Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY DO KINA MORDAUNT SHORT.

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam chciałbym założyć nowy wątek dotyczący kolumn Mordaunt Short .Modele Avant 906,905 i 902.Jest to dosc tani zestaw pięciu kolumn mało znanej u nas Angielskiej firmy,robiącej całkiem nie złe kolumny,a do tego w świetnej cenie.Celowo podałem te modele bo są w podobnej cenie co Tannoy m4.m2.i central oraz bardzo popularne Siesty czy Jamo 606 mowa tu o całych zestawach.Prosiłbym aby właściciele tych Mordaunt Short podzielili się swoimi wrarzeniami z odsłuchu tych kolumn.Szczególnie jestem tym zainteresowany bo sam przesiadłem się na nie z Kefow.

https://www.audiostereo.pl/topic/57332-kolumny-do-kina-mordaunt-short/

Właśnie sam jestem ciekaw co mogą o tych kolumnach powiedzieć inni użytkownicy żeby mnie nie posądzić o stronniczość.Odpowiem ci ja miałem Kefy Q5 jako fronty,central to Cresta i tyły Cresta 1.Słuchałem tych Kefow z Cambridge Audio Azur a 640 i z Amplitunerem R540 i brakowało mi basów,naprawdę grało to jak ciepłe kluchy.Zmieniłem Cambridga na Harmana AVR 645 i tez bez rewelacji.Teraz kupiłem te kolumny i jest zupełnie inaczej,według mnie bardziej mi odpowiada to zestawienie.Szkoda tylko ze nie zdążyłem posłuchać Cambridga z tymi kolumnami bo mógłbym napisać coś więcej.

no zbyt basowo Kefy nie grają, chociaż po odsłuchu na amplitunerze do kina basu bym nie oceniał

nawet amplitunery kinowe Harmana mają dosyć kiepski bas zestawiając je np z tanimi amplitunerami stereo tej samej firmy

a co z resztą pasma w Mordaunt, jak one tutaj wypadają w porównaniu do KEF ?

Widzisz ten amplituner gra całkiem niezle,ale masz racje,kolumny te mam podłączone do zestawu stereo Uher Reference n1 PAiMA 200,jest to przedwzmacniacz i koncówka mocy.i to do amplitunera do pre-out.Tak ze stereo gra bez ingerencji amplitunera.Kino domowe wzmacniacz przody reszta to amplituner.Dla mnie te kolumny są bardzo uniwersalne bo potrafia zagrac w każdej muzyce.Kefy tego nie potrafiły.Miałem kiedyś B&W 602 s2 i Paradigmy Monitor 3 i te Avanty nie wiele im ustepją ,jesli chodzi o bas ,dynamiki tez mają pod dostatkiem.Dla mnie to dobre kolumny ,a cena jest bardziej niz okazyjna.

Czesc

Mam Mordaunt Short MS906, MS905 i MS302. Co do kina to MS302 bede musial zmienic na MS902 i sub na MS309. Kolumny moge porwonac z poprzednimi B&W DM560. IMO MS906 maja wiekszy bas (imo normalne bo DM560 to podstawkowce) i sa latwiejsze do napedzenia. Kef serii 5 slyszalem kiedys w sklepie i faktycznie graja cieplo, muzykalnie ze slabym basem. Tannoy (nie pamietam ktory model ale chyba F4 - byly dlugo na promocji w RS) graja mniej spojnie, wywrywaja sie, brak i muzykalnosci. IMO duzego doswiadczenia nie mam ale chyba trudno kupic cos rownie dobrego w podobnej cenie (dalem za uzywane MS906 i MS905 150funtow).

Podlaczone mam pod NADa C325bee w kinie dochodzi do tego Marantz SR5300.

Dzięki za wpis,tylko utwierdziłeś mnie w moich spostrzeżeniach.Mój zestaw 906,905 i 902 i naprawdę polecam w tej cenie bez wad ładny wygląd ,dosc masywne 906 mają 3 głosniki,central tez kawał kolumny,902 bardzo dobre monitory,zwycięzcy nie jednych testów,aż żal że u nas tak mało popularne z drugiej strony dlatego można je kupić dosc tanio.

Ja posiadam monitory Mordaunt Short 902i podlaczone komputer + dac + luxman i powiem tyle ze jak do mnie przyjechaly to bylem pod wrazeniem detali dzwiekowych jakie prezentuja. Najlepiej brzmia na nich instrumenty akustyczne az milo slucha sie plyt typu Lynyrd Skynyrd - Endangered Species, Eric Clapton - Unplugged czy Anouk - Update itp. Biorac pod uwage za jaka kase udalo mi sie je wyrwac nowe na aukcji ktora nikt nie byl zainteresowany to juz w gole poezja bo 3x taniej niz cena katalogowa :) Polecam kazdemu modele z "i" to poprawiona seria i to nie tylko kosmetycznie. Brzmia duzo lepiej od poprzedniczek. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam. Posiadam Mordaunt-Short MS 904 czyli dwudrożną podłogówkę. Zakup był spontaniczny bez miarodajnego odsłuchu, tylko sprawdzenie czy grają. Szczerze po prawie roku osłuchiwania się z nimi, składania stereo i kombinacji z kablami stwierdzam że, to wspaniała konstrukcja jak za te pieniądze. Kolumny są uniwersalne dynamiczne, potrafią rozłożyć dzwięk na czynniki pierwsze nie tracąc na muzykalności, świetnie sprawdzą się w klasyce, jazzie, wszelkich odmianach metalu i nawet spokojnej elektronice, Jestem bardzo zadowolony z zakupu i wkrótce wymieniam kolumny na kolejne Mardaunty dwu i pół drożne być może będzie to najnowsze wcielenie tej seri:)

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.