Skocz do zawartości
IGNORED

Apel do posiadaczy Pass-ów

Beat

Rekomendowane odpowiedzi

Zostaje jeszcze opóźnienie spowodowane rozładowywaniem się elektrolitów w zasilaczu.Ten,krótki czas może być przyczyną uszkodzenia głośnika.Osobiście polecałbym przekaźniki i na wyjściu i na zasilaniu.Wtedy zabezpieczamy kolumny i część pozostałych elementów wzmacniacza,które nie będą już zasilane.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

_igod_ >

Uczyłeś się kiedyś o zmianach prądów płynących przez tranzystor w funkcji temperatury? Wyprzedzając może Twoją odpowiedź dodam,że są układy korygujące albo stabilizujące ale też są w jakimś stopniu podatne na zmiany temperatury.

W związku z tym wcale mnie nie dziwi fakt konieczności wygrzania sprzętu przed odsłuchem!

Robisz bardzo ciekawe subwoofery ale nijak w nich nie usłyszysz tych zmian więc nie wypowiadaj się na temat zjawisk,których sam nie dowiadczyłeś.

Ja nie mam sprzętu wysokich lotów ale zmieniłem w nim co mogłem,starałem się i wierzcie mi lub nie ale niektóre tematy tutaj poruszane zostały przezemnie zauważone i u mnie!

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dremaer_1 czepiaj się może kogoś innego, OK?

Przeczytaj sobie założenie tego postu. A teraz weź słownik wyrazów obcych i przeczytaj definicję słowa "opinia".

Już rozumiesz?

Napisałem, że Alepha trzeba grzać 2-3h bo inaczej gra jak Sony za 2k. Potem dźwięk jest wysokich lotów. Inne wzmacniacze potrzebują na to 10 minut.

Nie widzą tego Ci, którzy na słowo Aleph od razu są w 7 niebie. I jak tu wierzyć ludziom, którzy opisują dźwięk kabli, wtyczek, sieciówek, a nie słyszą tak podstawowych i od razu rzucających się w uszy rzeczy?!?

Ostatnio to samo co ja stwierdziła inna osoba na tym forum, która zbudowała Alepha. Dziwny zbieg okoliczności.

Co do Twojej teorii uszkodzenia głośnika ładunkiem z kondensatora... czy coś stoi na przeszkodzie, żeby dać przekaźnik za kondensatorami??

Nie buduję tylko subwooferów. Z mojej strony to EOT.

Konrad jasno napisal, ze ma odłączac wzmacniacz od zasilacza - czyli i kondesatorow. Nad wygrzewaniem nie ma co sie spierać, mozna nawet zmierzyć kiedy dT/dt bedzie stosunkowo małe i dalsze czekanie bedzie juz sprawą wiary. Jak zbuduje to sie wypowiem, czy to pół godziny czy dwie. Na wyczucie sklanialbym sie do tej piwerwszej wartosci.

Przekaźnik chyba faktycznie w tor sygnałowy i sie nie ma co bawic, bo i tak chce zainstalować przekaźnik przełączający wzmacniacze, żeby nie zbankrutować na energii.

Jutro na wolumen.... Te rezystory wiekszej mocy (3W) to jak czytałem maja byc metalizowane...Czy ktos próbowal drutowe (biale prostopadłościany 5W szeroko dostępne w naszych sklepach)? A może metalowo - tlenkowe? (latwiej dostac takie 3W niz matalizowanych).

Ja się nie czepiam tylko starałem się wyjaśnić po swojemu takie zjawisko.Różne elementy inaczej się nagrzewają,mają inne chłodzenie. Tak samo kable po pewnym czasie też zmieniają temperature pod wpływem płynącego przez nie prądu i mogą nieco inaczej zagrać. Ogólnie temat rzeka!!

Co do uszkadzania głośników przez kondensator- Hmm,boje się sprawdzać ;)

Odłanczanie od zasilania zrozumiałem jako odłączenie od sieci (230V) pierwotnego uzwojenia trafa.

Igod, alez ja sie wcale z nim nie kloce. uwazam ze niezaleznie od tego co tam sie znajdzie, czy maly czy duzy glosnik, a przeciez nie wiadomo, bo ludzie rozne rzeczy wtykaja, to zabezpieczenie powinno byc. ja osobiscie wole sobie cos takiego dobudowac za powiedzmy 20zl niz poszukiwac glosnkia za 500zl. darkul ma swoja praktyke i ja jego postepowania nie neguje, do niczego go nie zmuszam.

Mowie o rozsadnej wartosci pojemn.wiadomo tylko ktos radosy podlaczylby 1000000...F do glonika!

Z zabezpieczen [prostych]propon.dac dobrany bezpiecznik T[zwloczny],a znim rownolegle rezystor np.100 ohm duzej mocy.

>>darkul

Tu chodziło o kondensatory w zasilaczu, a dla klasy A to może to i byc 100000uF. Przy założeniu, że nie ma kondensatora łączacego wzmak z głośnikami.

Co do bezpieczników w torze audio, to puryści tego nie zniosą. Nie na darmo wydawali tyle PLN na 'złote' kable, by po drodze był zwykły kawałek drutu oporowego.

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.