Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end z papieru i blachy

jozefkania

Rekomendowane odpowiedzi

Kania, brachu, wiesz, że cię lubię... i dobrze życzę - kto wie co z tego wyjdzie ;)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_57475.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Siejca, 23 Sie 2009, 23:31 >A jakieś konkrety...>>

Ten wątek jest od bicia piany - konkrety to w DIY (ale tam działają inni koledzy)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Grzegorz7, 23 Sie 2009, 23:24

>No tak ale wysokiej klasy systemów aktywnych, ot tak w salonie się nie kupi. . .

Kupi, kupi, sam widziałem w zwykłym audio sklepie aktywne PMC.

Seba78, 23 Sie 2009, 16:27

>ja pier.... znowu - XYZ to pikuś przy Tobie:)

Ja mam swoją drogę dojścia do dobrego dźwięku, Ty masz swoją drogę, Paweł ma swoją, Kowalski ma swoją, Nowak ma swoją. Bezpośrednia konfrontacja tych dróg wcale nie wyjaśnia co jest jednoznacznie lepsze. "Hi-end z papieru" to nie jest pusty slogan.

Tak a propos wierze w nieziemskie pochodzenie głośników i powszechne na Forum szydzenie z innych; w wątku „Ustrój akustyczny- jak to działa” podałem ciekawy patent na poprawienie głośnika SEAS`a poprzez popsucie. . . ;)

Może i faktycznie z papieru i blachy da się zrobić hi-end. . .

Kiedyś brat maił Virgo3. Znacie historię wzrostu cen zespołów Audio Physic? Ich zespoły podobno za dobrze brzmiały w stosunku do ceny, ceny wzrosły ;).

Krótko mówiąc zbudowano markę. Nawet drobne wpadki nie utopią ugruntowanej marki.

Grzegorz7.

Można z tą tezą się zgodzić.Nie ma jak to ugruntowana marka.

Tylko to nie zmienia faktu,że na razie z tych co mówią(piszą)nikt jeszcze nic porządnego nie zrobił.

Myślę że warto tu wspomnieć o jednej rzeczy, a mianowicie o cenie. Cóż to jest ta cena. Cena to narzędzie oddziaływania na dostawców i odbiorców-im wyższy jest poziom cen, tym większa jest opłacalność produkcji. Niższy poziom cen natomiast, zniechęca producentów i powoduję ograniczenie produkcji. Wyższy poziom cen powoduję również, że producenci podnoszą wartość użytkową swoich wyrobów. Jeśli natomiast chodzi o konsumentów, to wyższa cena skłania ich do obniżenia spożycia, a niższa stymuluję jego wzrost. Oczywiście do tego dochodzi jeszcze rola gospodarki i czynniki determinacji popytu(klienteli i jej uwarunkowań) i podaży(cały szereg przedsiębiorstw i ich różnej zachłanności).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Modrzewiu:

Z moich konstrukcji zawsze byłem niezadowolony z obudowy. Rozumiem przywiązywanie wagi przez Ciebie do wyglądu (podzielane przez mnie). Nie, nie zrobiłem nic porządnego. Brzmieniowo wydaje się, że wiele konstrukcji było udanych ;).

Jesienią zacznę coś strugać. Nie będzie to jednak nic z design`u pokazywanego przez ciebie na obrazkach. Tu nie da rady (nie tylko w garażu) zrobić takiego wzornictwa. Klasyczne obudowy w drewnie, w stolarni jak najbardziej wyjdą przyzwoicie. Pozostaje jeszcze trafienie z brzmieniem ;).

Modrzewiu:Wspomniane Virgo rozkręciłem (głośniki) pod nieobecność Brata. Szukałem słynnej różowej gumki (cała historia z tym patentem eliminującym dzwonienie gwizdka). Oczywiście nic takiego nie znalazłem (prasa audiofilska w pocz. lat 90 rozpisywała się o tym. . .) .

Zauważyłem za to nieprzeciętnie grubą warstwową przednią ściankę (z 5 cm). To był szok. Moje pierwsze pudełka „zbiłem” z paździerzy 18 mm. Wówczas poczytałem i było mi wstyd za tak liche konstrukcje. Zobacz ile współczesnych kolumienek jest skleconych z takich licho cienkich materiałów.

W tej amatorskiej zabawie chodzi o wykorzystanie wiedzy obiektywnej i choćby nie popełnienie błędów na starcie. Grube grzmoty, stabilne, ciężkie, od tego trzeba zacząć. Gdzie ja kupie coś takiego? Wydawać po 30 tyś zł nie będę (mam inne potrzeby). I tak naiwnie postępując od czasu do czasu da się coś sklecić.

Pewnie, że fajnie wydać taką kasę na coś gotowego, ale jest jeszcze pasja tworzenia. Musisz to uznać.

I nie utyskuj. Amatorzy konstruktorzy tu na Forum nie uważają się za mistrzów audio hi-end. To raczej poprawiacze (tuningi, kopie) i kablarze kreują brzmieniowe mistrzostwo świata ;)

Grzegorz7.

Nie utyskuje a zarzucam dyskusje bez końca zamiast tworzenia,próbowania zrobienia czegoś co będzie warte wyglądało już z samego wyglądu.Dlatego właśnie wklejam cos innego,Włoskiego(Eventus audio),bo oni są mistrzami designu.Inspiracja powinna wynikać z czegoś szacownego a nie z braku kasy.

Jeżeli tak jest jak piszecie z Józefem,że przetworniki wcale nie są takie drogie to czemu nie zrobić czegoś co zatka mi gębe,albo ją otworzy z zachwytu.Nie rozróżniasz prowokacji od utyskiwania?

Grzegorz7.

Nie rozumiesz.Próbuje Cię sprowokowac do zrobienia czegoś naprawde dobrego.Do tego potrzeba kunsztu,samozaparcia w dązeniu do doskonałości.Smykałki.Tego konika co będzie prowadził do celu.

Wyznacz go.Nie zajmuj się miernotą,tłumacząc sobie jak trudno jest osiągnać coś lepszego.To oszukiwanie samego siebie.Musisz uwierzyc,że można.

Ileż chęci i samozaparcia (może fioła też) trzeba aby stworzyć coś takiego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Modrzewiu:

Przecież wiem.

Mam taki zamiar. Tyle, że zespoły miały już być zrobione. Różna obiektywne (usprawiedliwianie się ;) ) koleje losu spowodowały, że jest inaczej.

Ale kończę już meble, tak własnej konstrukcji :). I zajmę się wyzwaniem. . .

Tak a propos wyzwań, podaj mi na PW e-maila to wyślę ci fotkę mojej biblioteki (szumna nazwa regałów). Zapewne takich patentów nie widziałeś :).

Eee jaka prowokacja w tym wątku...

To nie moja wina, że firmy stosują papier i blachę, a cenę wystawiają jak za hi-end.

modrzew47

Słusznie traktujesz, że wygląd i dźwięk stanowi o całości. Ja otwarcie i szczerze chcę żebyś miał okazję posłuchać czegoś zaprojektowanego przeze mnie (poprawione Mite to będzie projekt którym mogę się już pochwalić). Wyśmiejesz, skrytykujesz - nic się nie stanie. Wartość poznawcza jest bezcenna. A propos koszt głośników i tak jest wyższy od przykładów hi-endu w tym wątku.

jozefkania

24 Sie 2009, 22:26

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 619 / 2002 / 0

Eee jaka prowokacja w tym wątku...

To nie moja wina, że firmy stosują papier i blachę, a cenę wystawiają jak za hi-end.

modrzew47

Słusznie traktujesz, że wygląd i dźwięk stanowi o całości. Ja otwarcie i szczerze chcę żebyś miał okazję posłuchać czegoś zaprojektowanego przeze mnie (poprawione Mite to będzie projekt którym mogę się już pochwalić). Wyśmiejesz, skrytykujesz - nic się nie stanie. Wartość poznawcza jest bezcenna. A propos koszt głośników i tak jest wyższy od przykładów hi-endu w tym wątku.

witam jozek,

bo dziś się kupuje marke,

jakieś b@w, dali etc.

wielu snobów tylko na to patrzy,

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

terror twins

>>bo dziś się kupuje marke,jakieś b&w,dali etc.

>>wielu snobów tylko na to patrzy.

Dziwne podejście i dziwniejsze określenie.Co to oznacza?Przejaw zawiści?Wszak B&W to dobra i uznana firma.Tylko za to,że ktoś ma te kolumny nie można nazywać go snobem.Może to było czyjeś marzenie,które spełnił po długim oszczędzaniu?

cadam, zobacz to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.