Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka muzyka do muzykoterapii?

rmgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytaj Oliviera Sachsa Muzykofilię - wydaną w tym roku przez ZYSK i S-ka.

Tam znajdziesz, że każdy reaguje na inny rodzaj muzyki i to zależnie od problemu czy upośledzenia oraz własnych przyzwyczajń i doświadczeń. Są też chorzy, którzy cierpią na amuzję i dla nich muzyka to tortury. Polecam lekturę, książka łatwo dostępna.

Witam! Tak pokrótce, do muzykoterapii są przeznaczone specialne płyty, które mają nagrane różne rodzaje muzyki na wstęp, rozwinięcie i zakończenie. Jest to m.in muzyka relaksacyjna, energetyzująca, itp. Nie jestem w stanie podać konkretnych produktów, bo tego jest od groma. Z wykształcenia jestem "Instruktorem Terapii Uzależnień" i coś o tym miałem ;) PS. W najgorszym wypadku możesz włączyć Chilli Zet ;))) Pozdrawiam! :)

zaufaj fachowcom :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

goliatpl - witam kolegę po fachu:) ja jestem psychoterapeutą z Gdyni:) Gdybyś zdradził, gdzie tego "od groma" szukać, byłbym wdzięczny:)

xniwax - nie wybrałem muzyka w nowym poście. Prośba do Redaktora - przenieść proszę:)

Podzielcie się Waszymi osobistymi doświadczeniami, co na Was jak działa, czy jak macie mega doła to włączacie coś szczególnego i po co, tak samo w przypadku innych emocji...

oj, skynyrd, to jeden wielki shit. Ja szukam czegoś, co ma przebadane działanie, w sensie badań np. aktywności mózgu podczas słuchania. Takie badania były robione - Vivaldi, Strauss, Mozart, Bach - może wiecie coś więcej? To jeden aspekt wątku. Drugi - Wasze subiektywne doświadczenia z muzyką.

Przy Vivaldim krowy podobno więcej mleka dają, powiedzieli holenderscy hodowcy

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

a jak człowiek ma doła to go i "Lambada" zdołuje

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

adin, dwa, tri....

Jedną z najskuteczniejszych metod leczenia muzyką jest metoda Tomatisa. Nie wdając się w szczegóły, które jednak są istotne , słucha się muzyki Mozarta i chórów gregoriańskich. W tej metodzie ważna jest nie tylko muzyka ale sposób jej "aplikacji". W początkowym etapie należy doprowadzić do umiejętności słuchania prawym uchem, potem w zależnośći od celu jaki ma być osiagnięty, pacjenci słuchają muzyki filtrowanej. Wszystko poprzedzone jest wnikliwym badaniem audiologicznym i badaniem przy pomocy "syntetycznego ucha". Trzyetapowa terapia powinna być powtarzana. Koszt aparatury, której podstawą jest program komputerowy, jest niezwykle wysoki. To jedna z niewielu metod opartych na przesłankach naukowych i przynoszacą niezwykłe efekty. Nie miejsce tu jednak na ich opisywanie. Ciekawi tego tematu znajdą go w internecie.

Musi kosztować, gdyż cena aparatury zaczyna się dobrze powyżej stu tysięcy, plus wykształcenie terapeuty.Był program ministerialny i niektóre szkoły integracyje i specjalne nią dysponują.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.