Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo Amplifier with 16 tubes DIY

krzem3

Rekomendowane odpowiedzi

krzem3, 16 Sie 2009, 16:17

>terror twins, 16 Sie 2009, 15:32

>

>>dwa transformatory 600 watowe

>krzem

>Wspólny transformator sieciowy 600W ale osobne uzwojenia dla kanałów L-R,

>anodowe dla stopni mocy,dla przedwzmacniaczy.,żarzenia,minusa polaryzacji.

Małe sprostowanie.Dla minusa polaryzacji wspólne uzwojenie,lecz osobne zasilacze L-R.

Może pomyliłeś dwa trafa wyjściowe z sieciowym,zasilacz jest w osobnej obudowie.

stary bej, 16 Sie 2009, 17:26

>Ja tą Twoją konstrukcję już gdzieś widziałem, były zamieszczane chyba i schematy.

krzem3

Tak na fonar DIY,trioda,elektroda.

W tym czasie wzmacniacz przechodził różne zmiany od polaryzacji automatycznej do

polaryzacji siatek 1 lamp mocy.

Druga sprawa to byłem nowicjuszem i można było mnie atakować z wszystkich stron.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ależ ja Cię nie atakuję, nie czuj się urażony tym stwierdzeniem że widziałem ten wzmak już gdzieś.

To dobrze że prezentujesz go i na AS.

W związku z tym i moje pytanie, jak po tym "przebiegu" czasowym zachowują się lampy końcowe ?.

Czy był już moment ich wymiany, czy dalej słuchasz na wstawionych rok temu ?.

stary bej, 16 Sie 2009, 17:46

>Ależ ja Cię nie atakuję, nie czuj się urażony tym stwierdzeniem że widziałem ten wzmak już gdzieś.

>To dobrze że prezentujesz go i na AS.

>W związku z tym i moje pytanie, jak po tym "przebiegu" czasowym zachowują się lampy końcowe ?.

>Czy był już moment ich wymiany, czy dalej słuchasz na wstawionych rok temu ?.

krzem3

Nie miałem Ciebie stary beju na myśli,tylko userów z triody.

Może i mieli rację, bo nie wiedziałem jak to się je.

Lampy mam drugie JJ Elektr.wzmacniacz ruszył w 2005r i to był czas prób,doświadczeń.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Krzem3

Pytam o stopień zużycia lamp mocy, z prostej przyczyny.

Wspominałeś że "ćwiczyłeś" różne koncepcje polaryzacji lamp końcowych.

Jaką masz opinię, na przestrzeni nawet tych 4 lat, o stopniu zużywania się lamp.

Przy jakiej koncepcji polaryzacji stopnia końcowego wg. Ciebie, lampy się mnie zużywają, czy jest to fixed-bias, czy auto-bias ?.

stary bej, 16 Sie 2009, 18:03

>Krzem3

>Pytam o stopień zużycia lamp mocy, z prostej przyczyny.

>Wspominałeś że "ćwiczyłeś" różne koncepcje polaryzacji lamp końcowych.

>Jaką masz opinię, na przestrzeni nawet tych 4 lat, o stopniu zużywania się lamp.

>Przy jakiej koncepcji polaryzacji stopnia końcowego wg. Ciebie, lampy się mnie zużywają, czy jest to

>fixed-bias, czy auto-bias ?.

krzem3

Prawdę pisząc to nie zwracałem na to uwagi czy szybciej się zużywają przy fixed bias,

czy przy automatycznej polaryzacji.

Przy auto bias są duże straty na rezystorach katodowych,trudno dostać idealnie dobrane lampy.

Przy fixed bias możemy spokojnie i dokładnie wykonać regulację prądu spoczynkowego

dla każdej lampy mocy.Konstrukcja wzmacniacza jest bardziej skomplikowana,ale reasumując

myślę jako amator że zużycie lamp zależy w dużej mierze od ustawienia prądu w granicach

rozsądku.Dla lamp EL34 przy napięciu +430V 25-30mA na lampę. Jeszcze zwrócę że auto bias

jest wygodniejszy w użytkowaniu wzmacniacza niż fixed bias,gdzie przy braku doświadczenia

można narobić sporego bałaganu. Z mojego punktu widzenia i przeprowadzonych prób

wybieram fixed bias.

Masz wyjątkowo niski prąd spoczynkowy przy wysokim napięciu anodowym. Wysokie napięcie powoduje bombardowanie elektrod elektronami o wysokich energiach i zatruwanie próżni w lampie (mechanizm fajnie opisany w książce Hennela). "Fruwające" śmieci pożera getter, który przez to szybciej się zużywa. Twoje lampy pożyłyby dłużej, gdybaś obniżył nap. anodowe, powiedzmy do 350V, równocześnie zwiekszając prąd tak, by zachować założoną moc admisyjną.

hhf_pm, 16 Sie 2009, 23:20

>asz wyjątkowo niski prąd spoczynkowy przy wysokim napięciu anodowym. Wysokie napięcie powoduje

>bombardowanie elektrod elektronami o wysokich energiach i zatruwanie próżni w lampie (mechanizm

>fajnie opisany w książce Hennela). "Fruwające" śmieci pożera getter, który przez to szybciej się

>zużywa. Twoje lampy pożyłyby dłużej, gdybaś obniżył nap. anodowe, powiedzmy do 350V, równocześnie

>zwiekszając prąd tak, by zachować założoną moc admisyjną.

krzem3

W moim wzmacniaczu są trzy napięcia do wykorzystania +370V,+400V,+440V przełączane na przekaźnikach,

dziękuję za ciekawą uwagę odnośnie prądu spoczynkowego.

Czytałem gdzieś na stronie opis ustawiania prądu spoczynkowego przy poszczególnych napięciach

anodowych i wychodzi z tego że przy napięciu +430V prąd spoczynkowy wynosi 25-30mA.

Z opisu wynika że czym większe napięcie anodowe to stosuje się mniejszy prąd spoczynkowy,

a czy wliczony jest też prąd siatki drugiej, to jest do zastanowienia.

Zapraszam do dyskusji.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Nie popadajmy w stan smutku i rozpaczy :)).

Te +430V anodowego to nie jest aż tak dużo, choć wystarczająco, bez zbędnych ujemnych wpływów w strukturze między-elektrodowej, tym bardziej że i ustawiony jest nisko prąd anodowy tej konstrukcji.

12.9W mocy admisyjnej z każdej z anod, to tylko polowa ich rzeczywistych możliwości, nie liczę siatki drugiej.

Ja ustawiam w każdej własnej konstrukcji PP, prąd anodowy tak wysoko, aby praca lamp odbywała się w kl.A.

Taką mam swoją filozofię, ale oczywiście zachowuję nieco niższe napięcia anodowe, mnie zależy na jakości brzmienia wzmacniacza, nie na jej mocy.

Choć chcąc uzyskać dużo większą, wystarczy dołożyć trochę lamp końcowych, a jednocześnie przeliczyć od początku trafa wyjściowe.

Nie zapominajmy że powyższy układ, to układ PP, a nie SE i z napięciami można sobie trochę pofolgować, choć w granicach rozsądku.

W tej konstrukcji, moim zdaniem, jest zachowany, nawet z pewną dozą ostrożności.

Forumowe konstrukcje to z reguły klocki hi-fi, przynajmniej do takich chciały by pretendować i niektóre takimi są.

To nie są konstrukcje stricto koncertowe gdzie "dopala" się je, bo liczy się moc, a z dwóch EL34 można w kl.B i 100W szarpnąć, lecz po parunastu godzinach ostrego grania, proszą nas o wymianę szklanych baniek.

Czyli, wysokie napięcia graniczne i mamy koncertowo-estradowe granie.

Ale w tych konstrukcjach sam transformator wyjściowy ma inną impedancję, jaka widzą lampy końcowe, znacznie większą.

Czasami jest popełniany podstawowy błąd w doborze transformatorów wyjściowych, a jak wiemy, są one newralgicznym elementem każdego wzmacniacza.

Niedobrany impedancyjnie, a tym samym przekładniowo, do zakładanej przez konstruktora klasy pracy wzmacniacza, potrafi przysporzyć sporo problemów przy uruchamianiu konstrukcji i późniejszych jej odsłuchach, zwłaszcza jak zaczynamy bawić się z przechodzeniem pomiędzy klasami pracy lamp końcowych.

Katalogowo podane napięcia 250-300V w SE i owszem, możemy sobie lampę badać i to w warunkach statycznych.

W dynamicznych, wartości tych napięć mogą być znacznie większe, aż do maksymalnych 800V.

Powyżej nawet tej wartości lampa może pracować, ale w reżimie impulsowym co nie leży w naszych zainteresowaniach.

Przeszkodą, a w zasadzie ograniczeniem "windowania" napięć stają się tylko odległości pomiędzy-elektrodowe.

Faktycznie "trwałość" lamp maleje, przy stosowaniu tak wysokich napięć, ale my aż tak wysokich napięć, bliskich granicznym, dla EL34 nie stosujemy we własnych konstrukcjach.

sb

Nieprawda, datasheet Philipsa dla klasy AB p-p podaje 75mA @ Uak=350V, Mullard podaje 62,5mA @ 400V. Zresztą co za problem policzyć z mocy: u Ciebie Uz=430V, więc Uak pi razy drzwi masz 400V. Prądzik 30mA daje moc na anodzie 12W. EL34 ma dopuszczalną 25W (plus moc siatki drugiej), więc wykorzystujesz mniej niż 50%. Mogłbyś użyć spokojnie prądu 55mA na lampę, przy nadal bardzo bezpiecznej mocy (80% maksymalnej), przesuwając punkty pracy mocno w stronę klasy A. Jeśli chcesz wykorzystywać tak niską moc jak teraz, zredukuj napięcie anodowe i zwiększ prąd - oszczędzisz getter.

> Stary Bej

>Ja ustawiam w każdej własnej konstrukcji PP, prąd anodowy tak wysoko, aby praca lamp odbywała się w kl.A.

>Nie zapominajmy że powyższy układ, to układ PP, a nie SE i z napięciami można sobie trochę pofolgować

To do siebie nie pasuje: skoro ma być w klasie A, to punkty pracy muszą być ustawione jak dla SE.

krzem3

Dziękuję stary bej.

Rok temu założyłem nowe lampy i dla ich wygrzania ustawiłem niższy prąd anodowy -+30mA przy

+440V, może podpowiesz jaki prąd ustawic aby przybliżyc się trochę w stronę kl.A.przy +440V.

Mnie na mocy właściwie już tak bardzo nie zależy, może wykorzystac lepiej napięcie +400V i wówczas

podwyższyc prąd spoczynkowy np.do 40mA. Na siatce drugiej spadnie napięcie anodowe i nie będzie

przekraczac +400V. Napięcie minusa polaryzacji mam ustawione na -38-39V,punkt pomiarowy przed wejściem na rezystor siatki pierwszej. Przepraszam za nie wybijanie (ci)jestem poza domem.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

hhf_pm

"Nieprawda".

Co nieprawda, ja wyliczyłem moc admisyjną wg powyższych napięć i prądów na 12.9W, Ty na 12W.

Wyliczenia dokonałem nawet bez ujęcia siatki drugiej, ot tak aby się zorientować jak pracują lampy.

Więc o co pytasz i z czym się nie zgadzasz ?.

Cytuję siebie "Ja ustawiam w każdej własnej konstrukcji PP, prąd anodowy tak wysoko, aby praca lamp odbywała się w kl.A.".

Czy uważasz że to absurd ?.

"Nie zapominajmy że powyższy układ, to układ PP, a nie SE i z napięciami można sobie trochę pofolgować."

Przecież to logiczne i nie jest oparte na mojej filozofii budowania końcówek lampowych, właśnie pracujących w kl.A

Stwierdzenie odnosi się do układu Krzem3, Jego układ pracuje w kl.AB.

To zasadnicza różnica.

stary bej, 16 Sie 2009, 18:03

>Przy jakiej koncepcji polaryzacji stopnia końcowego wg. Ciebie, lampy się mnie zużywają, czy jest to

>fixed-bias, czy auto-bias ?.

A jakie to ma znaczenie? Lampę "interesują" tylko napięcia na elektrodach i przepływające prady.

krzem3

Zamieszczam schematy mojego wzmacniacza.

1.Stopień wejściowy,odwracacz fazy,sterowanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2.Stopień mocy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krzem3

Schemat: Soft Start,opóźnienie włączenia napięć anodowych dla przedwzmacniacza

oraz stopni mocy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krzem3

Schemat blokowy zasilacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krzm3

Schemat elektryczny zasilacza.

Uwaga: 1)Napięcie +470V nie jest obecnie stosowane.

2)Wystąpił błąd rysunkowy,rezystory powinny być połączone

równolegle do kondensatorów elektrolitycznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzem, wielki szacun za ilość roboty włożonej w dzierganie schematu na papierze. Ale nie lepiej było na kompie?

> Stary bej

17 Sie 2009, 10:56

> Co nieprawda

Nic nieprawda, pisałem do Krzema. On napisał "Czytałem gdzieś na stronie opis ustawiania prądu spoczynkowego przy poszczególnych napięciach anodowych i wychodzi z tego że przy napięciu +430V prąd spoczynkowy wynosi 25-30mA.", a ja na to, że producenci nie zalecają tak niskich prądów. Nie zdążyłem skończyć pisać, zanim Ty wkleiłeś swój esej.

> Cytuję siebie "Ja ustawiam w każdej własnej konstrukcji PP, prąd anodowy tak wysoko, aby praca lamp odbywała się w kl.A.". Czy uważasz że to absurd ?

Nie uważam. Tylko że dla klasy A zalecane są niższe napięcia i wyższe prądy, dokładnie jak w SE.

> Stwierdzenie odnosi się do układu Krzem3, Jego układ pracuje w kl.AB.

Nie raczyłeś tego zaznaczyć, raz piszesz o kl. A, za chwilę o AB.

hhf_pm, 17 Sie 2009, 15:08

>Krzem, wielki szacun za ilość roboty włożonej w dzierganie schematu na papierze. Ale nie lepiej

>było na kompie?

krzem3

Kiedy rysowałem schematy to nie miałem komputera,

druga sprawa to nie znam się na tym.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

hhf_pm

"Czytanie bez zrozumienia oznacza w praktyce analfabetyzm".

Nie moje stwierdzenie, ale dla Twojego przypadku chyba właściwe.

Piszcie sobie panowie dalej, ja się już nie wcinam.

krzem3

a.pl/homepaPonieważ są nieporozumienia w sprawie polaryzacji lamp mocy oraz ustawiania

prądów spoczynkowych w poszczególnych klasach wzmacniacza poszukałem link

do tego tematu.Zapraszam do tego tematu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krzem3

Ponownie zamieszczam link poprzedni nie chodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.