Skocz do zawartości
IGNORED

Lakierowanie plyt wiorowych przygotowka

jacek_zagaja

Rekomendowane odpowiedzi

jacek_zagaja, 22 Sie 2009, 20:05

Ładne te obudowy. Tylko czemu tweeter aż tak daleko od woofera ?

Ja bym sobie chętnie w tej technice zmontował skrzynki podobne to stylistyki monitorów ADAM'a.

Stalo sie to czego sie obawialem - szpachla zastygla w pistolecie. Udalo sie wyczyscic ale z duzym trudem. Dalem troszke mniej utwardzacza. Jak widac temperatura zrobila swoje. Cos mi sie wydaje ze Novol daje aceton jako rozcienczalnik przynajmniej na wech. Toulenu nie probowalem a styren pachnie inaczej. Musze zrezygnowac z sitka i zainstalowac pojemnik RPS gdyz przelewanie z jednego kubka do drugiego jest marnotrastwem. Moze ropownica szybciej latwiej byloby czyscic? Wyciorek juz sie strzepi.

W kwesti lakieru i wazenia sie to nie bardzo rozumiem - baza jest wyschnieta to dlaczego ma sie zwazyc? Rozumiem ze wodorozcienczalne moga pecherzykowac.

>Ładne te obudowy. Tylko czemu tweeter aż tak daleko od woofera ?

Fakt mogle jeszcze o pare cm skrocic ale to szerkopasmowka wiec zwrotnica 300-600Hz pierwszy rzad totez odleglosc nie powinna byc problemem.

Jacek jak baza po nałożeniu zrobi się matowa,to wtedy możesz malować klarem. Tylko ze zdjęcia wynika że masz przed sobą jeszcze dużo szlifowania.Nie może być na powierzchni nawet najmniejszego dołka,bo będzie to póżniej widoczne.Zwłaszcza jeśli będziesz lakierował na połysk.Matowy klar daje trochę luzu :)

Podfrezowania robilem sam frezarka reczna - to nic nie da nawet jak sie ma CNC. Trzebaby skanerem odwzorowac dokloadnie obrys. Szkoda czasu wiec wybralem odformowanie.

Bede nakladal farbe poliuretanowa dwuskladnikowa wiec ona jest grubsza niz baza. Potem polerka. Klar jesli bedzie potrzeba.

Macie moze patent na mala ropowniczke do czyszczenia pistoletu lakierniczego? Moze przerobic zwykle dmuchawke za 14zl?

Majale, 23 Sie 2009, 19:42

To podstawa,sam widziałem jak tak robią w dużej lakierni;troche przepłukują (przedmuchują) dysze rozpuszczalnikiem a później profilaktycznie bach pistolet do pojemnika z rozpuszczalnikiem.nastepnego dnia przed praca rozebranie pistoletu czyszczonko i znów do roboty

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie wiem czy o to samo chodzi.Ale o ile dobrze pamietam,to ten pierścień rozprowadzał powietrze dookoła centralnego wylotu powietrza.Kurcze nie mam pistoletu pod ręką,dlatego nie jestem pewien na 100%.

Mój wygląda trochę inaczej,ale wydaje mi się że ten kanałek w tym pierścieniu to daje powietrze na "motylka" ,czyli na tą częśc którą odkręciłeś.To trochę zainwestowałeś.Sata parę złotych kosztuje.

Myślałem że więcej bo są modele powyżej 1000.Mnie kumpel kupił na giełdzie chińczyka i lakierek z niego wychodzi całkiem fajny,tylko oczywiście trzeba miec wprawną ręke i oko żeby zacieków nie porobic.No bo pistolet sam nie maluje, chyba że jest to sterowany kompem automat lakierniczy.

Najlepszy z najtanszych to chyba Speedway? Od 80 do 110zl nowka. Umiejetnosci lub ich brak wyjda na rzadkiej farbie :) Szpryca pomogla mi zapanowac nad kantami i rogami.

Z poliestrami jest zawsze dylemat gdzie kupic rozcienczalnik. Oto wypowiedz z firmy Novol:

"Rozcieńczalnik do szpachlówki natryskowej musi być bardzo szybki ponieważ szpachlówka ma krótki czas wiązania (potlife- około 25 min). Wolniejsze rozcieńczalniki mogą nie zdążyć odparować ze szpachlówki co spowoduje w późniejszym czasie do tak zwanego "siadania" i pojawienia się rys szlifierskich lub innych wad lakieru. Toluen jest prawie tak szybki jak nasz rozcieńczalnik. Należy nanieść cieńsze warstwy z dłuższym odparowaniem pomiędzy poszczególnymi warstwami. Tylko toluen należy do tzw. prekursorów (ograniczenia prawne na sprzedaż na rynku) więc nie wiem czy uda się Panu kupić "czysty" toluen. Użycie nitro jest ryzykowne gdyż często są zanieczyszczone wodą, która nie pozwala związać się szpachlówce. "

Zawsze można spróbowac z acetonem,jest łatwo dostępny i też bardzo szybko odparowuje.Nie nadaje się tylko do lakieru,powoduje lekkie zmatowienie.Podkłady bez problemu.

Wydaje mi sie aceton za szybko paruje. Jesli rozcienczalnik jest zly to szpachla nie utwardzi sie dobrze i bedzie gabczasta - jutro obadam jak spisal sie Toluen. Dobrze ze na tej dyszy w ogole idzie :) Dzis zdazylem tylko jedna kolumne przeszlifowac klockiem. Szkoda mowic ile razy juz to robilem wczesniej...

Wszystko wskazuje na to ze bede musial rozlozyc namiot bo szpachla lata po calym podworku i plami samochody - lakier robi sie szorstki w dotyku.

Jeśli to ma być rozpuszczalnik do szpachli natryskowej to nie możesz sobie po prostu kupić rozpuszczalnik do szpachlówki natryskowej :) np. z NOVOL, który rzecz jasna jest na bazie toulenu?

Dokładnie ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Dzisiaj sam położyłem jedną warstwę tej szpachlówki dosyć grubo na swoje kolumienki i wyszlifowałem. Już jest wystarczająco gładko na podkład. Jutro pokaże jakieś fotki jak wyszło, bo dzisiaj już mi się nie chcę robić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Haha - gdzie kupic jak wszystko czynne do 16. Nie jestem pewien czy w hurtowniach maja same rozcienczalniki. W Leroy nie maja. Dzisiaj cos popierniczylem. Dalem mniej utwardzacza dla pewnosci czyli 4% i pol na pol toulenu i rozc. Novol. Niestety malowane o 19 i jeszcze miekkie. Boje sie ze praca poszla na marne i znowu trzeba bedzie poprawiac :(

Jedyne co mnie ucieszylo to kubek RPS. Koniecznie podeslij fotki. Ja szlifowalem klockiem i juz mi sie na prawde nie chce (nie jest idealnie) - chcialbym jakas maszynka szybko i sprawnie. Co myslicie o YATO YT-0967? Chinczyk ale z metalu. Albo:

Ukryta Zawartość

Pod tym podpisuje sie Niemiecki Mannesmann sprzedawany za 30 Euro. Tylko za 30 Euro to raczej zabawka.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.