Skocz do zawartości
IGNORED

Jest pierwsze stereo, prośba o wskazówki

rmgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Palton, postaram się znaleźć okazję do przesłuchania ra-01:)

Poniżej obrazek - pokój - ciekaw jestem waszych sugestii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie przejmuj się niską mocą wyjściową, patrz na pobór mocy: np. moj Rotel ma tylko 2x50 W/8 Ohm mocy wyjściowej, ale aż 310 W poboru mocy - dzięki temu daje radę wystreować kolumny mniej wiuęcej w takim stopniu, jak moj poprzedni wzmak - Onkyo Integra A8670 (2x110 W mocy wyjściowej/8 Ohm, 320 W poboru mocy).

<><

Witam

Rowniez zaczynalem od wzmacniacza CA A5i. Sluchalem go ponad rok, moze dwa lata. Z perspektywy mojego doswiadczenia nie polecalbym nic od CA chyba ze odtwarzacz CD500 SE dla poczatkujacego audiofila. Duzo lepiej zagra Xindak C06, znakomity odtwarzacz ponizej 1000 zl uzywany.

Wracajac do wzmacniacza to Rotel RA-01 jest do tysiaca zl. jedna z najlepszych propozycji rynkowych, dodatkowo nie musi byc bardzo stary co zmniejsza ryzyko awarii. Jednak w systemie budzetowym lepiej byloby zainwestowac we wzmacniacz wieksza kwote. Creek Evo raczej bym odpuscil. Naim 5i moglby zalatwic sprawe na dluzszy czas, dostepny na rynku wtornym za nieco ponad 2 tysiace. Wzmacniacze Naima slyna ze swojej niezawodnosci. Oczywiscie tutaj moze nastapic krytyka dlaczego Naima do Jazzu i Klasyki? Rzeczywiscie tego trzeba by posluchac. Jesli nie podejdzie, to byc moze Audio Analogue Puccini lub inne propozycje od uczestnikow forum.

Jezeli chodzi o kable to nigdy nie stosowalem rozwiazania bi-wire. Wydaje mi sie moglo by miec to sens w przypadku bi-ampingu, ale nie koniecznie. Lepiej zastosowac pojedyncze kable za to lepszej jakosci. W sferze budzetowej niezle brzmi Alphard DaVinci dostepny na Allegro za 370 zl. Do tego jest niezle wykonany.

Prosze potraktowac moja opinie jako luzne dywagacje.

Ciężko z tym pokojem. Wątpię, żebyś przedłożył sprawy audio na pracę. Rozumiem do dostęp do stołu ma być swobodny i pewnie światło odpowiednie i inne rzeczy. Dlatego taka luźna propozycja. Poza tym nie wiem jak te półki wyglądają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie za odpowiedzi:) Po kolei:

- Bednaar - nie wiedziałem, że coś takiego jak pobór mocy w ogóle istnieje

i w dodatku ma wpływ na jakość dźwięku czy możliwości wysterowania kolumn!

Oglądam, spróbuję gdzieś odsłuchać, dzięki.

- Fafarskid - bardzo przypasował mi Naim 5i ze względu na ascetyczny charakter,

ciekaw jestem, jak wypada z Rotelem, w każdym razie - już dwa do odsłuchu! W zasadzie

trzy - jeszcze Audio Analogue Puccini. Zastanawiam się, czy różnica w dźwięku będzie

mocno słyszalna w porównaniu z cambridge audio a5... Dzięki za pomoc:)

- Jozefkania - popróbuję tak przestawić i odsłucham parę ulubionych płyt - dzięki za sugestie!

Czy głośniki q1 mogą być na górnych półkach?

I jeszcze takie pytanie - nie chcę spamować, więc nie zakładam nowego wątku.

Poszukuję do obecnego zestawu - bo Rotel czy coś innego jako wzmak to pieśń

przyszłości, gdzieś w okolicach pół roku najmniej (na razie odsłuch) - jakiegoś

gramofonu, znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

i podobny cenowo:

Ukryta Zawartość

oraz dużo tańszy:

Ukryta Zawartość

Co polecacie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jeszcze jedno pytanie: szukam też taniego tunera, rozważam dwa. Jeden bardzo mi się podoba wizualnie:

Ukryta Zawartość

Nad drugim zastanawiam się ze względu na nowość i cenę i że też jest ca:

Ukryta Zawartość

Który wg Was byłby lepszy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten NAD przyspozy Ci najmniej klopotow ma dobre ramie (wyglada na Ortofona) i zdaje sie regulacje VTA co jest waznym atutem.

Mozna montowac dowolne wkladki w wymiennym heandschelu (bardzo praktyczne)

Jest to zdaje sie konstrukcja blizniaczo podobna do ktoregos z CEC ow bo NAD sam napewno nie robil gramiakow:) zreszta wiele firm podpisywalo sie pod produktami firm specjalizujacych sie w gramofonach kupujac od nich licencje.

Jesli Twoj wzmak ma wbudowane pre gramofonowe MM/MC to grac bedzie ale z dosawiadczenia wiem ze oddzielne graja lepiej i warto w nie zainwestowac.

robix

tu masz dobre pre gramofonowe, jakbyś chcial oddzielnie.

nowy chyba koło 400zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

• Użytkownicy+

Gramofony znam mało ,powiem tyle -tanie grały tak sobie i nie wiem czy warto(inni niech się wypowiedzą).Wzmacniacz który masz ma w sobie prosty wzmacniacz gramofonowy, przedwzmacniacz tu nic nie zmieni .Do gramofonu potrzebny jest wzmacniacz gramofonowy .Przedwzmacniacz może miec wyjście gramofonowe tak jak i ma twój wzmacniacz , lecz są to wyjścia podstawowe (poza drogimi urządzeniami).

• Użytkownicy+

Gdzieś napisałeś jak ustawic kolumny (półki) .Kolumny powinny stac na stojakach(stendach) jak najcięższych (chodzi o stabilnośc i tłumienie drgań) . Kolumny postawione na półce ,biurku będą grały gorzej.Ważne jest też ustawienie kolumn w odpowiedniej odległości od ścian (przeważnie od 40cm do 1m),co jest nie do spełnienia na półce.Poza tym głośnik wysoko tonowy powinien znajdowac się na wysokości uszu (odpowiednia wysokośc stendu ok.55-65 cm).

• Użytkownicy+

Co do ustawienia mebli w pokoju ,to jak napisał ci józefkania jest ok.Jeżeli byłby jakiś problem , możesz zamienic kanapę z komodą.

Drogi RMGDANSK

Tak jak ktos wczesniej poradzil najlepiej kierowac sie odsluchem potencjalnego zestawu do zakupu, gdyz zlozenie dobrze grajacego zestawu naprawde nie jest rzecza prosta. Jako baze mozna przyjac zestaw kolumny, wzmacniacz, kable glosnikowe. Jezeli elementy te dobrze zagraja ze soba, a dla zestawu budzetowego rozumiem przez to odpowiednia dynamike, czystosc dzwieku, zrownowazenie tonalne, nadazanie glosnikow za wszystkimi wydazeniami, mikrodynamika na przyzwoitym poziomie, to dobranie zrodla powinno byc juz nieco latwiejsze.

Na powyzsze cechy nalezy zwrocic uwage przy odsluchach, gdyz czesta zmora zestawow budzetowych jest ospalosc dzwieku, zamulenie, brak podbudowy basowej, znieksztalcenia wysokich tonow.

W porownaniu z CA A5 Rotel RA-01 bedzie mial dzwiek lepiej zrownowazony tonalnie i nieco czystszy, Audio Analogue Puccini wyznaczy nowy pulap w dziedzinie czystosci dzwieku i mikrodynamiki oraz przestrzennosci, natomiast Naim wprowadzi duzo energii (potrafi ozywic niejedne kolumny). Wszystkie wymienione powyzej wzmacniacze maja niezle nasycenie barw i moga dawac przyjemnosc z odsluchu.

Jezeli chodzi o tuner to rowniez uwazam ze wystarczy vintage za max 100 zl. Podany przez ciebie CA DAB500 sluzy do odbioru audycji nadawanych zarowno w kodzie cyfrowym jak i analogowym, co w Polsce nie jest chyba jeszcze potrzebne, gdyz u nas wciaz kroluje przekaz sygnalu analogowego.

• Użytkownicy+

Nadmiar informacji może wprowadzac chaos , więc podsumuje (kroki) :

1).zmiana ustawienia mebli

2.)podstawki pod kolumny i szukanie ich optymalnego ustawienia

3).SŁUCHAC KILKA m-cy

4).Zmiana wzmacniacza (polecany rotel lub inne)

Niezależnie od powyższych : a).zakup tunera (max200zł z IC)

b).opcjonalnie gramofon ,jednak ze wzmacniaczem i przyzwoitą wkładką będzie drogo a bez słabo (ja raczej odradzam na tym pułapie cenowym i z tym doświadczeniem).No i problem z płytami .

c).płyty bo czegoś trzeba słuchac , a comp. to nie to.

>Czy głośniki q1 mogą być na górnych półkach?

Mam Q1, wg. mnie, w malym pokoju powinny byc one ustawione na wysokosci ok 40 cm powyzej lini uszu (dzwiek jest wtedy na wysokosci oczu), linia przeciecia osi troche poza glowa sluchacza, powinny byc troszke (ok.5st.) podniesione do gory, odleglosc do sciany/scian trzeba dobrac wg basu (>10cm), mozna stlumic troche bas zatykajac otwory lekko gabkami, i oczywiscie obowiazkowo zdjete maskownice,

Dzięki Ryszard1 - myślę, że Twoje rady mogą sporo zmienić w dźwięku. Póki co, kolumny stoją 2 cm od ściany, pod samym sufitem - popróbuję zmian! Niestety, nie mogę zdjąć maskownic - trzy koty w domu od razu załatwiłyby kolumny:)

Dzięki Palton za wszystkie maile do tej pory:) Na pewno posłucham jakiś podstawek pod kolumny i poustawiam, potestuję, posłucham... co do mebli - może być gorzej, faktycznie - nie przełożę pracy nad audio, ale coś pokombinuję:)Gramofon sobie odpuszczę na razie po przemyśleniach - ten nad tanio nie pójdzie, a ceny płyt winylowych (przed chwilą sprawdzałem) - są zabójcze! (PF The wall 260 pl)

Jeśli chodzi o tuner, dołożę chyba z tego, co zaoszczędzę na gramofonie i kupię tego ca dab500, jakoś "milusio" wygląda:)

Serdeczności - R.

Fafarskid - dzięki! Nie bardzo jeszcze wiem, jak zwracać uwagę na te wszystkie rzeczy przy odsłuchu, ale mam nadzieję, że w trakcie słuchania ucho wyrobi mi się choć trochę... na razie nie mogę wyjść w szoku, ilu detali nie było słychać na mini wieży, a teraz one się pojawiają!

Naim bardzo mi spodobał i obok Rotela to pierwsi kandydaci do odsłuchu:) Dzięki:)

• Użytkownicy+

Do podstawek(ja je kupisz ,lub zrobisz)przymocuj kolumny żeby nie spadły.Jedż do salonu i tam też słuchaj (możesz coś wypożyczyc coś za kaucją do domu).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.