Skocz do zawartości
IGNORED

Jest pierwsze stereo, prośba o wskazówki

rmgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

od dwóch tygodni czytam uważnie forum (kopalnia wiedzy!) i na podstawie trochę opinii i wiedzy stąd,

trochę z salonu hi-fi, w większości z odsłuchu własnego skompletowałem zestaw:

1. Wzmacniacz cambrigde audio a5;

2. Kolumny Kef Q1

3. Odtwarzacz DVD azur 540 cambridge audio

4. 2 x 2,5 kabla silver po 26 pln / m

Słucham głównie jazzu i muzyki klasycznej.

Mam kilka pytań:

1. Czy warto dokupić odtwarzacz cd, np. azur 340 - czy jakość dźwięku

będzie lepsza niż z dvd 540 azur?

2. Czy w moim przypadku bi-wiring ma sens? Na razie przeciągnąłem kabel przez oba "oczka",

metalowe zworki wywalone;

3. Jako źródło jest niestety muzyka z pc we flacach; podawana z zewnętrznej karty dźwiękowej

soundblaster x-fi przez dwa chinche (tak to się chyba pisze) na dwa te same we wzmaku; - czy wiele

tracę przez takie źródło?

4. Słuchałem kefów Q1 w sklepie na wzmacniaczu azur 840, brzmiały... po prostu lepiej, czy od wzmaka

aż tyle może zależeć?

Z góry dziękuję za wyrozumiałe traktowanie mnie - newbie:)

ps. o bi-wiringu czytałem na tym forum większość postów, ale nadal nie wiem, czy konkretnie w tym zestawie to

ma sens.

1. Raczej mało prawdopodobne.

2. Bi-Wiring w żadnym przypadku nie ma sensu, bo już z założenia jest bez sensu.

3. Niewiele.

4. Może, oj może ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dzięki parantulla:) pocieszyłeś mnie z 1 i 2 i 3, natomiast zacząłem się zastanawiać, czy to nie za słaby wzmak do kefów Q1... ale wymiana zaraz po kupnie to chyba przerost formy nad treścią, prawda?

I tak jest szok - po przesiadce z miniwieży:)

dzięki oldbeat - zastanawiam się, może coś w okolicach świat - chętnie wziąłbym też coś z cambrigde audio, ale w grę pewnie będzie wchodzić maksymalnie 740, z preferencją 640; czy warto myśleć, aby cd i wzmak były tej samej firmy? czy lepiej się "dogadują" wtedy?

Ja nie jestem zwolennikiem wzmacniaczy Cambridge, więc nie jestem obiektywny. Wzmacniacz i cd/dvd wcale nie muszą pochodzić z jednej firmy. Sterowanie jednym pilotem to jest pewien plus takich zestawów. Ustal, ile chcesz przeznaczyć na wzmacniacz ( np. 3 tys. ) i przesłuchaj kilka firm. Są inni producenci niż popularni Nad, Yamaha, Marantz. Są producenci specjalizujący się we wzmacniaczach. Zauważ, że za taka kwotę możesz kupić wzmacniacz używany , który wyjściowo kosztował 5 - 6 tys. Poczytaj forum, na pewno znajdziesz takie tematy i propozycje sprzętowe. Może masz kolegów/znajomych, którzy mają droższe zestawy. Posłuchaj u nich. Zanieś do nich źródło. Pożycz wzmacniacz. Słuchaj dużo i nie śpiesz Się z zakupem. Nie kupuj w ciemno.

oldbeat

• Użytkownicy+

>rmgdansk

> >od dwóch tygodni czytam uważnie forum (kopalnia wiedzy!) i na podstawie trochę opinii i wiedzy

>stąd,

To gratuluje że coś w tym "barwnym" forum znalazłeś i nie uciekłeś :-)

Jaki IC masz ? Jeśli sznurek za 5zł to może coś za 30-50 zł kup.

>1. Nie sądzę

>2. Nie sądzę (choc twierdzę że to działa)

>3. Myślę że tak

>4. Zależy wiele (od wzmacniacza),ale najpierw posłuchaj tego co masz dłuższy czas.

Jeśli chodzi o firmy to poza wyglądem i jednym pilotem do obsługi raczej nie ma to znaczenia.

CA jest niezły w tej cenie , posłuchaj też roteli.

Pozdrawiam Robert

dzięki Robercie i Oldbeat:) Faktycznie, posłucham dłużej, to brzmi rozsądnie:) Zerknę na Rotele, a kable wszystkie mam dość solidne, IC za około 50:) To ciekawe, że nie trzeba tej samej firmy:) Łamałem się trochę, czy brać tego dvd 540 azura zamiast cd, ale ... za 350 to chyba dobra cena.

To jeszcze jedno ważne pytanie: sprzęt jest używany i jedna rzecz mnie niepokoi: jak wyłączę zasilanie guzikiem na wzmaku on/off, to słyszę z głośników takie - psii--ufff lub coś na kształt:)

Czy to normalne, czy coś się fajczy w środku? Dla bezpieczeństwa przestałem wyłączać.

Aaa, Kolega słucha jazzu i klasyki. Pewnych spraw się nie oszuka, wzmacniacz jest najsłabszym ogniwem tego zestawu. Przyszedł mi do głowy Creek Evo integra. Proponuję zapoznać sie z tym produktem. A potem szybko załatwiać raty :-)

oldbeat

A to jeszcze takie pytanie: czy warto w tym zestawie używać wtyków bananowych? mam podpięte "gołe" kable, opinii tysiące, więc dopytuję konkretnie - do tego zestawu - czy warto? (głośniki stoją w jednym miejscu i nie będą przenoszone dłuuuugi czas).

Poprę kolegę paltona - warto zainteresować się wzmacniaczami Rotela, i to niekoniecznie z najnowszej serii. Ja mam 20-letniego RA-840BX2 i spokój z gonieniem króliczka w kategorii wzmacniaczy :)

<><

Racja, warto zastanowić się nad ewentualną zmianą wzmacniacza. Też kiedyś miałem wzmacniacz CA, ale szybko go zamieniłem na Rotela RA-01. Duża różnica na korzyść Rotela. Powodzenia w tej miłej zabawie!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Dzięki Violet i Bednaar ; patrzyłem na Rotele Ra-01 i Ra -04 - czy między nimi jest spora różnica? I jak one teoretycznie mogą wypaść obok cambridge audio a5? Ra-01 ma 40 watt, nie wiem, czy to nie za mało - pokój około 14 m2. Przy okazji zapytam o optymalne ustawienie kolumn - mam z tym mały kłopot.

Pokój wygląda tak:

-- okno wielkie okno-----

T| TV P |

U| wielki Ó |

| stół Ł |

A| do X K |

U| pracy I |

D| aż do |

I| samych K |

O | S |

--drzwi--| I |

| A |

| X Z |

| K |

|--- kanapa ------

Póki co, sprzęt ma rozstawiony tam, gdzie pisze tu audio:) Siedzę najczęściej w punktach x. Czy coś można by poprawić?

Serdeczności,

Rafał

• Użytkownicy+

Ja mam rotela RA-01 .Dawno miał byc do wymiany , ale sens zmiany widzę dopiero kupując coś za 4000zł (używany).Rotel jest najtańszą częścią w moim systemie i daje radę.04 od 01 różni się tym że nowszy 04 ma wejście dla mp3 lub ipoda zdaje się.Poza tym jest identyczny .14m2 spokojne nagłośni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.