Skocz do zawartości
IGNORED

Co to za głośnik?

stolar_86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu oddałem moje stare głośniki Grundig do renowacji w firmie Minima Audio w Bydgoszczy. Wymieniono wszystko poza obudową. Dziś z ciekawości zajrzałem do środka i ku mojemu zaskoczeniu (remont kosztował 500 lub 600zł) okazało się, że wysokotonówka to tandetny Alphard TW318 . Nie wiem natomiast co to za średnioniskotonowiec. Dlatego bardzo proszę o pomoc. Nie spodziewam się rewelacji.

Moją opinię na temat Minimy pozostawię dla siebie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20746-100000446 1247322793_thumb.jpg

post-20746-100000447 1247322793_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57186-co-to-za-g%C5%82o%C5%9Bnik/

Czyżby był to ten ARN?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedna fotka.

Co waszym zdaniem wart jest ten głośnik? Czy jest sens myśleć nad wykorzystaniem go do budowy nowych kolumn?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie. Basu nie ma... Gdyby nie ten fakt, to można by powiedzieć, że kolumny grają akceptowalnie. Dlatego pomyślałem, żeby zmienić obudowę na coś większego i solidniejszego, oraz dodać jakiś głośnik niskotonowy z oddzielną zwrotnicą i może własną komorą. Podłączyłbym wszystko w bi-wiringu. Co Wy na ten pomysł? Problem w tym, ze sam nic nie zdziałam i potrzebna mi będzie pomoc.

To nie ma wielkiego sensu, wyniesie stosunkowo dużo, żeby grało poprawnie - spory koszt zwrotnicy.

Za cenę tej modyfikacji mogłeś (możesz) sobie zrobić przyzwoite kolumny. Np. z 16cm głośnikiem Tesli + jakaś lepsza kopułka Vify czy Sesa. Zagra nie gorzej niż kolumny za klika tys.zł z salonu.

Problem w tym, że na dobrą sprawę, to nie mam (i jeszcze długo nie będę miał) jakichkolwiek środków na tego typu operacje. Dlatego jeśli mam z tym coś robić to muszę się ograniczyć do zmiany obudowy (jak najmniejszym kosztem - jakieś pomysły?), dodania głośników niskotonowych (np. Tonsil GDN 20/80/2 lub innych do 100zł szt. a nawet tańszych) i np jakiegoś filtra dolnoprzepustowego. Mam tak napięty budżet, że nawet takie rozwiązanie będzie jego nadwyrężeniem.

Głośnik, o który pyta autor tematu, to:

Ukryta Zawartość

lub wersja o innej impedancji.

Ukryta Zawartość

Jeśli to jest ta wersja co wyżej, to daj sobie spokój z tymi głośnikami. One się do niczego nie nadają. W kontekście uzyskania w łatwy sposób dobrego dźwięku.

Za 40zł/szt. możesz kupić dobre Tesle 16cm, albo mniejsze ARN150. Bas będzie o niebo lepszy od tego co masz teraz. Kopułka Alpharda z braku kasy zostanie, trudno się mówi, potem wymienisz na coś lepszego.

Koszt zrobienia surowych obudów z płyty wiórowej to najmniej z 50zł. Koszty elementów do zwrotnic około drugie tyle. Potrzeba co najmniej ze 200zł, żeby coś sensownego zmontować :)

Zwrotnice (jeśli można TO tak nazwać) nie chcą się odkleić, więc wysyłam fotki ze środka obudowy. Swoją drogą jeśli uważacie, że te szerokopasmowce są nic nie warte i nie ma sensu ich zostawiać, to zastanawiam się, czy narazie nie pozostać przy starych obódowach zwiększając w nich otwory na nowe głośniki. Schematów nie umiem rysować (jestem kompletnym laikiem). Mogę jedynie opisać jaki kabelek jest z czym polutowany...

Ukryta Zawartość

post-20746-100000420 1247341032_thumb.jpg

post-20746-100000421 1247341032_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to objętość wystarczająca, żeby uzyskać dobry, miły dla ucha bas. Trzeba by dać jakieś wzmocnienie obudowy. Wkleić jakąś poziomą poprzeczkę, bo ścianki są bardzo cienkie. Ja np w ostatnich monitorach mam 26mm boki, front prawie 40mm.

Chcąc wykorzystać tą cewkę 1,4mH należy zastosować woofer 8-ohmowy. No to ja polecam Tonsila (tego z Totem Mite), bądź jego wersję z okrągłym koszem.

Ewentualnie można dać ARN150-03/04. Dlatego 4-ohmowy, bo ma wyższą efektywność napięciową. Jednak z tak dużą cewką będzie mało średnicy (za to sporo basu). Zależy jakie brzmienie lubisz.

Dwa Tonsile plus jeszcze jakieś kondensatory, tunele bass-refleksu. Myślę, że 200zł wystarczy w zupełności. Taniej nic dobrego nie kupisz.

Jeśli chodzi o BR to jest fabryczny tunelik o długości 8,5 cm. Foto zamieszczam :)

A jeśli chodzi o brzmienie to nie za bardzo podoba mi się pomysł zyskania basu kosztem średnicy, która obecnie jest poprawna. Dziś postaram się coś wykombinować jeśli chodzi o finanse. Może jakimś cudem uda mi się skręcić kilka stówek i można by pomyśleć o czymś bardziej ambitnym niż zmiana średniotonowca i modyfikacja zwrotnicy.

:

Ukryta Zawartość

post-20746-100000390 1247394089_thumb.jpg

post-20746-100000391 1247394089_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:

Ukryta Zawartość

post-20746-100000384 1247394207_thumb.jpg

post-20746-100000385 1247394207_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedno jest pewne - obudowa musi być szczelna ! Te wszystkie dziury trzeba zakołkować. Tzn kołek meblarski przyklejony na wikol. Wszystkie kąty, łączenia wewnątrz obudowy zalać wikolem lub uszczelnić silikonem. Ten tunel raczej będzie dawał za wysokie strojenie.

Z powodu totalnego ograniczania kosztów można go na początek zostawić, tylko trzeba koniecznie uszczelnić silikonem miejsce styku z obudową.

Z takich trochę lepszych rozwiązań to można dokleić nowy front i całość wykończyć folią albo fornirem. Tyle, że to lepiej nową solidną obudowę zrobić. Jak zagra to mam nadzieję, że zrobisz lepszą obudowę :)

W ciągu tygodnia będzie wiadomo, czy mój budżet pozwoli na coś więcej. Jestem dobrej myśli. A jeśli chodzi o sprawę obudowy, to może ktoś zna osobę w okolicach Bydgoszczy lub Torunia, która mogłaby mi jakoś pomóc?

Witam.

Czy ktoś ma pomysł co to za głośnik? Kupiłem kiedyś na allegro, kosztowaly ok. 400 za komplet używanych. Były renomowanej firmy. Nie ma na nich zadnych oznaczen, a opis aukcji jest juz dawno w archwium allegro.. Zamontowalem je w miejsce Visatonow W170S, do kolumn 2 glosnikowych DIY kupionych rowniez kiedys na allegro. Czy trzeba zmieniac jakos zwrotnice? :)

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie powiedziałbym. Zbudowano nowe kolumny na bazie starych obudów. Zastosowano nowe głośniki, opracowano i wykonano do nich nowe zwrotnice i strojenie skrzynek. To jest kawał roboty. QA w Polsce panuje dziwne podejście, nie ceni się ani cudzej pracy ani własności intelektualnej. Jedyne co się ceni, to to co jest materialne i namacalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.