Skocz do zawartości
IGNORED

Lakierowanie plyt wiorowych przygotowka

jacek_zagaja

Rekomendowane odpowiedzi

Ja według danych katalogowych zmieszałem czyli (szachlówka natryskowa novol)- 7% utwardzacza i 10% rozcieńczalnika, dysza 1.8 i ciśnienie robocze w okolicach 3,5. Po 3 godzinach już szlifowałem przy dzisiejszej pogodzie u mnie czyli około 23 st. Papierem na sucho 320 i już pozbyłem się wszystkich nierówności. Jutro miałem jeszcze dawać jedną warstwę szpachlówki cienko i papier 800, ale nie wiem czy tylko sobie nie dołożę roboty i chyba odrazy polecę podkładem.

Oscylacyjną można by docierać szpachlówkę bez problemu szczególnie na płaskich powierzchniach, ale lepiej było by kupić prostokątną wersję ze względu na papiery ścierne. Nie trzeba żadnych przylepców wystarczy tylko zacisnąć zwykły papier na stopie szlifierki. Ja osobiście wolę docierać ręcznie szpachlę. Jak są większe nie równości to grubszy papier aż do pozbycia się większych nierówności. Jak zetrzesz do mdfu to jeszcze raz pokryjesz szpachlówką i wtedy już będziesz mógł drobniejszym dotrzeć jakieś mniejsze wady.

Obiecane fotki. Póki co wygląda to tak. Na to pójdzie jeszcze jedna warstwa podkładu szlif 800, następnie lakier bezbarwny dla stworzenia twardej i szczelnej powłoki, szlif 1000 i dopiero na to pójdzie baza i klar

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17553-100007407 1251308963_thumb.jpg

post-17553-100007408 1251308963_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz mi wyszedł trochę baranek, bo było ciepło i na dodatek za mało dałem rozpuszczalnika. Żeby nie było mocnego baranka musi farba musi być odpowiednio rzadka, wtedy cieńsze warstwy, ale wyjdą gładsze. Na podkładzie to jeszcze pół biedy, może być grubiej kładzione, bo o to też chodzi.

Zastanawiam się właśnie ciągle nad tym, ale z drugiej strony nie powinno skoro w drugą stronę to działa, czyli baza i klar. Poza tym zanim położę bazę minie kilka dobrych dni czyli lakier będzie zupełnie wyschnięty. Ale może zrobię próbę na jakiś klocku dla bezpieczeństwa.

Ogólnie chcę położyć lakier bezbarwny pod bazę tylko z tego względu, że lakier bezbarwny już nic nie będzie pił, natomiast podkład jednak jeszcze tak. Nie wiem czy dobrze myślę dlatego na boku trzeba będzie zrobić próbę.

Podkład ? Nie sądze. Szpachla tak. Ale właśnie dlatego po szpachli daje się podkład.Nie wiem czy czytałeś moje wcześniejsze wpisy.Też dawałem lakier i to dwa razy.Chodziło mi o zbezpieczenie sklejki.Dlatego że końcowe szlifowania robiłem na mokro.A próby oczywiście zrób.

Podobna zasada i tym bardziej jeśli u Ciebie się nic nie zważyło pomiędzy przekładanymi warstwami lakieru i szpachli (lakier to zapewne na poliuretanie, a szpachla na toluenie). Chcę spróbować z tym lakierem ze względu na wcześniejsze doświadczenie. Malowałem w ten sam sposób co blacharkę samochodową czyli szpachla, podkład, baza i klar. Wszytko było by dobrze gdyby nie to, że MDF jednak jeszcze mi wpijał bazę, na dodatek przy polerce użyłem wody przez co mam teraz małe pęknięcie bo jakoś mdf się musiał napić. Zobaczę co wyjdzie z próby.

Jacek zapewne.Ale każdy z nas budował lub buduje kolumny dla siebie i to jest oczywiste że chce je zrobic jak najlepiej.

Nonameplum

Po złożeniu skrzynek pierwsze co zrobiłem, to położyłem trzy warstwy zwykłego lakieru do podłóg.Zmatowiłem 220 i szpachlowanie. Szpachla Novol.Oczywiście szpachlowałem wielokrotnie, na raz się nie da.Następne trzy warstwy lakieru.Potem podkład,szpachla natryskowa (jakaś włoska,nazwy niestety nie pamietam,ale dobrze się ją nakładało)i znowu podkład.Dopiero potem baza i klar.

W przypadku Novolu i myślę że innych szpachli też,warto z tydzień czasu odczekac,dlatego że trochę ją wciąga i jeśli się zbytnio pospieszy będzie to widac na lakierze.Zwłaszcza miejsca,gdzie są wkręty czy łączenia ścian kolumny.

Mnie chodza po glowie takie polaczenia drewna i miekkich powlok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Majale podziwiam cierpliwość, ale aż tyle warstw jest mi raczej zbędne. Nie zamierzam już teraz na morko polerować, polerkę zrobię jedynie mleczkiem i pastą bez użycia wody. Jeśli dobrze będę miał wyprowadzone wcześniejsze powierzchnie to nie powinno być większych wad.

Co do opłacalności. To szczerze mówiąc gdybym chciał kupić zamiast produktów związanych z malowaniem blacharki, ściśle do malowania mdfu chyba wcale nie wyszło by jakoś drastycznie taniej. Tak samo musiał bym kupić grunt do mdfu, wypełniacz, baze i lakier. Różnica taka, że były by to poliuretany.

Oczywiście można by było to zrobić tanim kosztem, szpachlówka i na to nawet olejna, ale chyba nie o to chodzi.

Bez namiotu nie moglbym lakierowac. Na samochodach sasiadow osadzal by sie pyl ktory schodzi po dobrych kilku myciach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupilem szlifierke pneumatyczna - ta za 60-70zl z allegro i musze powiedziec ze na razie jest ok. Solidnie zrobiona z metalu. Trzeba dokupic do niej rzep. Musze porozmawiac z fabryka Sia moze uda sie kupic krazki po nizszej cenie niz 1,5zl za sztuke. Normalne plocienne kosztuja 60-70 groszy. Sa tez szlifierki np. Yato o zuzyciu zaledwie 50 litrow na minute - pewnie maja maly mimosrod.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jest jakaś farba lub lakier , która ma strukturę ( np piasku ) ? Licze ,że taka farba pokryła by drobne nierówności . A może nakładac gęstą farbę wałkiem to powstanie efekt chropowatej powierchni ... co myślicie ?

...there is no spoon...

Farby piaskowe kosztuja od 180zl za kg z utwardzaczem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za 15 minut malowanie. Specjalnym filtrem gradientowym uwypuklilem szpachle. Jak widac szlifowane dosc nierowno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie ustrzeglem sie od bledow. Pierwsza kolumna pomlowana na 3 bary, 10% rozcienczalnika, pelne cisnienie i dosc rozwarta iglica slowem mialo isc jak na filmikach z youtube szybki i sprawnie. Glupi nie zapalilem lampki i nie zauwazylem ze robie zacieki. Tak to wyglada na zdjeciu czyli duza skorka pomaranczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nastepne 350ml rozcieczylem 15-20% i zwiekszylem cisnienie na reduktorze o 0,5 bar. Ustawilem pistolet na wieksza mgielke. Jest lepiej skorka sie zmniejsczyla ale sa kraterki. Slowem efekt kiepski a nawdychalem sie oparow mimo maski. Moge polozyc kilka warstw w odstepie 12 godzin ale skorka i tak bedzie. Co zrobic?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

masz wode albo olej w kompresorze dlatego te kratery. trzeba dac dobry filtr. oraz antysilikon ale tez nie za duzo bo wszystko poplynie. troche zmarnujesz lakieru zanim zacznie wychodzic.

Dzieki chlopaki. Sprezarka jest do remontu stad ten olej, a o wodzie nie wspomne. Nie moja niestety wiec nie moge zainwestowac. Myslalem ze "jakos to bedzie". Chyba nigdy nie skoncze tych kolumn :)) Filterek mam jak na zdjeciu. Moge pozyczyc osuszacz elektryczny - wiem ze cos takiego w formie jest ale nie wiem jak wyglada.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturp, 29 Sie 2009, 08:14

>Czy jest jakaś farba lub lakier , która ma strukturę ( np piasku ) ? Licze ,że taka farba pokryła

>by drobne nierówności . A może nakładac gęstą farbę wałkiem to powstanie efekt chropowatej

>powierchni ... co myślicie ?

Witam,

zajżyj proszę na stronę poniżej:

Ukryta Zawartość

jeśli zadowala Cię taki efekt to to nazywa się nakropek. swietnie się sprawdza jako powłoka maskująca drobne uszkodzenia, odpryski, rysy itp na obudowach.

Pozdrawiam

Wojtek vel BraWo100

Ukryta Zawartość

Mi wyszło wcześniej podobnie. Podkład jest bardzo gęsty i w tym wypadku jak dla mnie jak byk te zdjęcia pokazują, że za gęstym malowałeś. Więcej rozpuszczalnika, jak będziesz mieszał to ma mieć taką konsystencję, że ma szybko ściekać z patyka (do mieszania), ale bez przerw, czyli nie ma się rwać. Jak będzie odpowiednio rzadsze prawdopodobnie pójdzie Ci więcej podkładu, ale też grubiej go położysz tylko maluj od jednej strony do drugiej, gdy pomalujesz obie kolumny, będziesz mógł wrócić od początku żeby położyć jeszcze jedną warstwę jeśli będzie potrzeba do zalania jakiś nierówności. Pewnie i tak nie położy się tak idealnie jak lakier, bo to nie ta konsystencja. Ale lekki szlif papierem 800 załatwi sprawę. W tej chwili proponował bym Ci to porządnie przetrzeć najlepiej na sucho papierem 320 albo nawet 240 jak jest większa morka (tzw skórka pomarańczy) aż wszystko wyrównasz.

To ciekawe ale daje slowo ze farba byla calkiem rzadka. Oczywiscie sprobuje jak uporam sie z kolejnym juz szlifowaniem :) Trzeba wziac poprawke ze postolet mocno rozpyla i temperatura w namiocie moze byc od 5-10 stopni wyzsza niz na zewnatrz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.