Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy problem z sub-em

tomter

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sub-a Velodyne 10 q i podpiąłem go pod ampli Yamaha 3800 (zastąpił sub-a Yamahy)i tu pojawił się następujący problem. Sub Velodyne gra, ale podczas próby kalibracji amplitunera okazało się, że sub gra za cicho, taka informacja ukazała się w czasie testu. Próbowałęm zmieniać wszelkie ustawienia w subie, jednakże nic to nie dało, volume na maksa, rózne ustawienia częstotliwości i nic. W trakcie trwania kalibracji sub faktycznie cicho grał i do tego jakby nie przepuszczał wyższych częstotliwości w niskich tonach? O co w tym chodzi? Sub jest uszkodzony? A może jego wewnętrzna equalizacja nie pozwala na kalibrację ampli?

https://www.audiostereo.pl/topic/57484-pomocy-problem-z-sub-em/

Kalibrując automatyczne system mam suba odkręconego na jakieś 60%, podczas kalibracji sub

gra ciszej niż kolumny, w tej chwili sub gała 50% w meni ampli - 5 DB filmy oglądam od -22 do -4

w zależności od tego jak jest nagrana głośno ścieżka dźwiękowa a różnice są kolosalne.

W menu apli masz skalę levela od -10 DB do +10 DB tam kombinuj. Popróbuj również ustawienia basu na sam sub, i wszytkie głośnki na small,

Sub gra w miarę ok. zrobiłem to co napisałeś. Tylko dlaczego stara mała Yamaha przy kalibracji zachowuje się normalnie i pozwala na wyregulowanie ampli w Ypao a taki "niby" super sub nie pozwala na kalibrację?

zastanawiam się, może wzmacniacz w subie obcina wyższe pasmo, bo tylko tego nie słychać podczas kalibracji?

O co chodzi z darekdz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

twój post przedostatni wpis Darkadz, nie czytacie kolego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tomter: spedzilem 1,5 roku na poszukiwaniu suba... powstal dlugi watek, ktory mial byc pomocny w ocenie subow dla innych... postanowilem to opisywac gdyz sam nie mialem tego komfortu i musialem przejsc przez to sam... ale dosc moralow...

co moge zaproponowac? daruj sobie kalibracje... kalibracja z mego Denona 3806 niby dobra a jednak jej nie uzywam... parametry typu wielkosci glosnikow i ich odleglosci ustaw sam stosujac miarke i to wszystko... zapewne kalibracja wycina Ci kanal suba o kilka dB... ustaw ampli recznie i podepnij normalnie suba. na subie ustaw ok 50-60 Hz w zaleznosci co masz na froncie. aby dobrze zszyc Velodyne z frontem musisz znac ich dolne zejscie i ustawic odciecie na subie lekko powyzej tego gdzie schodza doly... moje schodza do 38Hz a suba odcinam na 45 - 80 w zaleznosci od pressetu jaki uzywam... muzyka, kino itp... problemem moze byc tez niestety fakt, ze zakupiles 10cali do 30m2... nie chce pisac "a nie mowilem" ale chyba nic innego nie pozostaje... nie porownuj suba Y do V... to co slyszysz z Y to nie jest bas a to co slyszysz a raczej nie z V to wlasnie to co nim byc powinno...

mialem kiedys Paradigma PS1200v4 (sam nie wiem czemu) w 24m2 rozwalal a raczej robil kupe zamieszania i halasu... w 60m2 jakby go nie bylo... 15R to bylo minimum do Twego pokoju... nie mogles najpierw posluchac u siebie przed zakpuem tego 10"?

Mój pokój ma 30 m.kw. ale dzieli się na dwie części jadalną i multimedialną, i moc Velodyna 10q jest wystarczająca, (nawet zostaje spory zapas) bardziej martwi mnie to dlaczego nie działa kalibracja?

Małą efektywność suba można nadrobić zmniejszając poziom głośności dla wszystkich kolumn w zestawie. Oczywiście jest to już ostateczność, kiedy pogłośnienie suba nie daje oczekiwanego efektu.

maracz, 7 Sie 2009, 13:32

>Mi się wydaje że chodzi o to że amplituner nie wykrywa suba bo ten daje zbyt cichy sygnał testowy,

>tak ja to zrozumiałem.

Dokładnie o to chodzi...ampli wykrywa sub-a ale stwierdza że jest za cicho, chociaż podgłośniony jest na maksa...

Nie...w czasi kalibracji puszczane są trzy sygnały o róznych częstotliwościachod wyższej do najniższej i tej pierwszej wogóle nie słychać następną bardzo cicho i ostatnią w miarę normalnie, poźniej następuje ustawienie głośności sub-a i w tedy sygnał słychać ale dosyć cicho, na koniec amplituner pokazuje, że sub jest usatwiony za cicho.,. próbowałem zmieniać ustawienia, nawet kabel zmieniałem i nic...przy starym subie jest ok...i jest o połowę mniejszy

nie chcesz zrozumiec jednego... Y daje Ci ryk, ktory slyszy ampli a V daje tylko bas bez ryku i tego juz ampli nie slyszy bo masz suba do pokoju 15m2... jedyne wyjscie to olac kalibracje z ampli... ustawic z reki i po to masz DSP z mikrofonem w subie aby go ulozyc do pomieszczenia. kalibracja subem ustawi tez poziom glosnosci i jak nadal bedzie d...a to nie pozostanie Ci nic innego jak wymiana na inny... ale to tylko moje bardzo skromne zdanie... mozesz jeszcze rozkrecic odciecie na subie na "direct" ale raczej tez nic nie da...

aby wykluczyc uszkodzenie suba wez ampli i suba do malego pokoiku i tam zalacz kalibracje... dobre V w tanich seriach zaczynaja sie od 15tek... na temat 10tki pisal juz uzytkownik takowego, ze jest malo wydajna do takiego pomieszczenia

Dzięki za pomoc problem rozwiązałem ... Przywróciłem sub-a do ustawień fabrycznych i kalibracja poszła jak od razu...prawdopodobnie sub po autokalibracji mikrofonem, nie przepuszczał pewnych częstotliwości stąd wziął się problem. dzięki za wsparcie

Teraz czas na testy i sprawdzenie co jest warte to czarne pudełko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.