Skocz do zawartości
IGNORED

Przeróbka wzmacniacza

aldi18

Rekomendowane odpowiedzi

Troche nie jasno się wyraziłem

We wzmacniaczu chciałbym dodać trochę pojemnośći kondensatorów w zasilaczu, nie mam pojecia co jeszcze mówiono mi tez o wymienieniu wzmacniaczy operacyjnych i diód na szybsze

Cd kabel zasilający op-ampy kondensatory i dać trafo toroid lub 2 oddzielne;) na dwie sekcje

Szukam osoby blisko Zamościa która mogłaby mi pomóc;)

Dziękuje

• 8 miesięcy później...

A propos przeróbki wzmacniacza mam również pytanie.

Jaką funkcje pełni w parze wejściowej tranzystorów obwód zanzaczony za schemacie. Jest on niemal w każdym wzmacniaczu.

Czy to jest jakieś odcięcie wzmocnienia wysokich częstotliwości w parze ?

Czy można bezpiecznie zmniejszyć nieco pojemność ?

Proszę o wyjaśnienie. Interesuje mnie to szczególnie, gdyż natrafiłem w pewnym artykule, gdzie gość wspomniał tylko, iż zmniejszenie pojemności tego obwodu o np. 20% może poprawić brzmienie.

Wyrzucając tą spinkę RC poszerzasz pasmo w górę.. fabrycznie jest ona tak wyliczona, że nie powinna kolidować z przenoszeniem do ok 100khz. Wyrzucając ten obwód możesz spowodować załamanie stabilności końca mocy.

Ten dwójnik ma za zadanie wprowadzić tzw. biegun dominujacy, co jest praktycznie niezbędne we wzmacniaczu z głebokim nfb. Prościej mówiąc koryguje on fazę i amplitudę.

Inne i lepsze rozwiązanie to kondensator we wzmacniaczu napięciowym wlączony między bazę a kolektor - tzw integrator Millera.

Jakakolwiek samowolna zmiana tych pojemności może doprowadzić do wzbudzenia sie wzmacniacza i spalenia głośników wysokotonowych.

Para różnicowa ma tu jak widać ze schematu barzdo duże wzmocnienie co może doprowadzić do powstawania bardzo nieprzyjemnych zniekształceń typu TIM. Możesz włączyć w emitery rezystory ok 47-100 ohm co znacznie poszerzy liniowy zakres pracy st. wejsciowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.