Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest ktoś, kto odpalał DRACULĘ na płytkach od Veterana? Miałem poważne problemy z przydźwiękiem w jednym kanale. Dwa dni się męczyłem i chyba znalazłem rozwiązanie. Zanim napiszę co i jak chciałem się dowiedzieć czy ktoś miał podobne problemy i jak je rozwiązał.

Dostałem dziś wycenę płytek pod Drakulę i końcowa cena (co mam nadzieję zainteresowanych ucieszy :-) ) wynosi 9,50 zł za płytkę. Płytki jednostronne, z solder maską (czerwoną) obu stron i opisem strony Top. Na pogrubionej miedzi (70um). Wszystkim zainteresowanym wyślę maila ze szczegółami.

Poniżej zamieszczam rysunek jak ostatecznie całość bedzie wyglądać. Drobne modyfikacje dotyczące padów pod wejście i redukcja jednej zworki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki za link.Czy nie można by nieco podgonić tego układu? Widziałem podobny układ zbudowany w oparciu o kość AD817, jednak scalak ma 730 V/us, a w projekcie uzyskali 80V/us. Czy wynika to z tego, że ten opamp nie jest tak wydajny prądowo jak OPA i nie jest w stanie dobrze poprowadzić fetów? Chyba tak. Co sądzicie o takich slew rate'owych zapędach? Moim zdaniem im więcej tym uklad jest bardziej dokladny, bardziej dynamiczny,......, ale też łatwiej go wzbudzić. POZDRAWIAM:)

----> RAF

Ja miałem zrobionego wzmaka na ad817 + irf540/irf9540, natchnienie wziąłem z avt nr kitu nie pamiętam- grało to bardzo przyjemnie - z tym że jako projekt testowy miało 2x 15W. Miałem się dalej z tym pobawić ale napatoczył się kupiec ;-). Może kiedyś jeszcze wrócę do zagadnienia i lepiej się przyłożę ....

Ja i tak popełnie ten układ. Nie udało mi się znaleźć odpowiednio szybkiego drivera więc zrobie bipolarny stopień sterujący za opampem i powinno to nieźle dać czadu. Na początek możebyć ten AD817, potem zobacze POZDRAWIAM:)

Scalak który ma pędzic bramki mosfetów powinien miec:

A>bardzo niska impedancje wyjśćiową max.15 Ohm w otwartej petli [1 Mhz]

B>szerokie B.W. [z uwzglednieniem zmiany faz przy kompensacji],

C>duży S/R min 15 do 100 V/us,

D>jak naiwiekrzą wydajnośc prądowa przy stabilnej pracy z duzym obciązeniem pojemnościowym [bramek] wiadomo że im fety maja wiekrze prądy przewodzenia tym i ich pojemnośc wejśćiowa ulega zwiekrzeniu,

E>ważnym i często pomijanym parametrem jest margines przesunięć fazowych w funkcji wzmocnienia i obc.pojemnościowego.. j.w. kompensacji...

F>moc strat,

G>w miarę jak najwiekrza impedancja wejściowa... czyli np.Di-fet.

Jak podłączyć rca w załączonym schemacie? Mam końcówkę stereo wg. Darka, zalutowałem tego opora 500ohm jak na schemacie, ale coś mi nie chce sygnał perzez wzmak przechodzić. Wszedlem z sygnałem na +F i con. Potem jeszcze próbowałem zewrzec -F do masy, też cisza, a raczej jakieś chroboty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no tak, a ja sobie r2 i c2 wesoło zostawiłem, zaraz robię z tym porządek, dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

>darkul

Mam prośbę, bo nie kumam :):

Na schemacie Lancastera w obudwu scalakach 552 masz w dziwny ( ciekawy ) sposób podłaczoną pętlę FB - obydwa wejścia "-" do masy a dodatkowo pomiedzy nimi wstawiony rezystor 500 ohm. A gdzie masz drugie rezystory, lączące poszczególne wyjścia scalaków z petla FB ? Jestem początkujący, może wytłumaczysz koledze jak to ma działać ? :)

Normalna pętla FB ma zawsze dwa rezystory, tu jest jeden, w dodatku "pływający" ( wartość 2x z twojego schematu 250 Ohm ). A te po 10k nie są potrzebne ?

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.