Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL-1900 czy aby na pewno?

nighttrain69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam nabyć tytułowy gramofon. Cena to 650zl. Wyposażony we wkładkę Panasonic 270C II. Cena może nie najniższa jednakże rekompensuje to idealny stan urządzenia. Obecnie używam gramofonu GS Adam 424. Generalnie jestem zadowolony poza charakterystycznym dla tego modelu "pływaniem" obrotów i okazjonalnymi "strzałami" o których już pisałem słucha się muzyki z niego całkiem przyjemnie. Pierwotnie planowałem zakup do niego nowej wkładki, jednak po zasatnowieniu postanowiłem kupić coś lepszego.

Do Technica chciałbym dokupić jakąś lepszą wkładkę w okolicach 350 zl. Budżet na całość (gramofon plus wkładka) 1000 zł.

No i pytanie do szanownych kolegów czy to aby na pewno ma sens? Ewentualnie proszę o jakieś sugestie jeżeli nie SL-1900 to co w podobnej cenie?

pozdrawiam

nighttrain69

https://www.audiostereo.pl/topic/57636-technics-sl-1900-czy-aby-na-pewno/

No właśnie niestety nie mam. Nie mam nawet za bardzo możlwości odsłuchu u znajomych jakiegoś lepszego sprzętu. Była też opcja zakupu do Adama polecanej na forum wkladki AT 440 ale nie do końca mam przekonanie czy nie jest to za dobra wkladka do tego gramofonu.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Szkoda, prawdopodobnie po wymianie TT na Technicsa niewiele się zmieni.

Tak promowana tu AT440 jest wkładką "twardą" i wymaga ramienia o masie >13g. Nie wiem jaka jest masa ramienia Adama ale pewnie sporo mniejsza.

Na Twoim miejscu zainwestowałbym w Goldringa 1042 (chyba nie pomyliłem numeru, to miękka wkładka i będzie grała z każdym ramieniem) i zmajstrował (lub znalazł kogoś kto zmajstruje) pre ahai. Powinno zadziałać piorunująco.

Jesli chodzi o AT440ML/AT440MLa to wcale nie są takie twarde, np. z 12 g ramieniem Technicsa 1200 grają bardzo dobrze.

Rzeczywista podatność AT440ML/AT440MLa dla 10Hz wynosi około 20*10-6 cm/dynę

Pozdr.

yen

nighttrain69, 20 Sie 2009, 23:38

>No właśnie niestety nie mam. Nie mam nawet za bardzo możlwości odsłuchu u znajomych jakiegoś

>lepszego sprzętu. Była też opcja zakupu do Adama polecanej na forum wkladki AT 440 ale nie do końca

>mam przekonanie czy nie jest to za dobra wkladka do tego gramofonu.

Przeczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

yen

Ukryta Zawartość

Dzięki za odezw, czyli na ile pozwala mi mój kulawy angielski da się Technicsa 1900 ożenic z AT440ML, w sumie budżet nieco przekroczony, ale coś można dodać ze sprzedaży ADAMa i na koniec postarać się o jakiś dobry przedwzmacniacz. O ile znajdę elektornika pomyslę nad pre by ahaja. Rozumiem tez ża żaden Pre za około 300-600 nie zblizy się brzmieniowo do tego forumowego?

>Rozumiem tez ża żaden Pre za około 300-600 nie zblizy się brzmieniowo do tego forumowego?

Na pewno nie.

Możesz spróbować Pro-Ject Phono Box MK II, tani i całkiem niezły na początek.

yen

I jeszcze chciałbym dodać, żeby nie było, że jestem audiofilem ;)

Chcę skompletować "tor" analogowy, który pozwoli mi cieszyć się muzyką z płyt winylowych, w stopniu przynajmniej takim jaki daje mi słuchanie CD z odtwarzacza SONY CDP-991 podpiętego do Pianocrafta. Pokój odsłuchowy około 14 m2. Słucham głównie jazzu, starego rocka, ale też muzyki lat osiemdziesiątych i 90tych.

PS. Z tym audiofilem, to oczywiście że chciałbym być, ale finanse i narzeczona nie pozwalają ;)

Ech kusicie :) No pomyślę, przez weekend. Musiałbym wtedy zdecydowanie zrezygnować na razie z zakupu gramofonu. Chociaż gdyby to rozłożyć na "raty czasowe" i najpierw zainwestować z przedwzmacniacz. Potem dokupić dobrą wkładkę. I na koniec szukać jakiegoś dobrego napędu. Może to faktycznie lepsza droga. A do Ahaji napiszę, przewertuję też wątek o forumowym PRE.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Ja będziesz pisał do Ahaji to nie chwal się pomysłem z 440-tką :)

A co do zasady wkładka->pre->TT to rozsądnie.

A audiofilem jesteś, chcesz czy nie bo inaczej nie kombinowałbyś jak poprawić dźwięk.

Nie jestem tak do końca przekonany czy ten Technics jest aby lepszy od Adama.

vasa,

>Ja będziesz pisał do Ahaji to nie chwal się pomysłem z 440-tką :)

no oki, chociaż o ile sobie przypominam to ahaja też jej wielki zwolennik, ale może coś pokręciłem.

>A co do zasady wkładka->pre->TT to rozsądnie.

>A audiofilem jesteś, chcesz czy nie bo inaczej nie kombinowałbyś jak poprawić dźwięk.

:)) No to nie aż tak, po prostu wzięło mnie po wielu latach na te nieszczęsne analogi. A ojciec mówił (w latach 90-tych jak kupiłem pierwsze CD Technicsa) wywal te płyty, i gramofon bo tylko miejsce zajmuje i się kurzy. No i teraz odkurzyłem i zamiast słuchać sobie spokojnie CD, radia, MP3 ja się podniecam bo właśnie przyszła poczta a tam Elizum Nephilimów w stanie jak ze sklepu.

>

>Nie jestem tak do końca przekonany czy ten Technics jest aby lepszy od Adama.

No ok, z Adama na prawdę jestem zadowolony, tym bardziej że kupiłem go za generalnie śmieszne pieniądze. Tylko wkurza mnie to, że praktycznie nie sposób ustawić w nim stabilnie obrotów, no i te wyładowanie podczas słuchania, na co drugiej płycie.

Gość vasa

(Konto usunięte)

>Goldring jest świetny, ale podobno bardzo trudny w ustawieniu,

Ale ma bardzo mocny sygnał, wobec czego pozbywamy się problemów z niskopoziomowym pre, jest mięciutki i zagra z każdym popularnym ramieniem, ma wymienne igły o różnych szlifach, od elipsy do FGII.

A co do kalibracji to znaczy tylko tyle, że zabawa z ustawieniem potrwa dwa dni a nie dwie godziny.

Gość vasa

(Konto usunięte)

yen, 21 Sie 2009, 11:51

>Nie sądzisz, że to będzie silnik Mercedesa ładowany do Fiata 125p?

>Szczególnie biorąc pod uwagę niestabilność obrotów?

>

>Tańsze wkładki Goldringa należałoby spróbować.

Lepszy silnik na pewno polepszy osiągi (a nie ma ryzyka, że wyjedzie spod maski :)

Jak znam życie to jak jest dobra wkładka i pre to za jakiś czas pojawi się lepszy napęd.

Tańsze owszem, ale z serii 10xx żeby można potem wymienić tylko igłę.

Ech Panowie, no i teraz to już kompletnie mnie skołowaliście ;) (wprawdzie widziałem, że nie będzie łatwo, ale nie że aż tak)

więc konkretna propozycja:

wkładka Goldring 1012 (kwota 799) na razie nie ruszam "napędu" słucham i dokupuję najszybciej jak się da dobry przedwzmacniacz (domyślnie forumowy, no chyba że znjadzie się coś tańszego z firmowych (tak, tak, wiem że się nie znajdzie) ponieważ o ile poradziłbym sobie z wykonaniem sensownej obudowy, to elektronicznie absolutnie się nie podejmę, bo nie mam o tym zielonego pojęcia. I to jest największy problem przed wyborem pre ahaji)

Po finansowym odkuciu zakup lepszego napędu.

Hola

Skala 1-100.

Napęd np 50.

Wkładka 80.

Pre 80.

Jakość dźwięku 50 ... bo gra tak jak najsłabszy element w torze. Pisałem nie jeden raz o tym problemie.

Należy dobierać to tak by jakościowo każda część z tego toru była na takim samym poziomie.

Zacząłbym od napędu a potem wkładka i preamp.

Mnóstwo TT zagra lepiej od rodzimych konstrukcji, które są wadliwie zaprojektowane, a o wykonaniu nie wspominam ...

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość vasa

(Konto usunięte)

nighttrain69, 21 Sie 2009, 13:34

A tak swoją drogą, to czego używasz teraz jako pre gramofonowego?

Warto sie trochę przyłożyć i znaleźć elektronika, który złoży Ci pre ahaji, słuchaliśmy ostatnio kilku naprawdę dobrych firmowych pre ($1000 ++) i ahaja swobodnie daje radę :) Są oczywiście różnice ale raczej na zasadzie co komu bardziej pasuje a nie lepiej/gorzej :)

Phono Boxa mam i nie jest to dobry pomysł, nie pokaże możliwości wkładki.

No i dziękuję, przyszedł kolega ahaja i wywrócił wszystko do góry nogami :) a poważnie, czyli ogólnie na samym początku dobrze kombinowałem? No chyba że ten Technics 1900 to nieporozumienie i należy szukacz czegoś w zupełnie innym kierunku? Bo generalnie najbardziej mi blisko do takiego podejścia do sprawy:

w dużym uproszczeniu:

TOR 1: Adam (200zl), wkladka klasy AT120E (przedzial cenowy 300-400zl) plus wzmacniacz z przyzowitym pre, bylo w jakims wątku i nawet szukalem tych modeli na serwisie aukcyjnym (ceny 300-600zl) Koszt łączny około 1100-1200 zl

TOR 2: Lepszy TT (np Technics 1900, 1700, 1500) i mam tu na uwadze nie tyle rewolucyjnie lepsza konstrukcje, ale po porstu wieksza kulture wykonania (tak to umównie nazwijmy), wkladka klasy AT440MLA, Goldring 1012, plus dobre pre Koszt łączny około 1800-2700zl w zależnosci od ceny PRE

i pytanie czy w tym przypadku (czysto teroertycznie, bo praktycznie bez odsłuchu trudno wyrokować)

jest sens wydawac 700-1500 zl więcej, zakladając nawet zakup firmowego PRE za okolo 400-500zl bo osiągnie się wyraźną poprawę brzmienia systemu.

No strach sie przyznać, ale:

Gramofon ADAM 424, wkladka oryginalna MF-104, igly mam swoje jeszcze z zapasow z lat komuny wiec nie zjechane.

Wzmacniacz Thomson 3511T (Unitra Ws 403) i do tego ZG40C (te zestawy z membraną bierną)

od razu mówię, da się tego słuchać i słucham często, co mnie wkurza już pisałem. czego brzmieniowo brakuje, detali przede wszystkim, brakuje górnego pasma, często wysokie rejestry jakby świszczą (charczą). ,

domyślnie chciałbym podłączyć analoga przez pre do Pianocrafta, dlatego też nie szukam hi-endowego zestawu, ale czegoś co powiedzmy zlikwiduje wady i polepszy brzmienie.

POWIEM TAK:

Najwazniejsza rzecza jest Pre ,wkladka dopasowana do ramienia i naped rowno krecocy plyty nie zaklucajacy pracy ramienia (cichy).

Mam i Technicsa i CECa oba graja dobrze przy czym CEC ma wiecej ,,body,, (miesa) ale niestety slychac nieco naped i to praktycznie w kazdym ,,paskowcu,, serii BD :(

Kup Technicsa 1200 mk2 (od 900-1300zl uzywki) + Goldring 1042+ Ahaja = nokaut dla wszystkiego w podobnych pieniadzach :)

Mozna oczywiscie tez kupic inne TT np Thorensa lub Telefunkena s500,600 i tez bedzie fajnie tylko ze do niesmiertelnego Technicsa masz wszystkie czesci i serwis ktory to naprawi (tylko po co skoro sie nie psuja:)

Napewno PRE i wkladka zdzialaja tu cuda wiem co pisze bo od roku przerabiam temat doglebnie i namietnie ucze sie na bledach i od bardziej doswiadczonych kolegow (dzieki Vasa:)

Mam pozyczone od vasy PJ Phono box mk2 USB i przy Ahajce to gra jak MP3

Nie kupuj tanszej wkladki niz 1000 zl bo to bedzie tylko namiastka grania to sa fakty a nie mity.

robix

yen:

No oczywiście do wbudowanego przedwzmacniacza, przez audiofilski kabel DIN, jakąż radość mi sprawiło ostatnio odkrycie, że bodajże NAIM stosuje nadal ten standard :)

robix:

dzięki właśnie dlatego chciałem zapytać się, poradzić, żeby nie wydać niepotrzebnie tych kilkuset złotych, i liczyłem też między innymi na odpowiedź ludzi, którzy tak jak ja teraz - jakiś czas temu zaczynali bardziej świadomie przygodę z analogiem.

nighttrain69, 21 Sie 2009, 15:28

Ok, sprawdziłem w internecie, ma.

Propozycja robixa jest Ok, uważaj jednak:

- nie nadziej się na używanego Technicsa zdemolowanego

przez DJotę,

Przedwzamacniacz Ahaji to "collectors item", (prawie)

nie do zdobycia.

yen

Tak, ma na pewno, (wejście Phono). Pianocraft nie ma w ogóle wbudowanego przedwzmacniacza. Dlatego słucham przez gramofonu przez tego Thomsona plus kolumny. Zalaczam zdjecie, chociaz wzmaka na nim akurat niewidac. Moge wrzucic wieczorem, ale to dosyc popularna konstrukcja Unitry z przelomu lat 70-80. Doscyc solidnie wykonana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

yen

No i właśnie a propos gramofonów serii 1200, 1210 balbym sie kupować z drugiej ręki, chyba że miałbym 100% pewności ze nie był zajeżdzany w klubie.

Drugim problemem jest ten "nieszczęsny" przedwzmacniacz. Wolałbym po prostu kupić coś gotowego i to nie dlatego że uważam że lepsze, tylko nie mam za bardzo możlwości komukolwiek powierzyć tej roboty, a nakupić części za około 1k a potem żale bo coś tam komuś nie wyszło itd... Wolałbym tego uniknąć (jak pisałem na elektronice nie znam praktycznie wcale)

W każdym razie dzięki za pomoc i uświadomienie pewnych faktów :)

Spróbuję zacząć od wkładki i solidnego napędu. A tzw, między czasie rozpytam, może znajdę kogoś kto pomoże zbudować pre. Z tego co pamiętam w wątku ahaji są zarówno schematy elektroniczne, wzory płytek oraz potrzebne części. Jeżeli mimo wszystko nie, poszukam czegoś gotowego i znowu Was trochę pomęczę.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.