Skocz do zawartości
IGNORED

Praca nad pokojem do Kina Domowego.

Reeback

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono kinomanów. Panowie szukam tu na forum pomocy od Was jako wytrawnych znawców tematu :) Sorki za tak długi wstęp.... Do rzeczy. Mój pokój do stworzenia kina domowego to niewielki kwadrat a raczej prostokat 3,41m na 3,6m :)Widziałem Wasze fotki i wielki szacun dla wszystkich w tym temacie. Panowie to pomieszczenie jest do zagospodarowania bez zbędnych meblościanek, półek na ścianach absolutnie nic!! Maja tam yc tylko głośniki zestaw AV ekran i projektor. Wystrój zakładam że będzie na podobę co niektóryh pokazanych fotek ale zastanawia mie jedna rzecz czy wygłuszenie pokoju wata i rygips coś daje?? Nie chciał bym pomniejszac i tak małego pomieszczenia. Może lepsze będzie wyklejenie ścian ekranami itp?? Proszę o pierwsze podpowiedzi, stan pomieszczenia to surowica więc mozna zaszaleć... Licze na wiele podpowiedzi..

Pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/57482-praca-nad-pokojem-do-kina-domowego/

Ja po wielu nockach spedzonych nad roznymi forami, poradami specow itp zerezygnowalem z takieg owygluszania pokoju. Glowna rzecza, ktora osiagniesz to jego wygluszenie (nie mylic z poprawa akustyki) czyli nie bedziesz przeszkadzal sasiadom.

Ja mam kino w Domu wolnostojacym wiec tego problemu nie mam a od reszty domownikow jestem oddzielony podwojnymi drzwiami wiec luzik.

Ustroje na scianach mile widziane ale bez przesady - ja mam obrazy robione ze zdjec (w tym przypadku plakaty folmowe)

I find your lack of faith disturbing...

Witam,

Ja swoje kino prawie skończyłem :P

Co do ścian z wełny i regibsu nie wypowiadam się. Ale jak kolega wspomniał będzie zaporą przed sąsiadami. A pogłos możesz mieć nadal ponieważ regibs jest płaski. Najlepiej jakieś nierówności powieś na ścianach. Ja zastosowałem tani materiał jakim jest styropian odpowiednio obrobiony. Zakryłem go później materiałem. Na rogach nie zapomnij o bass trapach. Wszystko znajdziesz w google. Ja właśnie z google skorzystałem i efekt oceniam na 8/10.

8 - ponieważ jeszcze nie wszędzie umieściłem wełne mineralną.

Mogę podpowiedzieć ,żebyś użył wełny ROCKTON od Rocwool. Grubość 10cm powinna wystarczyć.

Swoją pracę wraz ze zdjęciami będę opisywał niedługo w któreś z publikacji zajmującym się tematyką RTV.

z prostych rzeczy do zrobienia:

- gruba wykładzina na całej podłodze (pozytywny efekt słyszalny od razu)

- zasłonki wzdłuż bocznych ścian i za głową, za którymi możesz umieścić dodatkowe ustroje, już bez konieczności ich maskowania, bo i tak zasłonięte.

Powyższe zapewni już 80% tego, co można wycisnąć z pokoju.

Ale również nie zapominaj o komforcie i dobrym samopoczuciu (zagadnienia trochę nie doceniane na forum): wygodne, rozkładane fotele, punktowe oświetlenie ze ściemniaczem, generalnie żeby fajny klimacik był i człowiek lubił tam przesiadywać

pzdr

Panowie jeszcze raz bo chyba sie źle zrozumieliśmy. To nie jest pokój w bloku tylko w domku. To że wykładzina, elementy wygłuszające pogłos itp to oczywiste. Tylko pytałem czy robic to dodatkowe wygłuszenie z wełny?? I czy wymiary które podałem nie są tragiczne aby wogóle zrobić kino w domu :)Zdaje sobie sprawę że nie jest to szczyt marzeń co do wielkości ale ważne że wogóle jest i mogę je do tych celów przeznaczyć.... Proszę o jakieś wskazówki ponieważ jest to stan surowy i dopiero w tym pomieszczeniu rozprowadzam elektrykę, nie jest jeszcze otynkowane więc jest pole do popisu. Chciałbym wiedzieć na dzień dobry czego unikać, nie robić zanim będzie za późno a Wy na przykład byście zmienili bo coś tam nie wyszło. Czy mam w tym pokoju gdzie zamierzam kupić grubą wykładzinę robić ogrzewanie podłogowe?? Czy zamontować zwykły kaloryfer pod oknem?? Drzwi napewno pełne bez przeszkleń, czy sufit podwieszany z panelami pochłaniającymi odbicia dzwięków itp, itd. Napewno powstawiam z etapów mojej pracy foty.

Pozdro

Kolego, jeżeli to jest jak piszesz jeszcze stan surowy, to nie możesz ściany przestawić i powiększyć to pomieszczenie, przede wszystkim brakuje tu troche długości, aby można było jakiś sensowny ekran z projektorem zamontować.No a nie możesz innego pomieszczenia zaadoptować na ten cel? Ja budując dom kilka ładnych lat temu nie myślałem o pomieszczeniu do kina domowego i potem musiałem mocno kombinować, żeby chociaż długość pokoju była przyzwoita (6,6m), dzięki temu tylne głośniki efektowe w konfiguracji 7.1 nie mam na głowie:)

Co do samej akustyki, to ja mam naklejone na ściany i sufit styropian gr,2cm i na to tapeta natryskowa gruboziarnsta. A na suficie w okolicy ekranu też przykleiłem spory kawał brązowej wykładziny, ściany w przedniej części tak do 1/3 pokoju w kolorze czekoladowym.

Pozdrawiam Jurek

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Reeback wełną oblepić całe pomieszczenie nie musisz. Jest to dobre na niskie częstotliwości. (mówiłem szukaj w google)

Możesz ja później przykryć materiałem, płytą drewnianą, gipsową jak tylko chcesz. Najważniejsze są rogi.

Poczytaj o "bass trapach".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Reeback,

pewnie, że wymiary Twojego pokoju nie są optymalne, ale uważam że taka salka też będzie miała swój urok. Przede wszystkim będzie pomieszczeniem z projektorem - a to już dużo wnosi do sprawy.

Moje uwagi - jeśli jeszcze pokój jest w stanie surowym:

1. w suficie umieść rurę - min. fi 40-50 przez którą będziesz mógł puścić przewody od projektora do DVD. We wszystkich rurach, które zamontujesz umieść sznurek, abyś mógł bez problemu przeciągnąć kable.

2. Nie zapomnij o gniazdku na suficie (na projektor)

3. w podłodze umieść rury, abyś mógł puścić nimi kable do głośników (może jeszcze da się coś podkuć)

4. W miejscu gdzie będzie ekran nie zapomnij o gniazdku oraz - co równie ważne - przewodzie sterującym trigger (aby wyzwalać ekran z projektora)

5. ja mam na ścianach u siebie czarny materiał używany do wytłumiania kolumn głośnikowych (ma grubość ok. 5 mm). Kupiłem go w hurtowni z materiałami.

6. U siebie wykonałem podwieszany sufit z czarnymi płytami z wełny mineralnej - firmy AMF (grupa Knauf) Płyty są przeznaczone do pomieszczeń wymagających silnego wytłumienia (kina, teatry, itp) i mają wymiar ok. 0,6*0,6. Montuje się je tak jak standardowy sufit podwieszany (profile kupiłem białe i pomalowałem matowym czarnym spray-em). Ściągałem je z Niemiec na zamówienie, bo w Polsce mieli tylko białe. Paradoksalnie ten sufit dał najlepszy efekt dzwiękowy ze wszystkich moich modyfikacji

7. wygłusz sobie przede wszystkim drzwi a nie ściany (moje drzwi mają grubość ok. 15 cm (tu możesz użyć wełnę, gąbkę, lyty sufitowe, itp - nie przesadzaj tylko z wagą). Po tym jak je wygluszyłem swoje drzwi w domu jest ciszej. Choć prawdę mówiąc suba za bardzo nie wygłuszysz - i tak będzie go słychać. Wyrozumiała zona i dzieci - mile widziane

8. Nie wiem czy jest sens dodatkowo zwężać ten pokój welną i rigipsem. Moim zdaniem osiągniesz lepszy efekt tłumiąc sufit - takie są przynajmniej moje dośwaiadczenia.

9. zastanów się nad UPS-em do projektora. To ważne jż na etapie projektowania ze względu na kable elektryczne

10. jak masz w tym pomieszczeniu okna - to pomyśl jak można będzie je zakrywać na czas seansu (rolety, itp)

11. pooglądaj sobie w interecie zdjęcia takich pokoi do kina na świecie. Myślę, że parę rzeczy może Ci się spodobać i wykorzystasz je u siebie (ja tak zrobiłem)

Pzdr,

kaka

Witam

Mam pytanie w jaki sposób pomalować ścianę na której będzie wyświetlany obraz. Czy cała powinna być czarna i czy sufit oraz część podłogi też powinna być czarna?

pozdr

Generalnie zawsze lepiej jak ściana jest ciemna. Ale nie zawsze w domu można sobie na to pozwolić.

Ja natomiast uważam, że jeśli masz ekran szary to ściana może pozostać być jasna, jeśli biały to zrób ciemniejszą.

Pozdraiwam!

Witam

THX Ultra2 co do wielkości pomieszczenia i umieszczenia w nim projektora i samej wielkości ekranu. z wyliczeń na stronach w zależności od projektora (aby nie latać oczami) wielkość wyświetlanego obrazu zaczyna się na 90 calach w 16/9 to chyba nie tak mało?? Zresztą zakup projektora pozostawiłem na sam koniec... KOpyt25 czytałem o tych bass trapach i wiem jak je zrobić, gdzie umieścić ale nikt nie podaje jakie to duże i grube ma być?? Czy jest to zależne od pomieszczenia czy słuchu osoby która będzie tam oglądała filmy czy słuchała muzykę?? Bo jak wiadomo każdemu co innego pasuje choć ja z założenia wychodzę że nawet jeśli nie będzie mi coś padsiło to jeżeli będzie to zgodne z prawidłami akustyki, czyli dzwięki będą takie jak to chciał oddać dzwiękowiec filmowy to będzie qool :) KAKA rury napewno puszce dołem i te do głośników jak i te do projektora tylko zastanawiam się czy nie puścić wszysytkiego razem czy osobno?? Podkuwać nie muszę bo jak pisałem stan surowy i zastanawiam się czy dawać ogrzewanie podłogowe po tą grubą wykładzinę czy kaloryfer pod okno?? Tak jak napisałem dopiero stoję przed kupnem projektora jako ostatni element kina :) co to jest ten tigger?? :) Widzę że temat dobry bo coś się dzieje :)

Jestem na etapie wykańczania pomieszczenia i mogę sobie pozwolić w zasadzie na wszystko jeżeli chodzi o malowanie ściany w związku z tym jaka część podłogi, sufitu i ścian bocznych powinna być pomalowana na czarno?

Reeback,

1. Ogrzewanie podłogowe to bardzo dobry i oszczedny rodzaj ogrzewania(piszę o ogrzewaniu wodnym), jednakże nie wiem czy sprawdzi się Tobie pod grubą wykładziną, która bądz co bądz jest "dobrym izolatorem". To jest raczej problem dla instalatorów/ hydraulików. ja u sibie mam dwa grzejniki pomalowane na czarno matowym sprayem.

2. Rury: teoretycznie kable sygdnałowe (m.in. HDMI) to kable ekranowane. Ja bym jednak dał osobne rury. Zawse będziesz miał później więcej możliwości rozbudowy. Od przybytku głowa nie boli. Gorzej będzie jak dasz za malo rur - co wtedy? będziesz robił dziury w nowym pokoju?

3. trigger to kabel typu mini jack służący do komunikacji między urządzeniami wyposażonymi w to łącze. Jeśli masz taki projektor i ekran to włączenie projektora spowoduje automatyczne odpalenie projektora.

Pzdr,

MK

KAKA ekran będzie.... ''malunkiem'' na ścianie nie będe się kosztował na zakup rozwijanego ekranu skoro całe pomieszczenie jest przeznaczone tylko do kina - po co wtedy zwijany ekran?? Co do kabli byc może puszcze osobno hdmi, rgb, audio i kable glośnikowe albo to pogrupuje.....

Trigger może też przydać się do elektrycznych rolet (jeśli są okna)... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Reeback do tak małego pomieszczenia wystarczy w zupełności 10cm grubości wełny ROCKTON. Ja sam użytkuję taką grubość w większym pomieszczeniu i sobie chwalę.

Jeśli nie możesz powierzyć pomieszczenia to przypuszczam ,że będziesz siedział dość blisko ekranu. Wybierz więc lepiej projektor FULL HD (np. Infocus x10 - tani i dobre ma opinie)

Do tego filmy odpowiednie 1080p ewent. 720p. i będzie cacy.

Jeśli to ma być tylko kino to sufit pomaluj na czarno + jakieś halogenki, wokół ekranu zrób również czarno. Do tego ściany muszą być ciemne. A wykładzina może być jaśniejsza. Ja tak mam i jest super.

Podłogówki i kaloryfery mają swoje wady i zalety. Więc wybierz coś najbardziej odpowiedniego dla siebie.

• 2 tygodnie później...

Witam

Tak jak obiecałem że postępy mojej pracy będę zamieszczał, dotrzymam słowa ale będzie umieszczone to w temacie ''NIECH NAS ZOBACZĄ...'' ale teraz wstawię szkic tego opisywanego prze ze mnie pokoju z wstępnym rozmieszczeniem. Proszę o wszystkie opinie pozytywne jak równierz negatywne! Tak jak pisałem wcześniej jeszcze jest to stan surowy i mogę robić jeszcze zmiany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Gość _harry

(Konto usunięte)

zawsze mnie zastanawia co kieruje wykonawcami tego typu pomieszczen, aby sprzet ktory czesto cieszy oko samym wygladem umieszczac tak daleko jak to tylko mozliwe od miejsca w ktorym sie siedzi... jesli jest to pokierowane rozmieszczeniem mebli w pokoju ktory uzywany jest rowniez jako zwykly pokoj mieszkalny to rozumiem - czesto nie ma innego wyjscia.

w tym jedak wypadku gustowny stolik po lewej stronie przy oknie ze sprzetem umozliwialby zmiane plyty bez wstawiania z fotela, bez koniecznosci ogladania wyswietlacza sprzetu pod ekranem (czasem nie daje sie wylaczyc...).

czy musi byc zachowana "symetria" ukladu ?

Jak idą prace nad pomieszczeniem?

Jakie ustroje akustyczne planujesz rozmieścić w pomieszczeniu, ja mam podobne o nieco większych wymiarach i już zaczynam się zastanawiać nad matami akustycznymi (piramidki) i bas trapami. Co możecie polecić to powyższego pomieszczenia?

_harry, 7 Paź 2009, 20:21

>zawsze mnie zastanawia co kieruje wykonawcami tego typu pomieszczen, aby sprzet ktory czesto cieszy

>oko samym wygladem umieszczac tak daleko jak to tylko mozliwe od miejsca w ktorym sie siedzi...

>jesli jest to pokierowane rozmieszczeniem mebli w pokoju ktory uzywany jest rowniez jako zwykly

>pokoj mieszkalny to rozumiem - czesto nie ma innego wyjscia.

>w tym jedak wypadku gustowny stolik po lewej stronie przy oknie ze sprzetem umozliwialby zmiane

>plyty bez wstawiania z fotela, bez koniecznosci ogladania wyswietlacza sprzetu pod ekranem (czasem

>nie daje sie wylaczyc...).

>czy musi byc zachowana "symetria" ukladu ?

to chyba nie tyle sprawa symetrii, ile kabli głośnikowych - gdy sprzęt jest między kolumnami, kabelki są najkrótsze:)

• 3 miesiące później...

Witam panowie

JEstem w trakcie budowy pokoju do kina domowego a dokladnie w fazie projektu wiec jezeli moglibyscie mi doradzic jaki bylby optymalny rozmiar pokoju do kina mysle o pomieszczeniu 10x5m jaka wysokosc scian jaki material uzyc do tynkow

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Witam panowie

JEstem w trakcie budowy pokoju do kina domowego a dokladnie w fazie projektu wiec jezeli moglibyscie mi doradzic jaki bylby optymalny rozmiar pokoju do kina mysle o pomieszczeniu 10x5m jaka wysokosc scian jaki material uzyc do tynkow

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam

A co myslicie o połozeniu na sufit podobnej wykładziny jak na podłoge ?? ja mam to pomieszczenie w piwnicy i wysokie jest na 2,20 wiec nie ma mowy o podwieszeniu sufitu. Chciałem na sufit podłogę i część scian dać wykaldzine podłogowa i na niektóre miejsca na ścianach przykleić gabke sz piramidkami. Plus w rogach pokoju dać coś na bas trapy. Czy wykłądzina na suficei odizoluje to pomieszczenie od reszty domu i czy poprawi się akustyka ?? Na górze śpi małe dzieciątko i troche problem z ogladaniem głośnego filmu.

Ja wykładzine na sufit przykleiłem w części gdzie znajduje się ekran, taki pasek jakieś 260cm na 160cm. Dzięki temu w pomieszczeniu nie ma pogłosu (światło lampy nie odbija od sufitu), ale wcześniej na sufit i ściany została naklejona 2cm warstawa styropianu, a na to jeszcze tapeta natryskowa gruboziarnista. Akustyka jest teraz bez zarzutu, żadnych niepotrzebnych pogłosów , ani dudnienia subwooferów.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.