Skocz do zawartości
IGNORED

Fostex FE 126E :)

jacent3

Rekomendowane odpowiedzi

W niemczech są odpowiednio po 46 i 68 Euro sztuka. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Apropos ktoś już od nich kupował??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Coby nie zaśmiecac forum piszę w tym wątku. Mianowicie co byście polecili zbudowac do napędzania szerokopamowca takiego jak tytułowy FE126E lub FE167E, ewentualnie jakich wzmacniaczy używacie do innych szerokopasmowców bez zwrotnicy??

Ale ci napomagaliiiiiii,to twoja sprawa gdzie se te fostexy pakujesz jak bym miał kase to bym specjalnie kupił te fastexy i wbił w nich gwożdzie i zapodał zdjęcie aby większość audiofili zabrała r-ka:)

• 6 miesięcy później...

Z lekkim opóźnieniem napiszę parę słów na temat wzmacniaczy do Fosteksów. Mam FE167E w "recommended enclosure" BR, zagra toto dobrze... prawie ze wszystkim. Przez kilka miesięcy napędzałem te monitorki mini wzmacniaczem na układzie Tripath TA2020, grało bardzo przyjemnie. Pojawiła mi się w domu Ugoda - połączyłem z Ugodą, jest super. Odradzam raczej wzmacniacze grające głównie środkiem, głośnik (bez korekcji) ma ten zakres wyraźnie uprzywilejowany, środka będzie za dużo. Absolutnie najlepiej zgrały mi się Fosteksy z monoblokami Audiomatusa, które doskonale trzymały w karbach basik, a średnicę miały raczej suchą - czyli oferowały dokładnie to, co potrzebne było monitorom. Przyznać należy jednak, że połączenie było nietypowe, bo po co 2x 100W wzmacniacza do głośników o efektywności 94dB? ;)

Po dłuższym używaniu kolumienek myślę o uzupełnieniu czymś góry, której spadek jest wyraźnie słyszalny. Nie wiem jeszcze, którędy droga: czy dodać głośnik wysokotonowy, czy też filtrować samego Fosteksa? Czy do głośników szerokopasmowych stosuje się filtry RLC, np. obniżające bas i średnicę? Gdzie można o tym poczytać?

PS. Wiem, że udane filtrowanie jest rzeczą trudną, o której nie wystarczy "poczytać, by umieć". Własne eksperymenty mają jednak niezaprzeczalny urok, a nie ukrywam, że sama zabawa z podłączaniem kolejnych filtrów przedstawia mi się nader interesująco ;)

• 1 miesiąc później...

jacent3, 22 Lis 2009, 23:34

^^ Jak tam prace? Ukończone?

czegevara, 26 Lis 2009, 11:47

^^ Kupowałem Fostex'y w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Świetny kontakt, błyskawiczna przesyłka. Polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 1 rok później...

Odkopuje temat...

Jak wiadomo Fostex FE 126E na w notce katalogowej dwie "rekomendowane obudowy". Jest tam obudowa bardziej skomplikowana z linią transmisyjna oraz mniejsza obudowa z typowym BR. Czy ma ktoś doświadczenie z tymi obudowami i podpowie czego po każdej się spodziewać?

A może jakies inne sprawdzone sposoby wykorzystania FE 126E w wersji fullrange - byle nie odgroda ;).

• 4 lata później...

Mam u siebie FE127 w br. FE126 w tylnym hornie i FE167 w br. Moim zdaniem 127 i 167 dobrze pracują w br, 126 w br nie sprawdza się. Podobnie FE127 w hornie chodzi gorzej niż w br i gorzej niż 126 w hornie. Niestety bez filtrowania nie obejdzie się. Przy czym po moich doświadczeniach filtrowanie wg informacji z internetu nie sprawdziło się. U mnie filtrowanie jest całkiem inne. Podobną sytuację miałem z Lowtherami DX2. Filtrowanie całkiem inne niż informacje z netu. Tu niestety trzeba sporo swojej zabawy włożyć by otrzymać optymalne (dla siebie) brzmienie.

W tej chwili budy z Lowtherami i Fostexami stoją sobie spokojnie na boku. Brzęczę na czymś innym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.