Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Faktem jest ze niekazdego stac na dobrze grajacy wzmak np. Q-audio.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jedni sobie moga go poskladac, inni pomarudzic , a inni sluchaja w domu i maja w d... wyjajanie sie na forum.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Darek, meritum: jak brzmi ten pre? Mam w domu OPA2604 i pewnie popróbuję. Pobawiłem się Twoim projektem pre słuchawkowego na OPA552 i dzis dla checy podpiałem je jako pre liniowe. Okazało się, że skasował brzmieniowo preamp na E88CC, który w wielu konfiguracjach zagrał bardzo dobrze. Tyle, że z OPA552 powydziwiałem rodzaje rezystorów, kondy są też nienajgorsze(BG N, Silver Mica, rosyjskie kondy teflonowe). pre na E88CC jest złożony na trochę słabszych elementach. Niemniej jednak nie okazał sie lepszy od OPA nawet w dziedzinie barwy.

Chętnie bym porównał ten preamp do jakiegoś za ok 2-3Kzł. Serio.

Jeżeli ktoś z Poznania ma takowy chetnie się umówie na male porównanko;)

Pozdrawiam

Brzmienie jest dosyc soczyste, z dobrym oddaniem barwy instrumentow , to co odrazu slychac to przestrzennosc i swoboda.

DDopbrze tez jest slyszalny efekt powietrza... na symfonice czy Country ladnie to slychac.

Teraz tylko powiedz, którymi kondami ewentualnie można pozmieniac charakter tonalny pre?

Może sie okazać, ze system wymaga jakichś drobnych poprawek, np. dodać/odjąć średnicy. Nie ma sensu bawić się w wymiany kabli itp. uważam, skoro można to załatwić na poziomie wartości elementów. U mnie w pre na OPA552 kondensator w nfb ostatecznie został 180uF panasonic fc(zbocznikowany ruskim teflonem 0,1uF-obowiązkowo:))

Jak dałem 150uF, to średnicy było ciutkę za dużo, chociaż dxwiek wydawał sie dynamiczniejszy. Z kolei z 220uF było wrażenie oddalenia sceny. To nie są jakieś ogromne różnice, ale są i do tego słyszalne, zwłaszcza przy dłuższym odsłuchu. W pre na 2604 czym to ewentualnie wyregulować?

Ja ostatnio glownie jade na elementach SMD.

Wejsciowy kondzior w zaleznosci od typu ma wplyw, no i potencjometr powinien byc zainstalowany za preampem a nie przed nim... oczywiscie dla wersji wysokonapieciowej.

Wtedy wzmak dostaje dodatkoej masy i kopa, czy jak kto woli jedrnosci.

Jak slysze ze komus Drakula gra ostro to wiem jaki kto ma system...

Saida.

>lancaster

zamorduje, teflony 100nF powiadasz

a mnie polecasz jakieś tam 220nF :D

ale poważnie, może porównalibyście go z P1.7 ?

a w sumie i tak go zrobie :/

Jeszcze jakby Darkul dał jakiś stopień zbalansowany żródła. Peter Daniel pisał gdzieś, że można ten jego potwornik tak odpalić, odwracając na brameczkach bodajże sygnał danych (I2S) i dalej wiadomo, dwa tda1543.

>Darkul

Może masz coś co możesz opublikować (wg. tego co wyżej napisałem, jakiś stopień bal. jako źródło)?

Pozdrawiam

magazynier, 0,22uF to nie są teflony, tylko PIO. akurat do nfb lepeij pasują mi teflony. Dźwięk jest taki jak bez konda(no może prawie;)). Za to do sygnału jak dla mnie zbyt jaskrawe. Kupilem jedne i drugie:)

magazynier, najlepsze jest to, ze OPA faktycznie ciekawiej(przestrzeń, dynamika, czystość) lepiej gra od E88CC. A wydawało mi sie, że lamę bedzie cieżko przeskoczyć. Faktycznie jak miałem wokół OPA elpody, to było trochę za sterylnie, ale jak wrzuciłem do nfb Teslę+Vitroohm, a na wejściu do masy Alan Bradley to pogadał sobie z lampą inaczej:)

Strach sie bac jak to może zagrać z Caddockiem i Rikenem...

rekin dopiero co otrzymał P1.7 i nie wiadomo kiedy poskłada. Części wszystkie są - oczywiście same BG-N i bez kompromisów jeśli chodzi o resztę układziku. Zobaczymy jak zagra, ale nieprędko.

hmmm, coś w tym jest;)

Elpod pomimo, że "szczuplejszy", ktoś może powiedzieć "nie napompowany" brzmieniowo jest bardzo dobrym rezystorem. Rozdzielczosć i barwa(po jasnej stronie) to jego zalety. W momencie kiedy słucham muzyki i po dłuższej chwili łapię sie na tym, że wsłuchuję sie w "smaczki" zmieniam rezystor na Tesle:) Ktos spokojnie zostawi elpoda, albo nawet dołoży drugiego i też nie będę się dziwił.

Nie wypada mi pisać o jakosci wysokich tonów z DIY na e88cc, ale skubaniec na OPA wydaje się mieć jeszcze lepsze.

Dobranoc.

>lancaster

Wolałbym chyba te caddocki i rikkeny do drakuli dać ...

Jeszcze wracając do tych kondów 220n ... sprawdzałeś je jako bocznikowanie zasilania ?

Plan jest taki, żeby w drakuli pod opampy je dać.

Darkul napisał, że pre z dużym wzmocnieniem do małego wzmocnienia drakuli...

Nie wiem, jakie ma być to wzmocnienie, 22dB wystarczą w pre ?

Pod OPA, to chyba trochę za duze;)

Sprawdzałem je jako bocznikujące sygnałowe-zostaly.

Jako bocznikujące zasilanie analogówki w CD-trochę lepiej niż z MBGO, ale zostawilem tego drugiego(2x0,25uF), bo ma mocowanie i mogłem go przykręcic do obudowy.

PIO są poprostu trochę ciemniejsze od teflonów(zresztą teflony moim zdaniem są wyjątkowo "kryształowe"), tak pośrodku pomiędzy teflonem, a MBGO. Ze wskazaniem na teflona.

magazynier, nie wiem jakie Ty masz wzmocnienie w GC? U mnie np. lepeij sprawdzilo się mniejsze niż Peterowe. R do masy w nfb zostawilem 2K, zamiast 680ohm. Jeżeli ktoś ma pre to mniejsze wzmocnienie końcówki mmoim zdaniem lepeij się sprawdza. Nie za bardzo to potrafię wytłumaczyc. Darkul chyba coś kiedys o tym pisał. W każdym razie zostawiłem mniejsze wzmocnienie bo bardziej mi odpowiada. A po drugie, kto by rozbierał jeszcze raz całego wzmaka, zeby podmienić 2 rezystory;)

Ja mam 2k7 do masy.

Z większym zmiejszaniem wzmocnienia w GC jest tak jak Darek pisał, pre musi mieć duże wzmocnienie.

Słuchałem kiedyś takiej konfiguracji i grało z jajem. Jedenak głośninki o wysokiej efektywności przydałyby się, tak z 95-105 dB.

Uważam, ze z takimi głośnikami, małym wzmocnieniem i jakimś porządnym pre GainClone może rozjechać wiele tak zewanych hajendowych systemów :/

Dodatkową zaletą jest jego prosta konstrukcja i relatywnie niska cena.

Nie bardzo rozumiem, co nie gra żle....

No bo chyba nie powiedziałem, że Drakula gra żle. Może między wierszami tak ktoś mógł odczytać....

Właściwie chciałem zasugerować fakt, że właśnie tenże Darkula pozamiata, jak Szanowny Pan Rycerz Okrągłego Stołu napisałe, większość końkurencji :)

Korci mnie pobawić się na ze wzocnieniem Drakuli, ale może być za male wzmocnieniem w pre. Nic.

magazynie, to może ja źle napisałem:)

Chodziło mi o to, że u mnie GC z pre nie gra źle. Drakula jak dla mnie grał lepiej, ale naszło mnie na przeróbki i mam za swoje;)

słyszłem klona z fostexem i szczęka mi opadła

już miałem kupować fostexa ale odpaliłem drakule ....

działaj więc, odpalaj wzmaka. przydalaby się jakaś awaria klona, bo inaczej się chyba za to nie zabierzesz :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.