Skocz do zawartości
IGNORED

Adamowcy - problem z montażem koszyczka

Walery

Rekomendowane odpowiedzi

>Profee: Tutaj są podstawy teoretyczne dotyczące kalibrowania wkładki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego, co znalazłem w necie wynika, że skalibrowanie wg punktów Baerwalda daje minimalnie mniejszy błąd niż pozostałe metody, ale nie zawsze można ją wykorzystać (niektóre wymiary ramion na to nie pozwalają).

Ukryta Zawartość

Więcej o błędach wynikających z dwóch najbardziej znanych metod kalibracji: wg Baerwalda i wg Löfgrena (metoda) "B". W skrócie Baerwald daje mniejszą amplitudę błędu-mniejszy błąd na skrajnych rowkach, natomiast Löfgren "B" daje wagowo minimalnie mniejszy średni błąd, czyli: błąd na skrajnych rowkach większy, ale na środkowych mniejszy...

Dodatkowo na tej stronie znajduje się świetny programik w excelu do obliczania błędów wg poszczególnych metod kalibracji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marko Polo,

bardzo mi pomogłeś. Dziękuję. Jestem po lekturze następujących tekstów:

Baerwald H.G.: Analytic treatment of tracking error and notes on optimal pick-up design. Spring meeting of IEEE, Rochester, N.Y. (1941)

Bauer B.B.: Tracking angle. Electronics. March 1945.

Stevenson J.K.: Pickup arm design. Wireless World. Cz.1 May 1966, cz.2. June 1966.

Na miejsce pobrania tych rzeczy z netu nakierował mnie Alexander, niech mu będzie chwała. Ale wciąż mi mało. Był tam także artykuł Lofgrena, ale po niemiecku. Jeszcze nie zaglądałem tam, gdzie podajesz, ale mam nadzieję, że znajdę tam coś "pożywnego" dla siebie.

No, juz Lofgren sie drukuje. Po niemiecku, trudno, ale da sie zrozumieć. Ten pierwszy link, który podał Marko Polo to właśnie miejsce, które wskazał mi Alexander i stamtąd wziąłem podane artykuły a teraz i Lofgrena. Ten drugi link już przejrzałem i spróbuję tego programiku. Szablon jest tak samo goły, bez teorii, z której się wziął, jak i szablon RCMowski. Tak, że dalej nie wiadomo, według jakiej metody by się ustawiało. Ale może jeszcze się wczytam. Dzięki Marko Polo.

Nie ma sprawy:-) Ja sam spędziłem cały weekend na przyswajaniu szablonowej teorii:-) Bardzo dużo ciekawych wniosków znajdziesz też w dziale vinyl na forum audioasylum.com. Ja generalnie stosuje szablon rcm czyli wg Baerwalda - gramofon nabyłem z wkładką "skalibrowaną" przez sprzedawcę-dużo basu, mało góry:-) Distortion na wewnętrznych rowkach był straszliwy. Po dokładnym skalibrowaniu wg rcm (pomaga grafit ołówka,ale i tak potrzeba dużo precyzji) nie mogę stwierdzić, żeby wewnętrzne rowki grały gorzej..Wyraźnie poprawiło się wszystko-równowaga tonalna, mikrodetale, kontrola basu itp. Tak więc sprawa kalibracji jest nie do przecenienia Nie wiem jak "gra na innych szablonach", ale ja narazie zamierzam się trzymać Baerwalda.

Sporo różnych szablonów znajdziesz też na stronie www.vinylengine.com. Zarejestruj się i zaloguj a następnie wejdź do zakładki forum. Pozdrawiam

Na przełomie lat 1956/57 w "audiocraft" ukazały się artykuły "Minimizing pickup tracing error"i ""Minimazing pickup tracking distortion" napisane przez dr John D. Seagrave. Cała teoria dotycząca ustawiania wkładek i ramion opisana wzorami. W swoich gramofonach nie ustawiałem na szablon, tylko pomierzyłem, liczyłem i ustawiałem na podstawie wyników otrzmanych dla konkretnego ramienia.

Mój poprzedni wpis był skierowany do Marko Polo.

Witaj Alexandrze! Też tak bym chciał tak robić jak ty, ale porządne zmierzenie nie dającej się zmienić bazy wymaga w moim archaicznym Pionerze PL-4 sporej pomyslowości, jeżlei ma byc dokładne. A reszta to poszukiwanie takiej pary wartości[ Przesięg (overhand), kątowe położenie wkładki] żeby osiągnąć najkorzystniejszy przebieg stosunku błędu do promienia. No i potem trzeba te znalezione obliczeniowo wartości ustawić w rzeczywistości i sprawdzić czyli znów zmierzyć. W swoich konstrukcjach Aleksandrze nie jestes tak jak ja związany jedna wartością bazy więc na pewno zadanie jest trudniejsze, ale wyniki mogą być lepsze, no i można od razu tak zaprojektować detale, żeby montowało się to wszystko na założone wartości kata korekcji, długości czynnej i bazy. Czyli pomiary mogą być normalnymi metodami warsztatowymi, a nie jakieś cudaczne sztuczki które trzeba wyczyniać, zeby mierzyć te parametry na istniejącej fabrycznej konstrukcji. Nic dziwnego, że wszyscy chcą pomiaru funkcjonalnego czyli ustawiam co się da, abu dobrze grało. Ale ucho jest zbyt niepewne więc szablony. Ale prawie nikt nie mówi co realizuje szablon, jaką zasadę. I kółko się prawie zamyka - trzeba studiować Lofgrena...

Alexander, dotarł, dotarł oczywiście. Wybacz,mea culpa: przejrzałem pobieżnie i jestem pod wrażeniem, choc zawieszenie na "zawieszkach" wydaje mi sie overly sophisticated, ale może efekty są tego warte. W każdym razie muszę starannie to przestudiować. Tymczasem zbliża się sesja...Teraz tylko krótkie pytanie: co to jest ramię Schroedera?

Do porównywania błędów między poszczególnymi szablonami rewelacyjny jest programik w excelu, który znajduje się na stronie www.enjoythemusic.com. Możemyw ten sposób stworzyć swój szablon i uzyskać interesujące nas wartości błędu.(Oczywiście zawsze jest to jakiś kompromis..)

Tak to niestety prawda, gramofon w klasycznym wykonaniu ogranicza nieco możliwości rwegulacyjne. Wybitna pod tym względem jest Rega, do której sporo firm sprzedaje kity regulacyjne.

Marko Polo,

chyba mnie przekonaliście z Alexandrem na spółkę. U mnie szablon RCMowski ma te wymiary bardzo dobrze zgodne z tym co podajesz: 66.1 i 120,9. Czytając Baerwalda pogubiłem się trochę w tych różnych wartościach promieni (bo i dla 10calowych płyt) i właściwie powinienem go przeczytać jeszcze raz a może i kilka razy. Moja głowna wątpliwość to: Istnieje optymalna para: kat korekcji i przesięg dla każdej bazy. Ale czy istnieje "optimum optimów" czyli taka trójka wartości: baza, kąt korekcji i przesięg (czy długość czynna ramienia), która daje bezwzględnie najmniejszą wartość stosunku błąd prowadzenia do promienia? Ot co. Boję się, że zadanie jest z typu tych "otwartych" t.zn że nie ma takiego globalnego optimum. Teraz niestety juz musze kończyć, ale do usłyszenia.

Tak dobrze to nie ma :-) niestety zawsze , któryś z tych parametrów będzie przybliżony kosztem maksymalnej dokładności pozostałych. Likwidację błędu kątowego i błędu przewieszenia da ramię tangencjalne ;-)

Zdjecia ramion Schroedera -->

Ukryta Zawartość

i jeszcze ciekawe miejsce -->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam zakupilem gramofon jak na zdjeciu. Nie posiada on jednak koszyczka. Prosze pomozcie dobrac koszyczek. Czy powinienem na cos szczegolnie uwazac. Jaki najlepiej bedzie pasowal, na co zwrocic uwage przy zakupie. No i co polecacie do tego gramofonu.

Wkladka z ktora bedzie na razie pracowal to Ortofon 510 mkII.

Jak to jest w rzeczywistosci z tymi wymiennymi koszyczkami. Jak to wplywa na prace ramienia jezeli kazdy koszyk posiada inna wage. Jak to wspolpracuje w ramieniach. Czy lepsze ramiona nie powinny posiadac koszyczkow.

I co sadzicie o tym gramofonie.

[obrazekLUKASZ-132815_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam zakupilem gramofon jak na zdjeciu. Nie posiada on jednak koszyczka. Prosze pomozcie dobrac koszyczek. Czy powinienem na cos szczegolnie uwazac. Jaki najlepiej bedzie pasowal, na co zwrocic uwage przy zakupie. No i co polecacie do tego gramofonu.

Jak to jest w rzeczywistosci z tymi wymiennymi koszyczkami. Jak to wplywa na prace ramienia jezeli kazdy koszyk posiada inna wage. Jak to wspolpracuje w ramieniach. Czy lepsze ramiona nie powinny posiadac koszyczkow.

[obrazekLUKASZ-132816_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-132817_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krystian - coś nie tak z tym zdjęciem - puść jeszcze raz. Jeżeli to jest standartowy headshell - taki jak do Adama, Daniela czy Japończyków to mam jeden niepotrzebny - taki z katalogu Monacora - na początek może być, mogę Ci go po prostu dać. Ja do drugiej wkładki kupiłem sobie główkę od Technicsa na allegro za całe 40zł.

Niestety chyba nie uda mi sie zamiescic dzis zdjecia. Postaram sie wrzucic jutro z pracy.Internet strasznie wolno dziala.

Zegarmistrz tak to jest standardowy headshell jak w innych gramofonach. Bardzo chetnie przyjme od ciebie taki headshell e-mail w o mnie. Napisz prosze e-mial.

Czy taki koszyk w zaleznosci od modelu moze miec wplyw na dzwiek.

e-mail jutro. Jeżeli headshell jest dobrze zamocowany to wpływ mogą mieć jedynie przewody. Tak czy owak skalibrujesz i wyważysz go razem z wkładką. Co do headshella to uchwycik jest osobno natomiast nie mam do niego śrubek i nakrętek - będziesz musiał coś podebrać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.