Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SP-10 mkII. Jakie ramię?

golashki

Rekomendowane odpowiedzi

Do porównania użyłem wkładek skrajnych: okrytego niesławą w Polsce Ortofona mo 20 o wysokiej podatności i Denona dl-102 o niskiej podatności. Na obu wkładkach dało się usłyszeć bardzo zbliżone różnice w stosunku do tego jak grały na SME 3009. Miałem użyć Ortofona om 30, ale cena igły om 30 podskoczyła ostatnio do ponad 700 zł, więc tymczasowo "męczę" jeszcze 20tkę.

Nie wiem jak Stax zagra na tytułowym Technicsie. Myślę, że warto poszperać po zagranicznych forach, poszukać też można w japońskim internecie i zaboaczyć na jakich gramofonach ono pracuje u konkretnych osób (Japończycy lubią się chwalić swym sprzętem i zamieszczają sporo zdjęć w necie).

o i to jest wlasnie fajny opis, wnioskuje z niego jak takze z wlasnych doswiadczen ze na koncowe brzmienie najwiekszy wplyw ma wkladka+ramie+plinta jako caly uklad drgajacy, a nie okablowanie ramion (wlasciwie wyrozniam tylko 3 typy miedz, srebro, bardzo cienka lice) nie ma tez co demonizowac granicy rezonansu (i liczyc to z uporem maniaka przedszkolaka) ktora przedewszystkim odpowiada za efekty subsoniczne w drugiej kolejnosci dopiero zmienia brzmienie ukladu. Ciekaw jestem tez jak bardzo rozny jest ciezar glowic tych obu ramion oraz ich roznice w calkowitej wadze ale i tak trzeba je traktowac jako caly wspomniany uklad wkladka+ramie+plinta. Stad pytania jaka wkladka do sp10 jest bez sensu z praktycznego punktu widzenia a teoria jak widzac niewiele o brzmieniu mowi, skierowane jest natomiast konkretnie do posiadaczy sp10 z danym ramieniem, dana wkladka na danej plincie ktorzy moga sie podzielic swoimi subiektywnymi odczuciami o roznicach w brzmieniu wobec sobie znanemu wczesniejszemu punktu odniesienia. Przy okazji mam nadzieje ze procz instalacji w plincie, tej samej wysokosci dla danej wkladki, przesieg teakze byl ustawiony taki jak zalecany przez obu producentow ramion inaczej znowu pudlo ze wszelkimi porownaniami.

Piotr__, 24 Lip 2009, 10:51

>Przy okazji mam nadzieje ze procz instalacji w

>plincie, tej samej wysokosci dla danej wkladki, przesieg teakze byl ustawiony taki jak zalecany

>przez obu producentow ramion inaczej znowu pudlo ze wszelkimi porownaniami.

A widzisz, wszystko było tak jak być powinno z tą jedynie różnicą, że SME jest zamocowane na armboardzie przymocowanym do pływającego chassis, a Stax wkręcony do plinty. Jednak materiał w obu przypadkach jest taki sam, a część plinty, do której przymocowany jest Stax nie ma (bezpośredniego) kontaktu z podłożem.

Na marginesie ciekawa obserwacja: wpływ ustawienia VTA jest bardziej słyszalny na Staxie niż SME (na obu wkładkach to zauważyłem). Bierze się to być może z faktu, że skraje pasma są na Staxie silniej obecne niż na SME 3009. Oczywiśie nie wynika z tego, że SME jest pod tym względem ułomne - nic z tych rzeczy, bo ono też potrafi przyłoić. Stax jest jednak ramieniem bardziej analitycznym i chłodnym niż SME 3009.

synromka z czystej ciekawosci pokombinowalbym by odwrocic brzmienie w obu ramionach, by udowodnic ze jest to czescia ukladanki w ktorej bawimy sie gdziesc cos odejmujac, gdzies dodajac, by uzyskac efekt koncowy ale jako ze elementow ukladanki calego ukladu drgajacego jest bardzo duzo (szlif + cantilever + firmowe brzmienie wkladki + glowica jej material i ciezar) + rurka ramienia + lozysko + mocowanie ramienia + podstawa ramienia + cala plinta z napedem + podstawa pod gramofon + stolik (celowo nie pisze o okablowaniu, kalibracji i pre baa sa jeszcze takie sprawy jak drgania z otoczenia czyli pociagi, tiry, kolumny w tym ich bliskie ustawienie, podloga z paneli czy czegos tam innego) teoretycznie powinno byc mozliwe uzyskanie zblizonych efekw zmieniajac poprostu rozne z tych skladowych tworzacych koncowe rownanie dla obu ramion. Smiem twierdzic ze pozostaja ciagle eksperymenty badz podlaczenie i zapomnienie o jakichkolwiek zmianach i nie ma tu wiekszego znaczenia czy ktos kupi sobie gramofon za 100 czy za 100000zl bo niemozliwe jest by zawsze wszystkie skladniki ukladanki byly optymalne.

• 5 miesięcy później...

Czy ktoś z szanownych kolegów posiada zasilacz SH-10E do SP10-MKII w promieniu 200 km od Ełku?

Zakupiłem tytułowego SP10 bez zasilacza i nie mam jak go sprawdzić...

Może ktoś wykonał zasilacz na współczesnych elementach?

Z góry dziekuję za pomoc

grynio

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.