Skocz do zawartości
IGNORED

korekta zwrotki w trójdrożniaku

dik

Rekomendowane odpowiedzi

Poniżej obrazek z pomiarem SPL kolumny w osi wysokotonowego w odległości ok. 1.5 m. Pomiarów dokonał Piotr piszący tu jako hhf_pm, któremu jeszcze raz bardzo dziękuję. Pomiaru dokonano w Wrocławiu. Głośniki to Vifa M22WR-09-06, Audax HM130Z12, SS D2905/97000. Zwrotka to kolejno od dołu filtry elektrycznie: 12dB/okt, 6dB, 18 dB, 18 dB. Widać kilka problemów:

1) fazowo nie zgrywa się średniotonowy z wysokotonowym,

2) wysoki poziom średniotonowego,

3) poziom -3 dB dla 15 kHz.

Z problemami z p. 1 i 2 chyba poradzę sobie, ale żeby nie tani wysokotonowy głośnik Scan Speak tak słabo grał najwyższą oktawę?

Dodam, że wysokotonowy ma w zwrotce: 4,7uF, 15uF, 0,22mH/0,4R, L-Pad: 1R + 47R; średniotonowy ma od strony wysokotonowego: 1mH, 0,33mH, 14,2uF, 57R równolegle do głośnika Proszę o podpowiedzi, pomoc, aby SPL był równiejszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomiędzy średniotonowym a wysokotonowym są fitry III rzędu i takie wolałbym zostawić, bo chcę zachować niski podział: najlepiej 2 kHz ewentualnie 2 - 2,5 kHz. W SS wygląda jakby był dołek na SPL przy ok. 3,5 kHz - stąd ten zbyt "wczesny" spadek, ale SPL wysokotonowego i średniotonowego przecina się na poziomie ok. -6dB, czyli przy dobrym sfazowaniu poziom powinien być ok. 0 dB.

Średnotonowy jest od dołu za słabo filtrowany I rzędem. W układzie 3-drożnym raczej daje się wyższy podział niż 2kHz. Obniżyłbym nieco częstotliwość filtracji dla SS albo zrobił mu II rz. lub nieco wyższą częstotliwość odcięcia dla Audaxa od góry żeby wyeliminować ten dół na w punkcie ich podziału.

Tak w ogóle to układ 3-drożny bardzo trudno ogarnąć bez pomiarów. Wątpię, żeby się cokolwiek dało poprawić. Jedyne co to można zrobić to zwiększyć wartości wszystkich elementów dla tweetera, to powinno załatać tą dziurę.

>jozefkania

nie trzeba chyba takich drastycznych działań tylko trzeba zsynchronizować fazy Audaxa i SS, bo jak widać na wykresie SPL tych głośników przecinaja sie na poziomie -6dB, czyli częstotliwość podziału jest dobra. W odwrotnej polaryzacji jest jeszcze większy "dołek". Problem - jak zsynchronizować?

Zawsze można pochylić kolumnę do tyłu. Można, patrząc na wykres wywnioskować, że przy częstotliwości podziału jest przesunięcie fazy o około 90 stopni. Z takich luźnych obliczeń wynika, że trzeba przesunąć wysokotonowy względem średniotonowego o 3,5 cm.

• 2 tygodnie później...

Poniżej omawiana kolumna. Myślałem też, że ma wpływ baffle step dla SPL układu średniotonowy-wysokotonowy, ale jak pokazał program edge - są to zmiany +/- 1 dB, warte do uwzględnienia, ale nie decydujące. Zastanawiam sie nad zmianą wysokotonowego o większej efektywności, bo są większe możliwości kształtowania SPL. SS 9700 ma efektywność wg firmy 89,5dB, potrzebny jest o efektywności 91-92 dB. Może lepiej będzie go zgrać z Audaxem. Kiedyś ArturP ładnie zgrał tego Audaxa z Vifą stożkową XT25TG chyba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To była Vifa XT19 , wpis ze schematem jest z 24 czerwca 2006 w watku Kolumny - wasze konstrukcje DIY . Alez ten czas leci ;p Audaxy aerogelowe to jedne z moich ulubionych głośników . Klarowne , bezpośrednie , dymaniczne i niezła efektywność więc graja ze słabymi lampkami , gainclonami i alephami - które zdychają przy zwykłych głosnikach o efektywności 83-86dB.Dwa razy miałem taka trzynastke i dwa razy ja sprzedałem ... i dwa razy żałowałem że sprzedałem , dlatego teraz kupiłem n allegro HM100ZO i będe znowu cos robił na aerogelu. Już jedzie paczuszka .

...there is no spoon...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.