Skocz do zawartości
IGNORED

Adamowcy - problem z montażem koszyczka

Walery

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za namiary na Ortofona ,kupiłem wczoraj - zapałałem w końcu chęcią żeby wyrzucić MF-kę i posłuchać w końcu płytek - bo wcześniej nie chciałem ich niszczyć, natomiast pojawił się następujący problem. Otóż za radą Jozwy nabyłem koszyczek Reelopa aby móc ustawić kąt prowadzenia igły, czego nie umożliwiała orginalna Fonica. Miałem troszkę problemów - trochę latek TT ma w końcu, przy okazji wyciągałem kabelki z ramienia bo musiałem wyciągnąć konektor - inaczej się nie dało, ale z tym także sobie poradziłem. Największy jednak kłopot to zamocowanie tego koszyczka do ramienia - w ADAMIE jest coś w rodzaju nakrętki którą powinno się zablokować koszyczek - niestety nie działa - podejrzewam że coś tam bylo ale się rozłożyło na skutek działania czasu - czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć co tam jeszcze powinno być - podejrzewam że jakaś gumka, nie chcę wyważać otwartych drzwi i kombinować jaeśli może się okazać że sprawa jest banalna.

Może ktoś ma jakieś zdjątko?

• Redaktorzy

Powinna być gumka - uszczelka jakby. Pozwalająca porządnie docisnąć trzpień głowicy (na której jest bagnet) do samego ramienia. Dzięki niej nie lata, a poza tym amortyzuje. Łatwo to dorobić (uciąć wężyk plastikowy odp. średnicy) ale UWAGA! Tutaj łatwo sknocić sprawę pozycji igły. Niedokładności w ksztalcie tej uszczelki w poziome lub w pione przełożą się na błedy azymutu lub VTA. Poza tym jeden trick - połączenie stosowane w starych ramionach S - na 1 bagnet, powoduje niekiedy minimalne wygięcie głowicy w górę lub w dół - zależy czy trzpień jest na górze czy na dole. I znowu VTA leci. Można to skorygować ostrożnie właśnie kształtem tej podkładki.

Gość rtocki1

(Konto usunięte)

Też mi sparciała ta gumka w adamie, jakiego i za ile tego ortofona założyłeś? napisz coś jak teraz to brzmi, trochę zaniedbałem mojego adama i mnie też czeka sprawa gumki, wkładki itd, tylko ten czas...

Ponieważ z przyczyn budżetowych a także kwestii pozostałego toru - czyli integry Marantza stwierdziłem że nie ma co szaleć z wkładkami - na lepsze przyjdzie czas jak zmienię wzmak kupiłem OM 5 E ortofona, czyli tego od czego zaczynał Pamapek, jeżeli się nie mylę, głownie aby pozbyć się foniki - bałem się że zniszcy mi płytki - co do reszty - trudno się wypowiadać - cały czas borykam się z montażem koszyczka. Jak założę to się podzielę wrażeniami.

a tak a'propos, skoro wątek dot. gramofonów, widział ktoś w Polsce coś takiego do kupienia?

[obrazekLUKASZ-81687_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A najlepiej będzie użyć tego adresu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Walery - wysłałem maila :)

Dopiero potem przeczytałem wątek. Nie wiem, jak wygląda koszyczek Reloop (może jakiś link?), ale oryginalne połączenie w Adamie wygląda tak, jak pisze jozwa.

Powodzenia :)

Dla wszystkich analogowcow, niech ktorys z was podejmie meska decyzje i wezmie w dystrybucje produkty do ustawiania ramion/dzwigni i igiel. Ponizej podaje namiary ten pan (Polak z pochodzenia) jestem najlepszym czlowiekiem do tego przedsiewziecia, ma respekt audiofili amerykanskich i nie tylko, ceny sa rozsadne.

Wally Malewicz

WAM Engineering

247 Cherry Hill Alcove

Hamel, MN 55340

USA

ph/fax: USA-763-478-6685

e-mail [email protected]

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

=>Pamapek, Reelop wygląda tak

Ukryta Zawartość

Sęk w tym że ten gumowy element przy wyciąganiu koszyczka orginalnego niestety się zdematerializował, przez co niestety nie wiem jak wygląda to ustrojstwo;)

Dlatego jeszcze raz apeluję - gdyby ktoś mnie uraczył zdjęciem - będe wniebowzięty

=>Kubeł koszyczek i wkładeczkę nabyłem w recordheadshop Rondo Jazdy Polskiej w podziemiu - sklep dla dejotów ale wkładeczki Ortofona chyba w najsensowniejszych cenach sprzedają

Ukryta Zawartość

Gość jozwa

(Konto usunięte)

Slyszalem o Malewiczu, podobno jest najlepszy na swiecie i w okolicach, w Stanach niesamowicie go szanuja.

A jesli chodzi o niedrogie a dobre ustawiacze, to ProJect ma w ofercie jakis alignment tool (nie mylic z szablonem z punktami Baerwalda!).

=> Jozwa - zaopatrzyłem się w komplet różnych wężyków m.in. kalibrowanych, ponieważ jak napisałem ten element zdematerializował się doszczętnie, nie mam o jego długości nawet mglistego pojęcia - może wiesz jaka długość powinien mieć ten wężyk - przybliżoną.

To jest gumowy pierścień. Jego wymiar zewnętrzny (średnica) wynosi ok.12-13mm, średnica wewnętrznego otworu ok.8mm (generalnie tyle ile wynosi średnica trzpienia główki, na który jest nakładany). Grubość do 2mm.

Gość rtocki1

(Konto usunięte)

według spisu podzespołów z instrukcji serwisowej cyt.: podkładka, nr normy T4-D-1661-084-1; może komuś coś to mówi albo zna zapomniany magazyn z częściami do polskiego sprzętu z lat 80 :-)

No i nadejszła wiekopomna chwila, wczoraj wierczorkiem wreszcie dokonałem montażu koszyczka, muisałem tylko sprawić żeby konektor był troszeczkę ciaśniej pasowany, z gumowego pierścionka zrezygnowałem(ze względu na niedostępność) i zatąpiłem go cienkip paskiem taśmy izolacyjnej co pozwoliło mi uzyskać żądane wymiary. Założylem Ortofona, dokonałem kalibracji.

Teraz jeszce parę ingerencji - interkonekt gniazda RCA itd.

Po tej zmianie, bardzo słyszalnej, aż boje się pomyśleć co będzie kiedy z nim skończę.

Oczywiście pozdrawiam wszystkich którzy pomogli dojść do ładu z tym ustrojstwem.

• 3 miesiące później...

Znalazłem ten wątek wyszukiwarką. Pozwólcie, że się dołączę.

>Walery i Papamek

Nie trzeba dziurawić lusterka jeżeli w okolicę trzpienia dochodzić będzie sama folia, w ktorej zrobic otwór łatwo.

>jozwa

Czy ty też masz wątpliwości co do uniwersalności szablonu z punktami Baerwalda. Ja wątpie czy jest mozliwe, żeby w zawsze tj. w gramofonach o różnej bazie dało się tym samym szablonem osiagnąć minimalny dla danej bazy (danego gramofonu) stosunek błędu prowadzenia do promienia punktu odtwarzania. Masz jakieś doświadczenia ze stosowania szablonu RCMowskiego?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.