Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie używane kolumny do 8 tys. zł

LukRin

Rekomendowane odpowiedzi

berberys.

Nowe Passy oznaczone symbolem XA-100.5 grają inaczej od starych Aleph-ów,dysponują lepszą kontrolą basu i szybszym dźwiękiem zachowując przy tym całą resztę.Antileon gra podobnie ale cieplejszą średnicą i dysponuje bardziej analogowym dźwiękiem.Mnie bardziej odpowiada.

modrzew47, 3 Sie 2009, 21:15

>zukzukzuk.

>>>Nie żebym się czepiał.

>Monoblok Gryphona można porównywać nie z XA-100.5 a raczej jeśli już,to z XA-150.5 będzie chociaż w

>watach po równo.

Pisząc o Diorze, nawiązałem tylko do ilości watów, na które się powoływałeś przy porównaniu:) (nie jakości czy "klasowości" tych watów).

Uważam, że raczej powinniśmy je porównać konstrukcyjnie (monobloki vis monobloki) i cenowo. Co prawda jedno urządzenie od drugiego dzieli kilka latek... Wydaje się, że cena używanych mono Antileona jest chyba podobna do nowych Pass XA 100.5?

Waty chyba nie są wymiernym wyznacznikiem do porównań, choćby tej samej klasy? Co rusz się widzi jakieś chińskie g... , które ma prawie tyle w klasie "A", co Gryphon Antileon. Czy słyszałeś jak gra coś takiego ?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk

Oczywiscie,że słyszałem.Nic z tego nie wynikło dobrego.Dla kolegi,który dał się w to wkręcic.

Co do ceny Passa to nie koniecznie jest mała(XA-160.5 kosztuje podobnie co nowy Antek).Najmniejsze mono Passa XA-60.5 kosztują w Niemczech 12500EUR.

modrzew47, 3 Sie 2009, 22:52

>zukzukzuk

>Oczywiscie,że słyszałem.Nic z tego nie wynikło dobrego.Dla kolegi,który dał się w to wkręcic.

Też mam podobne doświadczenie:) (oczywiste, nie były moje).

Ach te żółte waty w klasie "A"...

A tymczasem tematem wątku są kolumny do 8 kzł...

Do średnio mocnej lampki to było?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

do tranzystorka raczej mocnego :)

Właśnie jestem po odsłuchach AP Tempo VI, Focal 1007be, Monitor Audio PL100.

AP Tempo - w porównaniu do moich Yarek dwie klasy wyżej i to się słyszy, jedynie vocal grający w głąb nie do końca mi odpowiada poza tym reszta bardzo fajna.

MA PL100 - góra bardzo ciekawa (delikatna,aksamitna), vocal taki jaki lubię, minus brak moim zdaniem dynamiki(może wielkość pomieszczenia swoje zrobiła).

Focal 1007be - taki jakiś dźwięk przyciemniony, najmniej mnie zainteresowały.

Odsłuch w pomieszczeniu 23m, towarzyszący sprzęt cd NAD S500i + wzmacniacz NAD MASTERS M3.

Chyba jednak następnymi kolumnami będą AP Tempo VI :)

No raczej, tyle że 1027Be wynaleźć za mniej niż 10.000PLN to marzenie ściętej głowy niestety.

A swoją drogą, że z berylla "dźwięk przyciemniony" to pierwsze słyszę, tym bardziej z malutkich 1007Be i to na takim metrażu. Coś tam musiało być nie teges, bo aż wierzyć mi się nie chce...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Nom. Dziwne...

Kolumienki kupione :)

Padło na Dynaudio confidence 3. Zaczynam je powoli poznawać i powoli przyzwyczajać się do nich. W porównaniu z AP przestrzeń zdecydowania mniejsza, ale za to góra + vocal miód malina. Już widzę, że zabawa w dobieranie kabelków zaczyna się od nowa.

LukRin, 11 Sie 2009, 18:01

>Kolumienki kupione :)

>Padło na Dynaudio confidence 3. Zaczynam je powoli poznawać i powoli przyzwyczajać się do nich. W

>porównaniu z AP przestrzeń zdecydowania mniejsza,...>

czy wiesz, że przestrzeń, to nie tylko kolumny ...

LukRin,

W wątku "Klub Miłośników Dobrych Monitorów" zamieściłem zdjęcie Confidence 3. Może właśnie teraz to Ty jesteś ich właścicielem ?

A skoro zdjęcie już jest to zapraszam do napisania w tym wątku kilka słów recenzji :-)

pozdr.

Arkadix

Arkadix,

Patrząc na zdjęcie wygląda, że są to te same kolumienki (ta sama okleina). Wiesz kto był/jest właścicielem kolumienek na twoim zdjęciu ? Co do recenzji chwilowo walczę z ustawieniem.

Jak już się uda skrobnę kilka słów na ich temat.

LukRin,

Zdjęcie pochodzi z czasów gdy ich właścicielem był pan którego imię zaczyna się na I .

Więcej nie mogę napisać, bo nie zostałem upoważniony :-)

pozdr.

Arkadix

modrzew47,

He he bardzo śmieszne z tą jedyną parą.....

Patrząc ile osób je posiada lub posiadało na forum to duże jest prawdopodobieństwo, że mogą być to te same. Oczywiście jest to mało ważne.

LukRin,

Przeskok z Audio Physic na Dynaudio ...... hmmmmmmm

To ZUPEŁNIE inne szkoły brzmienia , bardzo mnie ciekawi czy po kilkunastu dniach słuchania będziesz myślec o powrocie do AP czy zachwycisz się brzmieniem Dynaudio.

Czy C3 mają 20 centymetrowy głosnik nisko-średniotonowy pracujący w obudowie zamkniętej ?

TUX

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.