Skocz do zawartości
IGNORED

KSS-240 w Sony X505ES

cripple kiwi

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy zainteresowany zna problem niedostępności laserów 272 itp. w tych odtwarzaczach. Postanowiłem podmienić cały napęd, z oryginalnego, który siedzi w Sony X505ES na nowy KSM-213 (taki za 25zł w impelu), zmieniając tylko głowicę z kss-213 na kss-240. Wg schematów wykonałem poprawnie wszystkie połączenia (i tu wyszedł błąd w serwisówkach na schematach głowic kss-272 albo 240) i... odtwarzacz ruszył. Wczytał zawartość a po wciśnięciu 'play' zaczął odtwarzać pierwszą ścieżkę. Bez problemu odtworzył płytę do końca.

Jednak problem pojawia się przy próbie przeskoczenia na dalsze ścieżki. Głowica cofana jest na początek, a potem już jakby nie ma siły przesunąć się we właściwe miejsce... Prawdopodobnie wynika to ze sposobu sterowania silnikiem liniowym w oryginalnym napędzie, zwykły silnik szczotkowy inaczej się już zachowuje.

Nie mam oscyloskopu, by sprawdzić co tam się dzieje, więc mam pytanie, czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać ? W którymś z tematów pamiętam, że Piotrek608 pisał o czymś podobnym... może napisze jak sobie z tym poradził ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18516-100007412 1251297669_thumb.jpg

post-18516-100007413 1251297669_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57719-kss-240-w-sony-x505es/
  • 2 miesiące później...

Odświeżę temat i jednocześnie go zakończę.

Udało już mi się całkowicie zastąpić laser KSS-272 nowym KSS-240 (i tym samym chwilowo przedłużyć życie odtwarzaczowi X505ES).

Pierwszy schemat to blok lasera KSS-240 – należy go połączyć do tych styków w złączu na płytce odtwarzacza, które są ponumerowane po lewej.

Na drugim schemacie zamieściłem szczegóły przeróbki.

Należy przeciąć ścieżkę prowadzącą od R159 do końcówki nr.2 - IC151 i podłączyć ją do końcówki nr.1 – IC152. Minuta roboty.

Silnik napędowy trafia do gniazda CN111 (ważna jest polaryzacja + - ; płyta musi się obracać zgodnie z ruchem wskazówek zegara)

Silnik przesuwający optykę podłącza się do końcówek 15 i 16 złącza lasera (bliżej krawędzi płytki). W szereg musi być włączony rezystor 100om/1W, i cztery diody ograniczające napięcie (jak na schemacie) np.1N4001 – polaryzacja tak samo ważna, ale nie zanotowałem gdzie ma być + a gdzie – silnika... trzeba dojść do tego metodą prób i błędów. (najlepiej przed włączeniem przesunąć blok na zewnątrz – po włączeniu CD blok musi wrócić do środka płyty).

Styk STOP, do końcówek 9 i 10 złącza lasera + rezystor ok33kilo od VS (k.10) do masy.

Po tych przeróbkach odtwarzacz normalnie rusza, działa przeskakiwanie między utworami i przewijanie (choć sporo wolniej niż ze starym laserem).

I wszystko by grało, gdyby nie drobny szczegół:

Nowy napęd nie pasuje do podstawy (jest za wysoki i zbyt wąski) a musi być bardzo precyzyjnie osadzony, z dokładnością do milimetra – wystarczy, że tylko trochę coś się przesunie a płyta zacznie ocierać o tackę. Tego problemu nie rozwiązałem (za to zniszczyłem tymi próbami CD-ka

:-(

Ukryta Zawartość

post-18516-100000245 1258395013_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cripple kiwi:

>Udało już mi się całkowicie zastąpić laser KSS-272 nowym KSS-240

Brawo! Świetny wątek, świetna inicjatywa!

>Nowy napęd nie pasuje do podstawy (jest za wysoki i zbyt wąski) a musi być bardzo precyzyjnie

>osadzony, z dokładnością do milimetra - wystarczy, że tylko trochę coś się przesunie a płyta

>zacznie ocierać o tackę.

Czy próbowałeś podnieść nieco talerzyk na którym kładziesz płytę? Na ośce silnika osadzony jest "na wcisk", pociągnij - będzie wyżej, nic nie będzie ocierać. Nie podnoś go jedynie za bardzo, bo wyjedziesz z płytą z zakresu focusa lasera ;)

Próbowałem; z talerzykiem trzeba uważać, „zapas” focusa jest za mały by go wykorzystać (poniżej milimetra, tzn. można go podnieść bardziej, ale CD może gubić ścieżkę na końcach niektórych płyt). Jedyne rozwiązanie jakie widzę, to przykręcenie napędu za blachę na sztywno do podstawy, bez amortyzacji (trzeba by nowe otwory powiercić na kołki dystansowe a oryginalne usunąć – dlatego jest to zabieg tylko w jedną stronę – potem nie uda się już włożyć oryginalnego napędu).

Drugi problem – napęd jest za wysoki i zębatka od przesuwania lasera (widać ją na zdjęciach) dociska do szuflady, gdy ta jest wsunięta. Należało by trochę zeszlifować szufladę od spodu.

Do tego dochodzi jeszcze konieczność wycięcia sporej ilości plastiku w podstawie – tak by laser i silniki z płytką miały miejsce.

Przeróbka czeka też talerzyk dociskowy – plastikowy spód talerzyka musi być od nowego napędu, natomiast magnes i górny dekiel ze śrubką z oryginalnego.

Ja już niestety nie mam na czym eksperymentować, dlatego opisałem wszystko aby ktoś inny „w potrzebie” mógł lepiej dopracować te szczegóły :-)

cripple kiwi:

>Drugi problem - napęd jest za wysoki i zębatka od przesuwania lasera (widać ją na zdjęciach)

>dociska do szuflady, gdy ta jest wsunięta.

Myślę, że z tym można sobie poradzić stosując inny mechanizm - patrz zdjęcie. Tutaj część zębatek znajduje się pod płytką, górne nie wystają więcej niż 2 mm ponad listwę zębatą lasera.

Mechanizm nazywa się BU-5BD10, pasują do niego na pewno KSS213 i KSS240. Nie wiem, czy symbol dotyczy samego mechanizmu, czy też kompletu z silnikami i płytką serwo; komplet z amortyzacją i szufladą nazywał się CDM14-5BD10. Jeśli masz ochotę na dalsze eksperymenty, mogę podesłać ci taki zestaw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uooffff ale sie napracowałes chlopie!!!

ja owszem robiłem podobny eksperyment ale wstawiałem głowicę KSS151A w miejsce KSS272A..fizycznie to takie same głowice jednakze 151 nie ma wbudowanego wzmacniacza RF..trzeba go na pajaka dobudowac na CXA1081..działa do dzis u kolegi.

Natomiast zastępowałem w DCD2560 Kss151A laserem KSS150A..utknałem właśnie na problemie z przesuwem lasera..rozwiazałem to w inny sposób zastosowałem osobna płytke z wzmacniaczem LA6510 do posuwu lasera i mały przekźnik i krancówke do bazowania.

Skóra finansowo sie nie opłaca za wyprawkę.

Teo

Dzięki za pomoc, ale mój odtwarzacz już nie żyje...

Ten mechanizm ze zdjęcia wygląda tak samo jak stare oryginalne mechanizmy KSM213/240, a one są za szerokie, trzeba by z kolei piłować metal.

Piotrek608

Z tą opłacalnością to sam nie wiem, wśród modeli Sony nie ma takich, które były by zrobione jak np. X707ES a miały laser 240... Chciałem uratować w ten sposób porządny odtwarzacz.

Teraz pozostaje mi np. kupno szajsu z tanim laserem i przełożenie zasilacza i płytki analogowej z X505.

Lub... zadowolenie się takim X202 (który moim zdaniem niczym się nie różni :-> )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.