Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz jako końcówka

apm3

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę odpocząłem finansowo i tak jak mi poradzono na forum zamierzam do mojego zestawu dorzucić wzmacniacz stereo, który chcę wykorzystać też jako końcówkę mocy w kinie. Na razie kolumny jak w „o sobie”, czyli m34i, a ze wzmacniaczy na oku mam NAD C372 lub CREEK EVO 2. Na osobisty odsłuch raczej nie ma szans, więc mam pytanie, który z tych wzmacniaczy będzie bezpieczniejszym wyborem?

https://www.audiostereo.pl/topic/57422-wzmacniacz-jako-ko%C5%84c%C3%B3wka/

NAD ma pre połączone z końcówką poprzez zworki na tylnym panelu. Nie da sie go zupełnie bezproblemowo zintegrować z kinem i korzystać przy filmach tylko z końcówki, a przy muzie jako integry

Przepraszam za być może głupawe pytanie, ale w odpowiedziach na mój post (z marca chyba) dowiedziałem się, że wzmacniacz musi mieć wyjście main In. Ten Nad ma, a z posta Bronco wynika, że „Nie da sie go zupełnie bezproblemowo zintegrować z kinem i korzystać przy filmach tylko z końcówki, a przy muzie jako integry”. Czy może mi to ktoś wyjaśnić?

NAD C372 ma wejście main in, ale połączone zworkami z własnym wyjściem pre out. Jeśli chcesz podłączyć go do amplitunera i zasilać przednie kolumny jego końcówką mocy korzystając z przedwmacniacza/procesora w amplitunerze, musisz wyjąć zworki. A wtedy NAD przestaje być integrą, a staje się osobną końcówką mocy i osobnym przedwmacniaczem. Jeśli chciałbyś wrócić do słuchania muzyki tylko z wykorzystaniem NADa, musisz na powrót zewrzeć jego pre out z main in. Trzeba szukać takiej integry, która ma to wejście main in "wolne", nie połączone zworami z pre out. Ma to np. yamaha A-S1000, A-S2000, niektóre marantze, niektóre arcamy, Denon AE1500 bodaj też, naim 5i też chyba może mieć jedno z wejść skonfigurowane jako "main in". Innych teraz nie pamiętam, ale to powoli staje się standardem.

Wejdź na zakładkę o kinie domowym, tam jest trochę wątków na temat łatwej integracji stereo z kinem w jednym systemie.

pozdrawiam

Moim zdaniem z tymi zworkami to kiepski pomysł. Komu by się chciało przepinać kable za każdym razem gdy ma ochotę obejrzeć film ?

Moim zdaniem, pre-out a amplitunera musisz podłączyć do jednego z wejść we wzmacniaczu, tak jak zwykły CD, tuner itd.

Jedyny problem to regulacja głośności - musisz we wzmacniaczu wybrać jedno położenie potencjometru głośności (np. godz. 12.00), przy którym dokonasz konfiguracji systemu i do którego będziesz musiał każdorazowo wracać oglądając film. Głośniej/ciszej będziesz sobie robił w amplitunerze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarokar

(Konto usunięte)

W moim Arcamie A75 producent rozwiązał to w sposób doskonały stosując wejście bezpośrednio na końcówkę mocy z pominięciem potencjometru, korzystałem z tego rozwiązania do kina domowego sterując wejście Yamachą DSP 800, sprawdza się znakomicie.

"na oku mam NAD C372 lub CREEK EVO 2. Na osobisty odsłuch raczej nie ma szans, więc mam pytanie, który z tych wzmacniaczy będzie bezpieczniejszym wyborem?"

Krell albo Accuphase :-)

pozdrawiam wakacyjnie

oldbeat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.