Skocz do zawartości
IGNORED

Beresford 7520 -> ??? -> Mission M33i

kvist

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym zwrócić się z prośbą o pomoc do osób, które znają kolumienki Mission M33i

Mój kolega nabył właśnie takie kolumienki tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i poprosił mnie abym doradził mu jakiś niedrogi, używany ale sprawdzony wzmacniacz do tych paczek.

Źródłem będzie Beresford 7520.

Problem mam taki, że ja tych kolumienek nie znam...

Może ktoś podpowie z jakimi wzmakami one ładnie grają (muzyka to pop/rock czasem nawet disco lata 80-90).

Myślałem także o tym aby tego Beresa wykorzystć jako przedwzmacniacz i dokupić jedynie jakąś końcówkę mocy, np Cyrusa.

Czy ktoś testował Beresforda w roli pre-ampa?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, kupując wzmak mam na myśli tylko sprzęt z drugiej ręki na brytyjskim ebay.

Dzięki i pozdrawiam,

kvist.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/57283-beresford-7520-mission-m33i/

kvist, 20 Lip 2009, 18:37

>Czy ktoś testował Beresforda w roli pre-ampa?

Ja testowałem, ale nie wiem czy się do czegokolwiek moje doświadczenie przyda.

wzmacniacz(końcówka) primare, kolumny na ScanSpeak, sam beresford - wersja 7510.

Beresford nie jest, de facto, pre. To pseudo przedwzmacniacz. On tylko ogranicza potencjometrem - od poziomu wyjścia liniowego do zera. Nie potrafi przedwzmocnić.

Jeśli system ma być na potańcówki, to może być za krótko z mocą, nie zapewni tego samego co prawdziwy przedwzmacniacz.

Zaryzykuję, że wybrane źródło (bersford) gra i tak o dwie ligi wyżej niż M33i mogą odtworzyć.

Jeśli to do pop-u, rocka, disco - zwróciłbym oczy na creeka, rotela.

transportem do beresa może być cokolwiek, ale, mam wrażenie że odtwarzacze dvd zgrywają się z nim gorzej niż odtwarzacze CD, mimo że nie ma powodu szczególnego aby tak było. Może złudzenie, w audio łatwo o to :)

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Jancio, serdeczne dzięki za wpis.

Przyznam, że właśnie tego słabego czy - jak napisałeś - pseudo pre się obawiam. Doświadczenia z tym ustrojstwem nie mam żadnego a nie chce kolegę na minę władować. To ma być jego pierwszy system stereo, źródła do 7520 to laptok z plikami flac oraz Pionek PD-S 703. Muszę się zmieścić w 200GBP i myślę, że taki cyrus two + psx czy sugden a21a będzie bezpieczniejszym wyborem.

Niebawem dam znać co z tego wyszło ;-)

Pozdrawiam,

kvist.

kvist,

żeby sprawa była jasna :

beresford to znakomity wybór jeśli chodzi o jakość dźwięku i możliwości.

Kolega będzie miał znakomite źródło, z CD/DVD/BR/PS3/XBOX/tuner_kablówki - z każdego z tych urzadzeń wyciśnie o klasę lepszy dźwiek niż one same, na wyjściach analog mogą dać, i o klasę lub kilka - przerośnie zapewne możliwości kolumn.

Co do głośności - u mnie, na 18m2, przy końcówce 2x45W 8ohm, potencjometr DAC-a ustawiony na godzinę 11 - jest glośno. Przy 2/3 - zdecydowanie ZA głośno.

Ale, to 18m2, czyli objętość 43m3. Na 30m2 (72m3) może to wyglądać zupełnie inaczej.

Porządna integra IMO lepiej się sprawdzi. Jeśli kupisz taką która może pracować w trybie końcówki mocy, to właściciel sam podejmie decyzję. Jeśli nie, to zagra tak jak musi :)

Porciło mnie przez chwilę żeby coś o klasie A chlapnąć, ale, teraz mam wątpliwości.

Wiele wzmacniaczy w A klasie ma piętę achillesową na basie. A to techno i pop - raczej nieodzowne.

Sugdena bym nie polecał do takich zadań, ładnie, miło...ale bez wykopu.

Po namyśle, do wspomnianego creeka i rotel-a, dorzucam exposure jako warte rozważenia.

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

jeśli mocy mamy pod dostatkiem to pasywka jest ok! można spróbowac a jak będzie brakowało dynamiki czy mocy na głośnikach to można ewentualnie dorzucić jakieś pre. Pre to dodatkowe śmieci w drodze sygnału. Kolejne metry ścieżek, cyny, kondów, lamp, wzmacniaczy operacyjnych... jeśli nie ma potrzeby aktywnego pre to nie ma co go tam wkładać na siłę.

kurcze, pojawiła się końcówka rotelka 981. znam ją, miałem kiedyś. na moje ucho z tym beresem zgr się znakomicie - ale pytanie: czy na pewno beres+ta końcówka nagłośni z wykopem 18-25 m2 (beres jako pre-amp) ???

nie wiem czy ryzykować.

zagra to panowie?

pozdro!

Seba78, 22 Lip 2009, 12:26

Pre to dodatkowe śmieci w drodze

>sygnału. Kolejne metry ścieżek, cyny, kondów, lamp, wzmacniaczy operacyjnych... jeśli nie ma

>potrzeby aktywnego pre to nie ma co go tam wkładać na siłę.

Podałbyś, który CD tak dobrze steruje róznymi końcówkami mocy? (pasywka - to tylko tłumik:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.