Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rx-v465 + kolumny 5.0 NS-8900

tommasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem niedawno zestaw Yamahy Aris 270, czyli amplituner rx-v 465 z głośnikami 5.0 NS-8900, wszystko połączyłem kablami HDMI i poza jednym niewypałem ze słabym kablem nie mam większych problemów.

Jednak zastanawiam się, co zrobić z DVD, które dostałem w zestawie, jest to model Yamahy S663. Jeszcze go nie wypakowałem z pudelka, ponieważ jako odtwarzacza używam PS3. Ale słyszałem już opinie, że lepiej zakupić odtwarzacz CD, bo jakość muzyki z PS'a nie jest najlepsza.

Z tym wiąże się moje pierwsze pytanie: Zostawić sobie DVD i używać go do odtwarzania CD + SVCD, czy sprzedać je i zakupić dobry odtwarzacz CD?

Druga kwestia to kable głośnikowe. Poszukuję stosunkowo taniego rozwiązania (do 7zł/m) aby połączyć te kolumienki, które posiadam. Przede wszystkim interesuje mnie Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy warto zainwestować w te ostatnie kable Da Vinci? Może dodam, że nie mam audiofilskich zapędów i mam mocno napięty budżet modyfikacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57814-yamaha-rx-v465-kolumny-50-ns-8900/

Yamaha 465 to LOW-END ... i pewnie chcesz nadrobić to grubym kablem głośnikowym ... ale grubszy nie oznacza z góry lepszy. Przy większym przekroju jest co prawda mniejszy opór ale też większa pojemność. Ja bym poprzestał na 2,5 mm kw. przekroju.

A jak chcesz poprawić brzmienie ampli to dopiero Yamaha 765 lub 663 lub 661 .

Kable 4mm chciałem wykorzystać do frontów, a 2,5 do satelitek. Yamaha 765 nie różni się znacznie od mojego modelu, więc wymiana raczej nie ma sensu. Modele z serii 6 mają tylko 2 wejścia HDMI, ja potrzebuję min. 3 także też odpadają.

Słyszałem taż opinie żeby puścić obraz przez HDMI, dźwięk przez kabel optyczny i inne tego typu wymysły. Interesuje mnie prostota połączeń i obsługi.

A teraz popatrz na wagę swojego ampli i porównaj z wagą modelu 765. Tam są zupełnie inne końcówki mocy (oparte na tranzystorach), zupełnie inny tor przedwzmacniacza, opcja bi-amp i zasilacz który to wszystko uciągnie. Między modelem 465,365,565 można powiedzieć że nie ma różnicy ... ale 765 to trochę inny świat.

A - jeszcze zapomniałem wspomnieć o korekcji akustyki pomieszczenia ( a dokładnie o EQ ) którego w modelu 465 brak (nie ma korekcji częstotliwościowej - takie charakterystyczne sweep podczas kalibracji).

Pewnie masz rację, ale dla mnie to i tak wielki skok w dźwięku i jak na razie ten ampli spełnia moje oczekiwania.

Problemem jest dla mnie kwestia DVD, bo muszę się na coś zdecydować, żeby nie zajechać sobie za szybko PS3. To DVD Yamahy jest warte ok. 600zł na Allegro i nie wiem czy jest sens sprzedawania go i kupienia CD, czy też jakościowo nie będzie dużej różnicy.

co do kabli bądź rozsądny...:)

jeśli nie masz jakiś w miarę solidnych polecam te:

Kabel Głośnikowy PROCAB LS25/1

Ukryta Zawartość

cena 7,50/metr. wyglądają na solidne.I nawet mają poparcie ludzi którzy parę kabelków w życiu posłuchali. pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.