Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha 496 vs Denon PMA-700AE

malloc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mama zamiar wymienić wzmak w moim zestawie i zastanawiam sie nad modelami jak w temacie.

Przesiadka byłaby z Marantza 6010ose któregego dźwięk raczej mi się podoba szczególnie przy ciężkim graniu - analityczność!! ale za to ma braki w lżejszej muzyce. Chciałbym nie urtacić analityczności a zyskać na dynamice i trochę na basie. Niestety nie mam możliwości odsłuchu. Poczytałem forum i dobrą opinię ma yamaha a denon jest raczej ganiony za efekciarstwo. Z drugiej strony 6010ose też chwalony nie jest...

Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/57754-yamaha-496-vs-denon-pma-700ae/

Nie miałem konkretnie na myśli ax 700 tylko ogólnie serię.Sam doskonale wiesz że modeli w seriach jest od groma i jeszcze trochę ;)

Wczesniej miałem Sony z serii 400 ale pozbyłem się go szybko.Od tamtej pory mam, może niepotrzebnie, awersję do niższych modeli.

Miałem krótko Yamahę AX-500 - imho porażka, stąd może mam uraz (niewielki) do Yamah. Jak już pisałem granie mojego marantza mi się podoba, chciałbym wzmacniacz grający podobnie tonalnie tylko z większą dynamiką i większym basem. Musi to być jasny wzmak bo reszta toru jest raczej ciemna, ale nie przesadnie bo w głośnikach siedzi metalowa kopułka :). Oferujący tego Denona jest moim sąsiadem przez miedzę więc może uda się pożyczyć wzmak na parogodzinny odsłuch. btw. Słucham głównie metalu i nie potrzebuję ciepło grającego wzmaka a ten Denon ma podobno predyspozycje do tego typu muzyki (ale się na niego nie uparłem). btw2 jest na allegro Arcam alpha 8 i cambridge A500RC ...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ten Denon to jest kaszana na potege. Gra jasno ale bez szczegolow razi i kluje w uszy. Yamaha 496 z pewnoscia lepsza bedzie. Teraz mam pytanie: czy to koniecznie musi byc sprzet nowy lub prawie nowy? Twoje problemy rozwiaze AX 900. Ten klocek to raczej mozna porwnywac ze sprzetem za 4-5kzl a nie z Denonem PMA 700 AE.

malloc, 28 Sie 2009, 22:26

>>>>>Słucham głównie metalu i nie potrzebuję ciepło grającego wzmaka>>>>

duży błąd. chcesz mieć krew z uszu i odrazę do metalu??

IMO co do obu wzmacniaczy to z metalową kopułką będą grać podobnie. Metalowo.

Sucho i z małą dynamiką (Denon) i lekko zmulonym dźwiekiem (bez góry) choć jak dla mnie bardziej przyjemnym (Yamaha).

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

discomaniac71, 29 Sie 2009, 00:47

>Tekst sezonu o tym ze Tamaha gra lekko zmulonym dzwiekiem:) Posluchaj: AX 900 A 1000 i A 1020.

Disco nie słuchałeś więc się nie wypowiadaj. Ja pisałem o rzeczonym Y 496 a nie o tych starych klamotach. Nie mieszaj w wątku :)

Ta, a kopułki metalowe grają "metalowo". Wszystkie, aluminiowe, tytanowe, berylowe, bez wyjątku, i w każdej aplikacji. Również tekst sezonu. Jak się czyta takie "porady" to nóż się w kieszeni otwiera.

McGyver, 29 Sie 2009, 00:57

>Ta, a kopułki metalowe grają "metalowo".

to był taki prosty skrót myślowy...:)

a może kopułka metalowa gra miękko?

jesli cos źle napisałem to mnie popraw a nie krytykuj.

czyżbyś sam kiedyś nie pisał podobnie o metalowych kopułkach....ja tak ładnie nie potrafię.

McGyver, 31 Lip 2008, 14:43

>Uważaj z tymi Peerlessami HDS, one są dość ciężkie do napędzenia. Żebyś nie miał efektu "ciepłe

>kluchy".

>

>Od Vify DX25 nie oczekuj takiej dźwięczności i takich wybrzmień jakie mają dobre kopułki metalowe.

>Ta Vifa gra dość łagodnym, stonowanym dźwiękiem. Sucha też nie jest, uważam ją za dużo lepszą od

>XT25.

>

>Oczywiście aplikację każdego, nawet najlepszego tweetera da się spierniczyć.

>

>Aha, w Tethysach są tweetery Seas KT27. To dobre tweetery, ale też grają zdecydowanie inaczej niż

>dobre kopułki metalowe. Nie ma takiej lekkości i krystaliczności, za to może pracować przy niskich

>podziałach (a raczej wręcz musi, bo zbyt wysoko cięta może dawać chudy, pozbawiony masy dźwięk).

>Woofery Vifa XT18 zastosowane w Tethysach są łatwe do napędzenia. Widać Twój wzmacniacz do Tethysów

>nie pasuje.

Wracając do tematu...

Denona sibie odpuściłem definitywnie - posłuchałem w MM z Tannoyami i dramat. Yamahy niższych serii też - mogą grać podobnie do AX-500. AX-930 i podobnych nie da się praktycznie kupić, są AX-750 i AX-870. Wzmaki te wchodzą wzakres cenowy w jakim można dostać PM66KIS a to chyba byłby najbardziej optymalny wzmacniacz do mojego zestawu (i przede wszystkim mi znany). Intrygują mnie jeszcze ten Arcam Alpha8 i najbardziej CA A500.

pozdrawiam.

malloc, 29 Sie 2009, 12:28

>Wracając do tematu...

>

>Denona sibie odpuściłem definitywnie - posłuchałem w MM z Tannoyami i dramat.

Słusznie!

>Yamahy niższych serii

>też - mogą grać podobnie do AX-500. AX-930 i podobnych nie da się praktycznie kupić, są AX-750 i

>AX-870. Wzmaki te wchodzą wzakres cenowy w jakim można dostać PM66KIS a to chyba byłby najbardziej

>optymalny wzmacniacz do mojego zestawu (i przede wszystkim mi znany).

PM66KIS to nic specjalnego, gra bardziej dynamicznie od PM66SE, i tyle. Marantz PM68 jest wyraźnie lepszy od PM66KIS. Yamaha AX750 też jest lepsza.

>Intrygują mnie jeszcze ten

>Arcam Alpha8 i najbardziej CA A500.

Arcama sobie przetestuj bo IMHO warto, CA A500 mozesz sobie odpuścić, nudny, szary, niewciągający dźwięk. Jego dźwięk wprawdzie nie wnerwia, ale nuży i usypia.

>pozdrawiam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Smiesznych testow pseudo znawcow jest tutaj wiecej:) AX 870 sobie odpusc. Rozmywa szczegoly. AX 900 lub HK PM 665 Vxi - znakomity piec. AX 496 i 596 to takie wypierdki mamuta przy 900 i HK:)

ax-900 i hk 655vxi to klocki bez pilota - odpadają, jak już pisłem da się kupić coś z serii ax-7XX, są też arcamy 7 i 8, niższe cambridge, denony 7xx/8xx/9xx. Od dłuższego czasu poluję na PM 68 ale też lipa. Będę miał arcamy 7 i 8 na kilka dni więc posłucham, może CA 640 też się uda.

Xindaka nie mialem. Mialem yamahe ax-592 i rzeczone arcamy. Dzisiaj mam ciekawą hybrydę arcama o nazwie Xeta One i pewnie ona zostanie. No coż yamaha ax-592 gra podobnie do ax-500 tylko z wiekszym rozmachem, ogólnie nieciekawie. Arcam 7 imho fajniejszy od 8. Xeta gra bardzo podobnie do 7 i ma pilota :). Mam kilka dni żeby się oswoić z tym klockiem, może się polubimy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.