Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 4tysięcy

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

tylko ze czubsi jesli chodzi o wzmacniacze/cdki na kefach to porównanie jest porównaniem. jezeli porównywałem ze sobą wiele wzmacniaczy na tych samych kolumnach i reszcie systemu, to naturalne jest ze wyłapie roznice między tymi wzmacniaczami. podobnie z cdkami. istotą porównania jako takiego jest zmiana wylącznie jednego ogniwa-restza pozostaje taka sama by zapewnic testowanym urzadzeniom takie same warunki. logika.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Na Kefach pięknie brzmiał Denon AE 2000 (to jeedno z niewielu moich przyjemnych odczuć co do firmy Denon)+ Pioneer PD-S901. Wszystko do siebie świetnie pasowało. Grało melodyjnie wciągająco i bez grama naleciałości. Miało i wykop i klasę i nic nie było bezczelnie rzucane na pysk. Jednym słowem sam się dziwiłem, że w sumie dość budżetowy zestaw dał taki efekt. Kefy znacznie wtenczas zyskały w moim mniemaniu.

wszystko sprowadza sie do: porównania. ten radzi sobie tak z tym cd, ten gorzej, tamten lepiej. przekładając jedno ogniwo zawsze bedziesz miał obiektywne porównanie w tych unikatowych warunkach odsłuchowych. porównanie jak juz powiedziałem to ciągła zmiana jednego elementu przy pozostawieniu pozostałych

ja dzieki forumowemu koledze jestem posiadaczem pd8500 i mimo ze chce do zestawu jeszcze jakiegos wyzszego Esa cd to pionek naprawde prezentuje wysoką klase brzmienia mam porownanie z x505es i mnie ten pionek w 100% zadowala laser chodzi jak burza mimo tylu lat cicha mechanika

bardzo ladnie ten klocek sie zgrywa z starymi Esami Sony zauwazylem ze na forum dosc czesto klocki tych dwoch firm są parowane ze sobą cos w tym musi być

ja dzieki forumowemu koledze jestem posiadaczem pd8500 i mimo ze chce do zestawu jeszcze jakiegos wyzszego Esa cd to pionek naprawde prezentuje wysoką klase brzmienia mam porownanie z x505es i mnie ten pionek w 100% zadowala laser chodzi jak burza mimo tylu lat cicha mechanika

bardzo ladnie ten klocek sie zgrywa z starymi Esami Sony zauwazylem ze na forum dosc czesto klocki tych dwoch firm są parowane ze sobą cos w tym musi być

Gość czubsi

(Konto usunięte)

kolumny które mam (JAMO D570) trochę przypominają Kefy jednak są zdecydowanie "zimniejsze" od nich.

Po modyfikacji (bądź co bądź gruntownej) KEFY na tle zmodyfikowanych Jamo są dalekie od

neutralności ale bardzo sympatyczne dla ucha.

czubsi to sie nazywa PORÓWNANIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Denon

akurat co do kolumn to powiem Ci, że przy każdym klocku zachowują swój charakter z racji cech brzmienia zależnych od membran i konfiguracji zwrotnicy żaden sprzęt tego nie zakryje Z elktroniką jest zupełnie inaczej ...

czubsi, 30 Lip 2009, 20:00

>Denon

>akurat co do kolumn to powiem Ci, że przy każdym klocku zachowują swój charakter z racji cech

>brzmienia zależnych od membran i konfiguracji zwrotnicy żaden sprzęt tego nie zakryje Z elktroniką

>jest zupełnie inaczej ...

Ja iQ70 z primarem nie dałem rady słuchać. Podobnie z cyrusem a z arcamem wpływ kabli był duży.

Z roksanem caspianem dla mie nie do pobicia.

czubsi

uwazam nasza dyskusje za jedna z najbardziej idiotycznych jakie widziałem na tym forum, m.in przez to ze podwazasz NIEPODWAZALNĄ istote absolutnie wszelkich porównan nie tylko sprzetu audio. takze z całym szacunkiem-nie bede sie w ten temat wglębiał dalej, co rzecz jasna NIE równa sie z przyznaniem tobie jakiejkolwiek racji. pozdrawiam, Adam.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Jestem tego samego zdania zwłaszcza, ze nigdzie nie przeczę Twojej "złotej" definicji a zrozumienie tego o czym piszę totalnie nie leży w gestii Twoich chęci, możliwości ... sam juz nie wiem czego ... Ja o jednym Ty o drugim. Pozdrawiam kolegę bo wiem, ze po prostu sie nie zrozumieliśmy.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

"Ja iQ70 z primarem nie dałem rady słuchać. Podobnie z cyrusem a z arcamem wpływ kabli był duży.

Z roksanem caspianem dla mie nie do pobicia."

I to Twoim zdaniem dowodzi, że kolumny raptem zmieniały się jak kameleon ??? Sądzę a wręcz jestem pewien, że nie dało się słuchać bo cechy Kefów i elektroniki o której piszesz spotęgowały się wzajemnie - to tylko potwierdza moje słowa o ich braku neutralności.

Co chcesz usłyszeć ? Napisz ...

czubsi, 31 Lip 2009, 08:20

>"Ja iQ70 z primarem nie dałem rady słuchać. Podobnie z cyrusem a z arcamem wpływ kabli był duży.

>Z roksanem caspianem dla mie nie do pobicia."

>

>I to Twoim zdaniem dowodzi, że kolumny raptem zmieniały się jak kameleon ??? Sądzę a wręcz jestem

>pewien, że nie dało się słuchać bo cechy Kefów i elektroniki o której piszesz spotęgowały się

>wzajemnie - to tylko potwierdza moje słowa o ich braku neutralności.

>

>Co chcesz usłyszeć ? Napisz ...

Nigdy nie napisałem, że KEFY są neutralne. Wręcz przeciwnie - jak dobrze poszukasz to znajdziesz mój wpis w jednym z wątków. Mówisz, że spotęgował się brak neutralności czy co? Ja już nie wiem o czym piszesz. Sorry.

Pozdr

Wiele dobrych kolumny nie jest neutralnych..sama neutralność to żaden wzór do sukcesu, myślę że większym osiągnięciem i dla Nas i dla kolumn jest ich muzykalność. Każdy sobie ją odbiera po swojego. Dlatego dla jednego dana kolumna gra dobrze, dla jednego nie. Oczywiście każda kolumna może zagrać trochę inaczej w danej konfiguracji.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Zgadzam się z tym. Jednak kolumny neutralne znacznie lepiej zniosą szeroki zakres różnie grającej elktroniki co daje nam szerokie pole manewru i nie zmusza do zmudnych poszukiwań na zasadzie : aż coś da sie słuchać". Co do Kefów (IQ9 w szczególności) to jak już pisałem trochę barwią średnicę i myślę, że dlatego zgrały się z PMA2000 gdyż ten wzmacniacz jest bliski neutralności właśnie. Nie dziwi mnie to gdyż jak zobaczyłem jego środek to trudno mi oprzeć się wrażeniu, że gdzieś już to widziałem ... Ta konstrukcja bynajmniej nie Denona przypomina a i nie dziwi mnie, że gra podobnie jak wiele wzmacniaczy ... Sansui ...

Tu też się zgodzę.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Więc słuchałem tych Triangle- totalna porażka. Ale przynajmniej wiem, że nie kupię kolumn podstawkowych. Chyba że z tych większych. Słuchałem kolumn ACOUSTIC ENERGY AEGIS NEO 3i ESA VIVACE XT2. Zagrały na pewno lepiej niż Triangle. Co myślicie o tych kolumnach?

w Twoim przypadku im droższe tym gorsze, nie żartuje

generalnie najtaniej byłoby włączyć jakiś loudness we wzmaku, z kolumn i tak skończysz na jakichś Jamo 718 albo Zeusach, Cerwin Vega, coś w tym stylu... każde inne będą miały za mało basu i będą za mało bezpośrednie (budowanie sceny to w tym przypadku wada)

Pod względem dynamiki, szybkości grania i detalu nie mają nawet czego szukać w konfrontacji z Trianglami. Na jakim sprzęcie odsłuchowym słuchałeś Triangli. One najbardziej lubią dobre lampy, z tranzystorowców to słuchałem z Creek'iem i było bardzo ok. Podobno najlepiej z tranzystorowców grają z Musical Fidelity, polecana też jest elektronika Audio Analogue. Jednak tego połączenia nie słuchałem. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.