Skocz do zawartości
IGNORED

Zdalne sterowanie głośnością w HK PM 655

pingwing

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam wzmacniacz harman/kardon PM 655. Jestem z niego zadowolony, ale przydałaby się zdalna regulacja głośności.

We wzmacniaczu jest potencjometr ALPSa niebieski, podwójny, 100 kOhm.

Wiem, że jest to dobry potencjometr, wiem też, że występuje w wersji z silnikiem.

Czy da się kupić sam silnik i przekładnię i dołożyć do tego potencjometru, czy lepiej kupić całość i wymienić, a ten zostawić sobie do jakiegoś DIY.

Jeżeli dałoby się dołożyć silnik, to czy da się kupić sam silnik?

Czy zna ktoś godny polecenia i łatwy do wykonania układ do sterowania silnikiem potencjometru pilotem z kodem RC5. Najlepiej by było, gdyby dało się pilot programować. Nie mam programatora do mikrokontrolerów. Wiem, że takich schematów jest bardzo dużo i łatwo je znaleźć, ale właśnie w tym problem. Jest ich tak dużo, że ze swoją raczej małą wiedzą elektroniczną nie wybiorę sam dobrego rozwiązania, dlatego pytam na forum, może któryś z forumowiczów zna dobry schemat.

W grę wchodzi też wykonany sterownik w rozsądnych pieniądzach. Wiem, że jest takie rozwiązanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale tutaj nie można programować pilota.

We wzmacniaczu jest dużo miejsca i na pewno gdzieś się zmieści płytka sterownika.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc, Przemysław Gierski.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapomniałem napisać, że mam ALPSa czarnego z silnikiem, który jak czytałem jest trochę gorszy, ale może da się przełożyć silnik do niebieskiego?

Dzięki, przejrzałem ten kit, sądzę, że dam radę go złożyć, w zestawie jest zaprogramowany układ, więc odpada problem braku programatora.

A wie ktoś może co można z potencjometrem zrobić? Da się przełożyć silnik z czarnego do niebieskiego ALPSa?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.