

wypadało by mieć do niego jakąś instrukcję.. jest taka strona www.vinyl coś tam... ;D i tam są serwisówki i manuale do gramofonów przeróżnych.. do swojego tam znalazłem i się przydała.

niech ktoś przypomni tę stronę..

Opuszczasz windę i tak długo kręcisz przeciwwagą, aż ramię będzie w poziomie, to znaczy igła nie będzie dotykać płyty, ani też nie uniesie się zbytnio do góry. Teraz ustawiasz czarny, plastikowy pierścień z podziałką na zero, nie zmieniając przy tym położenia przeciwwagi. Przedtem warto podnieść windę i zablokować ramię. Ostatnim ruchem jest ustawienie pożądanego nacisku, poprzez równoczesne pokręcanie przeciwwagą i pierścieniem z podziałką. Pierścień z podziałką powinien kręcić się razem z przeciwwagą, ale jego połączenie z nią jest zbyt delikatne i należy kręcić oba elementy jednocześnie, lub, tak jak ja zrobiłem, usztywnić nieco połączenie tych części, co jest bardzo proste do wykonania po zdjęciu przeciwwagi i pierścienia.

Markam

Wielkie dzięki za Twój wpis, był bardzo pomocny, chyba udało mi się wyregulować ramię. Mam tylko problem z antyscatingiem, igła co prawda nie skacze ale czasem na nowych płytach słychać wyraźnie trzaski w prawym kanale, czy istnieje domowy sposób na wyregulowanie antyscatingu, tzn. kiedy mam mieć pewność, że jest dobrze.

Mam też pytanie do forumowiczów - jaką wkładkę MM polecacie do tego gramofonu w cenie 400 zł sprawdzającej się w każdym gatunku muzyki.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.