Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz zaczął mi się palić ;/

buks0

Rekomendowane odpowiedzi

Słucham sobie muzyki, przeglądam neta. Aż tu nagle przed kilkunastoma minutami usłyszałem jakieś syczenie i trzaski - jak z ogniska. Syczenie nie ustaje, nie widzę czegokolwiek z czego mogłoby się ono wydobywać i wyostrzyłem słuch... i wyłączyłem wzmaka... syczenie ustało. Wchodzę na krzesło (wzmacniacz stoi na regale, na regale na wysokości ponad 2m i widzę 2 brązowe plamy na srebrnej obudowie :/ K**** nieźle musiało się jarać - w całym pokoju śmierdzi spalenizną. A co dziwnego wzmacniacz przez cały ten czas grał... Wzmacniacz już chyba na gwarancji nie jest (był kupowany używany) i nie wiem co teraz zrobić... Czy włączyć go za jakiś czas i sprawdzić czy gra? Jakichś wahań w prądzie w domu generalnie raczej nie było, komputer nawet się nie zająknął... z drugie strony mam niezły zasilacz. Co mogło być przyczyną tego? Co mogło się zjarać? Dodam tylko, że tym wzmacniaczem jest nad c372, dwa zalążki awarii leżą w takih samych odległościach od ścianek bocznych.

He, to już trzeci przypadek, który znam :) Pierwszy był mój :) Gdzieś głęboko na forum jest to opisane. Okazało sie, że to jest jakaś wada konstrukcyjna i na stronie NADa było info, że wymieniają te spalone na nowe egzemplarze. Na mnie sie wypięli (po coś Pan naprawiał, było najpierw czytać stronę producenta...tak jak bym się nagle miał domyślić że to wada konstrukcji i jest opisana gdzieś w newsach na stronie...), ale innemu użytkownikowi, po wielu bojach z trimexem i ustaleniami bezpośrednio z producentem udało sie dostać nowy egzemplarz. Niestety nie znajduję już w historii korespondencji z nim, ale może sam sie odezwie i podpowie jaką obrać drogę. Nie pamietam czy w jego przypadku miało znaczenie to, czy była jeszcze gwarancja, czy już po, ale wydaje mi się że fakt końca okresu gwarancyjnego nie miał znaczenia.

Mój też nie zszedł z pokładu i grał (harczał) do końca (ach te zabezpieczenia), gdybym gdzieś wtedy wyszedł pewnie pożar jak nic. Wybuchły dwa kondensatory, poszedł ogień, bo jakieś mostki prostownicze puściły czy coś. Nie znam sie na tym to nie bede opisywał. W każdym razie nic przyjemnego.

Nie ruszaj nic tylko pisz do NADa i trimexu

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

ja tylko po papierosy;)

pytanie do Fachmanów - włączyłem odtwarzacz (średniowieczny Denon 1460) wrzuciłem płytę, play - cisza, schyliłem się zobaczyć co się stało, wyczułem smród jakby spalenizny - taki, ja wiem - gorącej płytki drukowanej, wyrażnie z prawej strony, nie zbyt intensywny, żadnego dymu. Wszystko się pali świeci mruga - i nic k...wa nie gra!!!

Ki diabeł? - zdefiniujecie usterkę?

skynyrd - zajrzyj do środka, jak sie coś kopci to zostawia ślady - przyciemnienia na płytkach, "spocone"(błyszczące) elementy, zmiana koloru elementów - może w zasilaniu coś - jakiś stabilizator np.

A jak ktoś chce duuuży dymek to niech załączy sobie telewizor Rubin;-))

Oniegdys gosciłem takiego i w pewnym momencie sobie nieźle zakopcił :-)))

Leciałem do wtyczki w gniazdku jak dziki;-))

Napewno nie ma co wlaczac, bo sie wiecej popali. Trzeba aby ktos fachowym okiem zajrzal do srodka i poprostu naprawil, jezeli jest juz po gwarancji to bym nie liczyl ze wymienia,

buks0 - po raz kolejny muszę z przykrością napisać - znowu NAD.

Poszukaj w wyszukiwarce audiostereo - znajdziesz kilka, lub kilkanaście tematów o "maestrii budowy" tych kultowych urządzeń i przyjaznej polityce Trimexu.

Prawdopodobnie "zapaliły" Ci się "ałdjofilskie" kondensatory Elna for audio, tfu, for NAD.

One są rozmieszczone symetrycznie po dwóch stronach urządzenia.

Albo końcówki mocy (też po przeciwnych stronach osi symetrii) , bo kondensatory już od nowości pewnie były wyschnięte, względnie "wybulone".

Współczuję - ale moja rada, zmień firmę wzmacniającą.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Chłopaki - ja na powaznie - nawet gadałem z Dreamerem_1, że do niego wpadnę - sprzęt rozkręcę i zdam relację, ale jeszcze nie teraz, bo dopiero z gipsu wylazłem po 50 dniach i mam niedowład ręki - to były najbardziej chujowe wakacje w moim życiu - opis sytuacji to nie jaja - naprawdę ten bydlak puścił bąka i zaniechał współpracy - foty nawet zrobię

pozdrawiam Wszystkich

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

G.Mark, 20 Sie 2009, 21:32

>Ktoś chyba nie wyczuł ironii we wpisie o palącym się odtwarzaczu CD.

>

>GM

Mark - tym razem się pomyliłeś:)

Precz z teoriami spiskowymi !!!

buks0, 20 Sie 2009, 18:48

pakuj sprzęt w pudło i wal do sklepu z nim. Tam narób grandy, że prawie ci chatę zjarał, postrasz czym możesz, tupaj nogami, powiedz, że napiszesz do SuperExpresu lub innego brukowca, że złożysz zawiadomienie na policję, że teraz łykasz i łykasz na potęgę tabletki uspokajające.

I zażądaj zwrotu pieniędzy. I najlepiej kup sobie coś porządnego tak jak Asmon prawi.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

foxbat, 20 Sie 2009, 18:56

>>>>>skoncentruj sie, pomysl chwile, moze jednak pamietasz...>>>>

tak na poważnie. kiedy ostatni raz w takt muzyki walczyłeś z osobistym kapucynem? bo czuję straszny niepokój u ciebie, który totalnie maltretuje ci zaczątki myśli.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

denon.dcd.2560, 20 Sie 2009, 20:54

>co sie kopciło? kompakt? nie mozliwe.

denon - jesteś nieopierzonym młodym chłopcem, z mlekiem pod nosem;)))

MÓJ DENEK SIE ...no nie zajarał, ale jak w opisie - bąka puścił do k**wy nędzy i to z prawej strony - pewnie dla tego, że nie lubię komunistów

Jak by to był Denek Kwacha to by puścił gazy po lewej;)

Taaaak, tylko że sprawdziłem... i był zakupiony w lipcu 2007, także już po gwarancji. A tupanie nogami, robienie awantur itp. to coś zdecydowanie obcego mojemu charakterowi...

>I najlepiej kup sobie coś porządnego tak jak Asmon prawi.

Porządnego... tylko że mi odpowiadał dźwięk tworzony przez tego nada wespół z moimi paradigmami studio... BYĆ MOŻE z jakimś innym by mi bardziej odpowiadał, ale nie miałem okazji słyszeć zbyt wielu wzmacniaczy.

Bronco: chyba znalazłem tekst na stronie nada, taktujacy tom, o czym piszesz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jutro napiszę do nada i trimexu, może uda mi się dostać nowy egzemplarz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

buks0, 20 Sie 2009, 23:50

>>>>>tylko że mi odpowiadał dźwięk tworzony przez tego nada wespół z moimi paradigmami>>>>

więc bierz rotela. one się nie palą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.