Skocz do zawartości
IGNORED

Prof. Leszek Kołakowski nie żyje

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

Profesor pod każdym względem przerósł nas wszystkich a szczególnie tzw. elity. Szkoda, że zabrakło kogoś, kto samą swoją obecnością sprowadzał głupotę do parteru.

Żal, że jeden z największych polskich filozofów odszedł... Dla mnie to jeden z największych autorytetów, mistrz myśli i przy tym skromny człowiek.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Bardzo smutna wiadomość.

A jeszcze niedawno byłem na jego 80-cio leciu zorganizowanym przez UW. Mam nadzieję, że znalazł już odpowiedź na wszystkie te pytania, które życie filozofa przed nim nieuchronnie stawia, a których przeciętny człowiek nie jest w stanie nawet sformułować.

Pozostaniesz w mojej pamięci przyjacielu mądrości.

(*)(*)(*)

Wielka strata. Kto z wybitnych polskich humanistów czy pisarzy jeszcze żyje - chyba już nikt. Kołakowski umarł, na jego miejsce wepchnie się Wolniewicz, Legutko czy inny "filozof" PiS lub Radio Maryja. Wielcy odchodzą, zostaje to, co widać.

meloman 62, 17 Lip 2009, 21:52

Na szczęście nie da się "wepchnąć" na miejsce Człowieka, który istniał dzięki głębokiej, wolnej myśli, ocierającej się o tajemnicę Prawdy

+ + +

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

jednego komucha i piewcy komunistycznej utopii mniej,

taki z niego filozof jak i z tego górala, jak mu tam było, Tiszner, czy jak,

teraz będą sobie razem te "filjozofy" "filjozofować"

Bruner, troszkę przeszarżowałeś ale inni też szarżują z tymi "autorytetami" i "mistrzami myśli".. Wieloletnie uprawianie marksizmu-leninizmu możnaby porównać chyba do badań nad płaskością Ziemi.

Tu akurat można mówić o wieloletniej KRYTYCE marksizmu. Wcześniej, oczywiście, musiał go poznać - bez tego się raczej nie da uprawiać konkretnej krytyki. Zresztą - nie bez powodu zmuszono Go do emigracji.

usuń sobie mózg wrzodzie jeden,

prawdy nie zasłonicie,

kołakowski promował komunizm a że się później nawrócił to jego sprawa nie moja, on nie miał prawa niczego publicznie głosić po tym jak głosił komunizm

bruner_, 18 Lip 2009, 12:21

>kołakowski promował komunizm a że się później nawrócił to jego sprawa nie moja, on nie miał prawa

>niczego publicznie głosić po tym jak głosił komunizm

Jest jedna charakterystyczna cecha którą mają ludzie z Tych kręgów: niebywała BEZCZELNOŚĆ.

W razie czego po latach zawszemozna się wytłumaczyć że "wszyscy zostaliśmy uwiedzeni", jak Szymborska.

Taki zapisek na pudełku od zapałek:

``Adam Michnik i "Gazeta" żegnają Mistrza i Przyjaciela``

a tuż pod spodem -

``Leszek Kołakowski nie żyje. Polska pogrążona w żałobie.``

"Polska pogrążona w żałobie."? Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu ;)

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

A propos pogrzebów, Kołakowski wziął udział w mało nagłośnionym pogrzebie (w rycie żydowskim) niedawno zmarłego innego autrytetu i tytana myśli, bo także Oksfordczyka - Heleny Wolińskiej vulgo Fajgli Mindli Danielak, ktorym największym dziełem życia był mord na generale Fieldorfie-Nilu.

bruner_, 18 Lip 2009, 12:01

>co w nim wielkiego? muls, gadaj!

>

>jak już mulsy kogoś chwalą to z pewnością jakaś kanalia musi być

o prosze i Michnik też go chwali, no to pewno szkodził Polsce :-)

bruner_, 18 Lip 2009, 12:44

>o prosze i Michnik też go chwali, no to pewno szkodził Polsce :-)

Niestety prawda jest taka że te wszystkie "autorytety" i "tytany myśli" są mianowane w, jak by to łagodnie ująć... kółku wzajemnej adoracji, złożonym głównie ze stalinistów, czy to w pierwszym czy w kolejnym pokoleniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.