Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zwiekszyć bas w pokoju ?

Tonsil Scherzo 350

Rekomendowane odpowiedzi

kolega zaczął temat i się przestraszył......może zawiódł, że nie wystarczy podpiąc jakies cudowne kolce, przygnieść kolumnę czymś czy przestawić je w inne miejsce. Aby był jakiś znaczący efekt muszą byc potrzebne do tego kolumny.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Miejmy nadzieję, że wątek nie jest prowokacją. W taki razie racjonalną radą jest zmiana kolumn bądź ich samodzielna budowa. Zabawy w kabelki, podstawki, kolce i inne cuda odłóżmy na później.

Autorze wątku nie zniechęcaj się, wracaj :) Tutaj prawie każdy słucha z gałkami za zero i bez żadnych korekcji. Może Tobie w tym momencie trudno uwierzyć, że to gra dobrze. Gra bardzo dobrze. Podstawa to NORMALNE kolumny, zaprojektowane z myślą o słuchaniu muzyki, a nie z myślą o ilości Watów i robieniu hałasu. Co nie znaczy, że audiofilskie kolumny są ciche. Hałasują, ale z klasą ! :)

Też mam taką nadzieję. Tylko ten przerywnik na temat kabli był zbędny.

Wierzmy, że intencje autora są szczere. A morał wątku jest/będzie taki, że gabaryty o niczym nie świadczą. Poprawny dźwięk za niewielkie pieniądze to (od dawna) układ dwudrożny. W kontekście pokoju 15m2 nie potrzeba więcej głośników.

Chodzi o to że autor wątku myślał że napisze problem, i "pastylka", stuknie, puknie, pierdnie, i będzie że hej!, a tu schody.

Pogodzenie się że jednak te kolumny to lipa to nie łatwe, rozsypał się domek z kart......, większość tak miała.

Niech sobie przemyśli, żeby miał gdzie posłuchać normalnych kolumn to zrozumie.

Autorze wątku gdzie mieszkasz?, na pewno ktoś zaprosi cię na odsłuch i się przekonasz co potrafią małe pudełka.

Witajcie panowie...wróciłem :) sprawa ma sie tak ze nawet gdybym spróbował z kolumnami DIY w grę jedynie wchodzilyby kolumbryny,wielkie paki itp itd.Monitory niestety odpadają,jak dla mnie są za male.Jak to powiedzieć,no podobają mi się duze kolumny i nic tego nie zmieni...czyli mają byc wysokie przynajmniej te 98 cm (tyle maja scherzo) i z 40 cm szerokości.Kazdy ma jakiegos bzika a ja mam wlasnie takiego :) Czy wedlug was nawet duze kolumny DIY nie potrafia ladnie zagrac z mocnym basem?

Po prostu nie ma potrzeby dzisiaj tworzenia dużych kolumn gdyż o połowę mniejsze grają lepiej niż te duże, tu chodzi technologie, o technikę, dziś już nic nie musi być duże żeby było wydajne.

wiem,wiem ze duze nie znaczy ze zagra lepiej,ale mi sie podobaja jedynie duze kolumny,cos wlasnie Tonsil Ton a nawet wieksze :)To tak jak z moimi scherzo,patrze i patrze i napatrzec sie na nie nie moge bo z kazdym dniem coraz piekniejsze mi sie wydają (obudowdy).A gdybym chcial cos stworzyc DIY na wzor wlasnie tych Tonów ale zeby ladnie i z basem grało to da radę?Są jakies juz gotowe projekty DIY?

Był tu podobny typ, ale to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

powinno pasować Twoim gustom.

Zyskasz ponad metr trzydzieści wysokości i 2 piętnastocalowe woofery. Basu nie zabraknie (24hz przy spadku 10 decybeli) a dzięki 17-sto centymetrowemu średniotonowemu, zaspokoisz swoje audiofilskie zapędy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obecnie produkowane głośniki nie potrzebują wielkich obudów, by miały dobry bas. Nic tylko się cieszyć. Po co zagracać pokój ? Proponowane przeze mnie głośniki Tesli należą akurat do takich co potrzebują większej obudowy, co nie znaczy, że są złe. Po prostu inaczej zbudowane.

>Czy wedlug was nawet duze kolumny DIY nie potrafia ladnie zagrac z mocnym basem?

Potrafią. Podałem Ci dwa przykłady tanich i dobrych kolumn.

Fanaberia z szerokim frontem jeszcze przejdzie.

Tonsil Scherzo 350,

Kilka lat trwało zanim przerobiłem swój umysł na monitory, i dziś innych nie chcę i nie potrzebuję, obecnie nawet te co mam są za silne do 12,5 metra a po ustawieniach i pracą nawet amatorską na akustyką zdziwił byś się ile basu potrafią wydać z siebie, jeśli wiesz co Massive Attack to napisze ci że ja nie mam z tym problemu.

Kiedyś tez kupiłem podłogówki do 10,4 metra i mi pasowało, ale o głośnym słuchaniu mowy nie było, gołe ściany to huczało i buczało, na szczęście miałem zatyczki do bass refleksu i jeden zatkałem (dwa na kolumnę) to już było spoko, i stopa się zrobiła i w ogóle lepiej.

DIY, zrób te co józefkania ci polecił, widać że facet ma pojęcie, za koszt wytworzenia na pewno je sprzedasz bez najmniejszego problemu, o ile wciąż będziesz chciał je sprzedać.

Te kolumny co proponuje jozefkania sa dla mnie "za małe".Natomiast te Cervin Vega bylyby w sam raz do mojego pokoju,juz nie chodzi o taka moc ale o wykonanie na ich wzor kolumn DIY z moca okolo 180 wat rms na kolumne.Przeszlo by takie cos? Jaki bylby koszt wykonania takich kolumn?

...zajebiaszcze,cudeńko

Jezus, Maria człowieku. Przestań kierować się mocą ! :)

Głośniki mają ponad 20 innych ważniejszych parametrów. Wkleję Ci jakąś tabelkę z parametrami to zrozumiesz. Ludzie w zakładce analog mają wzmacniacze lampowe z mocą 5Wat i nie narzekają, że za cicho. Daleka przed Tobą droga do dobrego audio :)

Koledzy, nie sądzę, "bowiem zbyt wielka jest w nim pragnienie posiadania mega-basu, zaprawdę wam powiadam".

Nawet jak posłucha to oczy będą wciąż głodne z pożądania "dużościo-wielkości".

Test ABX by się przydał ;-).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.