Skocz do zawartości
IGNORED

Sonda-ilu z nas to naiwniacy.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś w wątku obok napisał,że temat kabli nastał jak skończyła się epoka korekcji.Może ma rację?

Jak nie kijem to go pałą.Może czas wrócić do korekcji?No nie do regulacji barwy dźwięku a raczej do korekcji akustyki pomieszczenia.Może tam są większe możliwości?

rochu

W branży audio jest tak samo.Wiem ale nie mam dowodów więc o tym nie piszę.Jeżeli ktoś ma trochę oleju w głowie to po przeczytaniu recenzji może się domyślić.Wyciągnąć właściwe wnioski.

w kazdej prasie branzowej jest tak samo -kupujesz ich usługi/powiedzmy reklame/ to i sam zyjesz bo działa to zawsze razem

nie kupujesz męcz sie sam

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir.

To łapówkarstwo ładnie nazwałeś.

To zwykłe oszustwo,wykup dużo reklam im więcej wykupisz,tym lepiej napiszemy o Twoich produktach.

Nie nazwiesz tego skurwysyństwem?

Dlatego dużo już moich znajomych pism "fachowych"nie kupuje.

• Użytkownicy+

>modrzew47

Korekcja akustyki,ew. barwy , może w trudnych warunkach byc potrzebna (jest o tym inny wątek). Dobre kable zmieniają jeszcze coś innego- zwiększają rozdzielczośc , co powoduje większą ilośc informacji. Już to pisałem że nie wiem jak korektor miałby tu pomuc. Jeśli chodzi o ceny kabli to tak samo jak inni uważam że są bardzo wysokie (nieuzasadnione).

modrzew47, 10 Sie 2009, 21:51

>jozefkania.

>>A to pocztą mam wysyłać?

>Masz może kogoś od marketingu?On by Ci pomógł.Znim sprzedasz musisz(z dużym naciskiem na MUSISZ)

>do produktu przekonać.To jest Twój problem.Kupujący ma mieć kasę.Przecież to proste,dzieci to już

>rozumieją.

A kto mówi o sprzedaży ?

Ja tylko pokazuję prostą, tanią drogę do świetnego dźwięku, biorąc pod uwagę nakład pieniężny.

Fajnie by było gdybyś jakimś cudem miał możliwość posłuchać tego mojego projektu. Wtedy największą krytykę zniosę z pokorą. Teraz krytykowanie mnie jest trochę bez sensu.

Wczoraj nadal testowałem kopułkę Seas'a na pierwszym rzędzie. Pięknie to gra, żadnej agresji, żadnego syczenia. Klasa :)

Kiedyś zachwycałem się opisami i obrazkami kolumn za 10 tys.zł. i więcej. Teraz buduję kolumny na głośnikach tam stosowanych. Taka droga mi się podoba :)

modrzew47, 11 Sie 2009, 06:46

>rochu

>W branży audio jest tak samo.

Widzę, że wątek rozwija się w najlepsze i zatacza coraz szersze kręgi, co cieszy tym bardziej, że czekam z utęsknieniem kiedy tutaj weźmiemy na warsztat opiniotwórcze autorytety z audiostereo.pl

kreujący rzeczywistość na własną modłę w zależności od aktualnych czy też przyszłych potrzeb, własnych czy też różnych Grup Wzajemnego Wsparcia, nakręcając przy tym spirale absurdów (zwłaszcza cenowych) i szykując grunt pod różne mniejsze czy większe handelki...

>Wiem ale nie mam dowodów więc o tym nie piszę.Jeżeli ktoś ma trochę

>oleju w głowie to po przeczytaniu recenzji może się domyślić.Wyciągnąć właściwe wnioski.

Dokładnie. Jak ktoś ma trochę oleju w głowie, to w końcu zacznie kojarzyć nicki i przedziwne korelacje sprzętów (czy usług) robiących furorę na audiostereo.pl i wypływających jakiś czas później na allegro czy w zakładce OGŁOSZENIA...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość

(Konto usunięte)

palton, 11 Sie 2009, 12:37

Dobre

>kable zmieniają jeszcze coś innego- zwiększają rozdzielczośc , co powoduje większą ilośc >informacji.

w końcu jakiś konkret. W kablu płynie prąd, możesz uzasadnić swoje twierdzenie na gruncie elektrycznym ? Bo przecież MUSI być jakieś :)))

parantulla, nie mam pojecia o czym napisales... ja spotkalem tutaj paru filantropow :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Jak ktoś prezentuje jakiś projekt to od razu jest pokątnym sprzedawcą ? :)

Kto by ode mnie kupił jakieś szkaradne obudowy ? Sam bym się wstydził je polecać.

Nikomu niczego tutaj nie sprzedałem i nie mam zamiaru. A na pewno nie w postaci byle jak wykończonej obudowy.

modrzew

"To zwykłe oszustwo,wykup dużo reklam im więcej wykupisz,tym lepiej napiszemy o Twoich produktach."

nie musimy tu komentowac tego jak pisza ,prawde czy tylko poezje audiofilska dla rynku wystarczy ze o jednych pisza o innych absolutnie nic

czyli nie chcesz współpracowac finansowo -męcz się sam

jestes "miły" to nawet cie do kroniki towarzyskiej wezma :)

• Użytkownicy+

> XYZPawel

W kablu płynie prąd(sygnał), a więc można zakłucic jego przebieg. Prąd ten nie płynie w próżni, lecz przez kryształy (miedzi/srebra itp.), napotyka zanieczyszczenia pomiędzy kryształami w postaci żużlu ( po wytapianiu).Są lepsi niż ja jeśli chodzi o stronę techniczną.Myślę że nie wszystko da się zmierzyc, przeczytaj wpisy gdzie ciebie nie było (2-3 strony wstecz).Odpowiedz na pytanie :jakim wzorem/wykresem lub innym uzasadnieniem technicznym opisał byś przestrzeń , scenę muzyczną w dżwięku wydobywającym się z zestawu stereo. Przecież różny sprzęt ma różną scenę itd. , a więc jake może byc tych różnic uzasadnienie techniczne?

Pawle kiedyś też byli sceptycy co do tego że ziemia jest okrągła, brak odpowiedniego sprzętu lub metody nie oznacza że dana rzecz nie istnieje. Pamiętajmy że audio to nie pępek świata, jest wiele innych rzeczy do udowodnienia przez badania laboratoryjne.Jedyne co wiem na pewno ,to że różny sprzęt (wzmacniacze ,CD,kable itd. o kolumnach nie wspomnę)mają wpływ na dżwięk.

jozefkania, 11 Sie 2009, 14:10

>Jak ktoś prezentuje jakiś projekt to od razu jest pokątnym sprzedawcą ? :)

A kto Cię tam wie ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość

(Konto usunięte)

palton, 11 Sie 2009, 15:10

>Są lepsi niż ja jeśli chodzi o stronę techniczną.

nieskromnie powiem, że tak, ale nie chcesz mnie słuchać ;)

>Jedyne co wiem na pewno ,to że różny

>sprzęt (wzmacniacze ,CD,kable itd. o kolumnach nie wspomnę)mają wpływ na dżwięk.

Jedno jest tutaj pewne: że tak Ci się wydaje :)))

Rootlin, 10 Sie 2009, 22:37

>Wszyscy którzy siedzieli ze mna w pomieszczeniu włacznie z moją najbardziej już chyba sceptyczną

>wybranką rykneli "zmień z powrotem"! Dźwiek był nie do słychania. Kolący w uszy. Straszny.

A czy uczestnicy znali nazwy i cenę kabli ? Czy takie samo nagranie zawsze służyło do testowania ? Czy zawsze był taki sam poziom głośności ?

Jedna tylko odpowiedź na "tak" przekreśla sens całego testu.

parantulla.

Co do handlarzy,Allegro i sposobu załatwiania tych handelków zupełnie sie z Tobą zgadzam.

Co do jozefakani-nie.Nie sądze i nie podejrzewam go o niecne poczynania.

modrzew47, 11 Sie 2009, 18:25

No przecież sobie jaja robię :)

Przynajmniej jeśli chodzi o józefkania, bo jeśli idzie o całą resztę opychaczy i polecaczy,

to sądzę, że nawet jeden oddzielny wątek ledwie naświetliłby całą sprawę. Proceder kwitnie sobie w najlepsze od lat, co sprytniejsi natworzyli dziesiątki jeśli nie setki kont, niektórzy już dawno opuścili to forum i pootwierali całkiem nieźle prosperujące biznesy, których fundamenty znajdują się nie gdzie indziej jak w archiwum audiostereo.pl... ech, długo by tak można, a i tak to co ewentualnie uda się ustalić, to ledwie kropla w morzu i wierzchołek góry lodowej

i znowu kable...

jasna dupa...

Powiem tak, jesli ma sie stycznosc z przeciwna strona hi-endu, anizeli bycie konsumentem, to wie sie, ze są dziesiątki lepszych miajsc i powodow, zeby cos zmienialo dzwiek na plus lub minus.

Jestem dosc blisko zwiazany z firmą, ktora w niektorych kregach bywa uwazana jest za legende hi-endu i gdyby tu taki odsetek uwagi poswiecano takim duperelom jak kable, to gowno by z tego wszystkiego bylo...

• Użytkownicy+

>modrzew47

Raczej nie liczę na precyzyjną odpowiedź od Pawła. Podobne pytanie zadawałem mu kilka razy w kilku(3-4) wątkach, bez skutku. Pływanie, zmiana w żarty lub inny temat, wybiórcze odpowiedzi, odpowiadanie pytaniem na pytanie oto metody Pawła. Niestety (i to już pisałem), odpowiedzi na stawiane pytania mogłyby obalic jego teorię, więc się nie dziwię. Zresztą jeden wątek zdaje się za min. moją oraz sattika przyczyną się zakończył :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

znalazłem trafne porównanie

nowe kable to jak nalepka tuningowa dosc modna swego czasu "my trabant is fantastic"

Są podobno systemy(wieże),które nie mają kabli do kolumn.Dla malkontentów kablowych,tych wszystkich,którzy twierdzą,że kable nie są istotne proponuje zastosowanie takiego rozwiązania.

Wszyscy wtedy bedą zadowoleni.Przecież kable nie grają,czyż nie?

• Użytkownicy+

darkfenriz

Masz rację co do kabli, że jest wiele innych rzeczy mających większy wpływ na brzmienie niż one. Ciągłe rozmowy dotyczą tego że wiele osób prze zemnie szanowanych (np. HENRYKPIĄTEK, JÓZEF, CZY GRZEGORZ) podważają to że kable wprowadzają słyszalne zmiany(Pawła xyz pomijam, on twierdzi że ew. kolumny mogą się różnic,pozostałe części niet). Tyle uwagi poświęcamy kablom, bo jest to sprawa wiąż (o dziwo !!!) dyskusyjna. Są wątki o sprawach fajnych, ale oczywistych, ten jest o tyle wyjątkowy, że jest w nim żywa dyskusja, nie tylko o kablach.

sa podobno sytemy ktore nie maja kabli.....

podobno odpalono tez system na drutach pozyskanych z wieszaka i było niezle

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.