Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana Jamo Studio 180 na....??

misiekLDZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Przyszedł czas rozstania z moimi Jamo Studio 180 i pora rozejrzeć się za czymś nowym.

Zacząć należy od moich preferencji. A więc muzyka to przede wszystkim trance, house, hip hop choć zdarza się posłuchać czegoś bardziej instrumentalnego z gitarą bądź saksofonem w tle. Generalnie lubię słuchać muzyki dość głośno dlatego chciałbym by nowe kolumny były dość mocne i potrafiły "kopnąć". Napędzane będą wzmaczniaczem Denon PMA-920 który ma 120W RMS przy obciążeniu 8 Ohm więc mocy jest zapas. Chciałbym tym razem postawić bardziej na jakość niż było to w przypadku zakupu Jamo. Ma to grać w konfiguracji stereo bez subwoofera więc kolumny mają zapewnić dostatek kontrolowanego basu, nawet dość twardego bo tak lubię. Pokój ma ok 16m^2 ale myślę już przyszłościowo i biorę pod uwagę większe pomieszczenie (nawet do 30m^2). Jeśli chodzi o budżet to planowałem wydać ok 500-600zł, ale jeśli będzie warto dołożyć troszkę to byłbym w stanie przeznaczyć na ten cel do 800-1000zł. Po przeczytaniu wielu tematów na forum miałem kilka typów i były to:

1. Tannoy M1 (ale raczej odpadają bo podobno nie zapewnią takie ilości niskich tonów jak oczekuję)

2. Tannoy M2 - z przeczytanych opinii na nie początkowo stawiałem

3. Tonsil Zeus, Scherzo - te brałem pod uwagę z racji na duży zapas mocy i nisko schodzącego basu choć podobno po ich wyborze odszedłbym raczej od założenia dotyczącego jakości

4. Tannoy M3, M4, M5 - ostatnio pojawiła się koncepcja zakupu kolumn podłogowych (bo jak wszyscy wiedzą Tannoye M1 i M2 to dość małe monitorki), które potrafią zagrać głośno i zadowolą mnie ilością basu przy zachowaniu dobrej jakości dźwięku. Czytałem fora i słyszałem pochlebne opinie dotyczące modeli M3 i M4. Nie wiem jak jest w przypadku M5 ale wszystkie są w podobnych cenach i zakładając że cała seria M była udana można by twierdzić, że im wyższa cyfra tym lepszy model. Ale czy mam rację?

To były moje typy. Tak wyczytałem na forum i te kolumny brałem pod uwagę. Które najlepiej by spełniły moje wymagania? Które z nich stanowczo odrzucić? A może wziąć pod uwagę jeszcze coś innego?

Zaznaczam, że nie mam możliwości odsłuchu żadnych z nich więc muszę zupełnie zdać się na Waszą wiedzę i doświadczenie oraz po części preferencje.

Proszę serdecznie o pomoc w dokonaniu wyboru.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/57198-zamiana-jamo-studio-180-na/

u pewnego kolegi z forum sluchalem brzmienia z lekko przerobionych jamo bodajze d590 nie wiem dokladnie jaki to byl model ale jesli chcesz podam ci jego nik i bys sobie obgadal powiem tak brzmienie rewelacja !

a od siebie to do takiej muzy polecam szalone paradigmy

>3. Tonsil Zeus, Scherzo - te brałem pod uwagę z racji na duży zapas mocy i nisko schodzącego basu

>choć podobno po ich wyborze odszedłbym raczej od założenia dotyczącego jakości

Co jak co, ale niskiego basu to nie ma w nich wogole.

?👈

A jakiś konkretny model tych paradigmów? Niestety moja wiedza w tym temacie jest skromna więc i modeli nie znam. Przejrzałem allegro po wpisaniu Paradigm i raczej wszystkie kolumny znalezione po wpisaniu tego hasła były dużo droższe od założonego budżetu.

No właśnie czytam opinie o tych Paradigmach i widzę, że może to być coś czego szukam. Dziękuję za podpowiedź i wezmę je pod uwagę. A może ktoś jest w stanie powiedzieć jak mają się te Paradigmy do Tannoy`i M2, M3, M4 i M5? Co je różni?

Widzę także po przeczytaniu różnych opinii na temat Paradigmów 3 że ludzie bardzo narzekają na ich średnicę i sporo osób po nacieszeniu się ich sprężystym i dynamicznym basem zmieniają je na coś bardziej neutralnego gdzie średnica jest znacznie lepsza. No i właśnie ciekawi mnie bardzo konfrontacja tych Paradigmów i wszystkich wmienionych wyżej Tannoy`i

no akurat gitarki, wszelkie odmiany brzmią świetnie, gorzej z realizmem innych instrumentów oraz wokali (brak takiej "chropowatości" na średnicy, za bardzo miękko to gra)

oczywiście braki w średnicy nie oznaczają że grają tam kiepsko jak Altusy czy może Jamo które posiadasz, ale w stosunku do np Tannoy różnica jest in minus, z kolei Tannoy nie mają dynamiki i takiego basu jak Paradigmy... w tej cenie musisz iść na kompromisy, nawet w używkach ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.