Skocz do zawartości
IGNORED

odblokowanie Cambridge Audio 640

empikat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam zablokowany wzmacniacz stereo CA 640. Zna ktoś sposób na odblokowanie go w warunkach domowych (np. trzy magiczne klawisze)? Właczyła sie blokada przeciwprzepięciowa i nie usmiecha mi sie przesyłanie go z tego powodu do serwisu. Problem lezy na 99% po stronie głośników a nie wzmacniacza.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/57519-odblokowanie-cambridge-audio-640/

Zabezpieczenie trzyma, bo pewnie dalej coś jest walnięte.

Normalnie jeżeli miałeś np zwarcie na kablach - po usunięciu zwarcia i po ponownym włączeniu wzmacniacza - wszystko powinno powrócić do normy.

Dzięki za odpowiedz.

Jak na razie miałem podobny problem z Marantzem sr 7001. Za pierwszym razem blokade można usunąć odcinając zasilanie a za drugim nic nie pomaga i teoretycznie trzeba wysłać do serwisu.

Nie wiem czy tu nie jest tak samo - druga blokada z kolei i bez instrukcji serwisowej nic nie da sie zrobić.

Oczywiście jest też możliwość, ze cos zostało uszkodzone w samym wzmacniaczu ale na razie chciałbym spróbować odblokować to w "domowych warunkach".

Do autora mam tez Cambridge Audio 640 kupilem go na allegro jako uszkodzonego tak jak u cibie ta sama usterka. Czyli popalony przedwzmaacniacz u mnie tak jest przepalilo 6 sciezek i pare rezystorow bez schematu ani drgne a w serwisie powiedzieli 200 -350 zl naprawa dlatego wyjelem z niego sprawna koncowke i sie nim troche bawie :) Pozdrawiam

Schemat CA640A (z tego co wiem to jest schemat do wersji 1, i chyba nie do konca pełny). Sam elektronikiem nie jestem więc rozumiem go tyle o ile, nie pytajcie mnie więc ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam czy wspomniany wzmacniacz jest na gwarancji,bo jeśli tak to nie radze zaglądac.Jeśli się na temacie nie znasz to marnie widze naprawę.Wzmacniacz ci się zablokował bo masz napięcie stałe na wyjściu głośnikowym i tym samym nie dopuszcza do uszkodzenia kolumn wspomnianym napięciem.A naprawa wzmacniacza nie jest taka prosta jak ci się zdaje(znam temat z autopsji bo się tym zajmuję).W CA komponenty(tranzystory)są parowane i często trudne do dostania,to skomplikowana technologia w końcu za nią zapłaciłes więc uważaj abyś nie narobił jeszcze większego spustoszenia w sprzęcie.Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.