Skocz do zawartości
IGNORED

bi-wiring yamaha ax-900/jbl e 80 kable?

mrĂłwek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam yamahe ax-900 odrazu pokaże foto gniazd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (dane wzmaka)

jbl e 80 będą niedługo:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (dane kolumn)

Teraz moje pytanie czy jak to zepnę w bi-wiring chodzi mi tak jak na obrazku:

Ukryta Zawartość

To nic mi się nie przepali nie popsuje? Wolę się zapytać co i jak bo szkoda sprzętu a nurtuje mnie ten napis nad wejściami we wzmaku by podłączyć razem pod a+b to potrzebuje kolumn 16 ohm

Oraz jak już rozwiąże się ten problem jakie kable polecacie do takiego zestawu?

Źródłem pewnie będzie allegro cena ja wiem do 15 zł/m

Mam już mętlik w głowie dlatego zwracam się do was o pomoc opcja szukaj strasznie zamąciła mi w głowie;/

post-14830-100009812 1248082281_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57280-bi-wiring-yamaha-ax-900jbl-e-80-kable/

poszukaj po testach w audio hifi - czasem można łyknąć na allegro coś w cenie 11-13 zł co w miarę dobrze wypadło. Ale to czasem

Muszę skomentować wybór - cena jak za parę e80 - nie dyskutuję, ale szkoda tej maszynki yamahy do tych kolumn - ostatnio je słuchałem - sam mam ax700 i myślę że jeśli tego jeszcze nie kupiłeś to szukaj coś innego. Chciałbym użyć gorszych epitetów, naprawdę trzeba szukać duuużo lepszych głośników do tego sprzętu.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

ja tam miałem AX900 i E80 i rewelacyjnie to grało w extremalnych odmianach metalu, do dziś miło wspominam, ale fakt, ax900 to znacznie lepszej klasy kloc niż e80

to na zdjęciu to bi-wiring, z E80 nie ma żadnego sensu tego robić, nie odczujesz nic,

że piszą 16ohm to dziwne, u mnie ona sobie radziła spokojnie z 4ohm kolumnami (2,8min)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

w sumie jeszcze raz się przyjrzałem temu obrazkowi i jest dość dziwny, na 100% musisz wkleić lepszą jakość bo nie widać doklądnie, a są jakoś po przekątnych te kable, albo gniazda bokiem?!

możesz tak podłączyc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Dzięki za info oraz za ładne obrazki:)

Jak mówisz że u Ciebie dawało rade pociągnąć i nic się niesfajczyło to ok.

Z ciekawości trochę potestuje ale teraz będę spokojny że nic nie zepsuje.

Na dniach będę miał kolumny to się zabawa zacznie

Zapomniałem jeszcze się zapytać, czy ta zabawa z kablami daje rade?

jakie kable polecacie, muszę coś kupić ponieważ stare będą już za krótkie, myślałem nad jakimiś koltz'ami z allegro

Gość

(Konto usunięte)

mrówek, 22 Lip 2009, 07:53

>Zapomniałem jeszcze się zapytać, czy ta zabawa z kablami daje rade?

>jakie kable polecacie, muszę coś kupić ponieważ stare będą już za krótkie, myślałem nad jakimiś

>koltz'ami z allegro

Na temt bi-wire jest wiele sprzecznych opinii (również na forum AS) - jedne, że coś wnosi (polepsza lub pogarsza), inne, że kompletnie nic...

W każdym bądź razie, moim zdaniem i zgodnie z tym, co napisał kolega w poście powyżej, w tej klasie sprzętowej bi-wiring nie zmieni kompletnie nic. Zamiast kupować cztery tańsze kable do bi-wire, to w zamian za to lepiej kupić lepszy do klasycznego połączenia i pozostać przy zworkach (oryginalnych lub z tego samego kabla).

A tak w ogóle, jaki budżet na kable posiadasz? Ile za metr chcesz przeznaczyć?

PS Posiadałem i KLOTZa, i CORDIALa (wszystko z Allegro). Raczej odpuść je sobie, bo to kable estradowe - nie czytaj bzdur typu "Klotz - hi-end". Ja pozbyłem się tamtych i chociażby ze względu na walory estetyczne mam obecnie typowe do użytku domowego CHORD CARNIVAL SILVERSCREEN :-)

Gość

(Konto usunięte)

mrówek@ Bardzo ładne rysunki, zdjęcia ale informacja nie do końca precyzyjna. To nic Ci nie da. Żeby to działało jako tako to trzeba zdemontować blaszki łączące szeregowo wejścia w kolumnach. W przeciwnym wypadku szkoda kasy na okablowanie. Wystarczą pojedyncze.

Gość

(Konto usunięte)

HM69, 22 Lip 2009, 14:15

>mrówek@ Bardzo ładne rysunki, zdjęcia ale informacja nie do końca precyzyjna. To nic Ci nie da.

>Żeby to działało jako tako to trzeba zdemontować blaszki łączące szeregowo wejścia w kolumnach. W

>przeciwnym wypadku szkoda kasy na okablowanie. Wystarczą pojedyncze.

Z całym szacunkiem, ale nie tylko "Żeby to działało jako tako" - przy bi-wiringu blaszki BEZWZGLĘDNIE należy zdjąć, bo grozi to zwarciem i spaleniem końcówek mocy... :-(

Tak notabene to na grafikach jest poprawnie - nigdzie tych zworek (blaszek) nie widać.

I podtrzymuję mój poprzedni wpis: bi-wire przy tym sprzęcie raczej nie ma sensu - lepiej kupić dobre kable do single-wire :-), a sam bi-wire w ogóle jest rzeczą dyskusyjną, czy coś wnosi, czy nie.

mam małe doswiadczenia w bi wire, miałem tak podpięte paradigmy monitor 7v4, kiedys tez kefy.

efekt był w obu przypadkach taki: wiekszy bass ze słabą kontrolą, obfita nieuporządkowana góra.

u mnie był mocniejszy i szybszy bas (z lepszą kontrolą), góra wydawała się bardziej przejrzysta, jakby lepsza separacją dźwięków ale też chyba bardziej ostra... to wszystko oczywiście w małym zakresie, nie są to mocno słyszalne zmiany (nieco ponad granicy słyszalności)

druga sprawa ,że zależy to indywidualnego sprzętu, na jednym może nie być różnicy, na innym tak, ale generalnie nie ma co oczekiwać sporej poprawy po bi-wiringu... bardziej tu można pobawić się w zmianę samej góry lub samego basu, mieszając kabelki :)

Jak będę kombinował z jakimś okablowaniem na b&w oczywiście niezapomne zdjąć blaszek:)

Narazie mam kabel klasy 50gr/m cienki jeszcze w dodatku i chciałbym zainwestować właśnie w coś trochę lepszego na single wire

Gość

(Konto usunięte)

HM69, 22 Lip 2009, 20:50

>Blaszek na rysunkach nie widać. Ale są na kolumnach, których zdjęcia dołączył w adresie www autor

>wątku. Wystarczy tylko je obejrzeć.

I co w związku z tym? ;-)

"HM69

22 Lip 2009, 14:15

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 608 / 566 / 0

mrówek@ Bardzo ładne rysunki, zdjęcia ale informacja nie do końca precyzyjna. To nic Ci nie da. Żeby to działało jako tako to trzeba zdemontować blaszki łączące szeregowo wejścia w kolumnach. W przeciwnym wypadku szkoda kasy na okablowanie. Wystarczą pojedyncze.

IP: 3d7cac7666693bc | Odpowiedz » | Zgłoś do moderacji »"

Widzę, że szanowny Pan Purysta Językowy ma problemy ze zrozumieniem treści wypowiedzi...

W przeciwnym wypadku (niezdjęcia blaszek), to nie "szkoda kasy na okablowanie", tylko uszkodzimy amplitunera, czy też wzmacniacz...

I to by było na tyle ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.