Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zwiekszyć bas w pokoju ?

Tonsil Scherzo 350

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kolumny takie jak moj nick, pokoj ma 15m2.Kolumny sa ustawione po rogach jednej sciany,odsuniete od tyłu o okolo 40 cm a od boku jakis 20 cm.Inaczej nie pozwala mi pokoj.Czy da sie jakos poprawic, zwiekszyc bas?Chodzi mi o to by byl potezniejszy gdyz bas z tych kolumn nie schodzi nisko.Czy sa jakies specjalne ustawienia, jakies maty,podstawki itp?

https://www.audiostereo.pl/topic/57828-jak-zwiekszy%C4%87-bas-w-pokoju/

Ja dostawiłem do suba Jamo D-7 Velodyne DD-18 i to jest dopiero prawdziwy bas.. a nie popierdywanie...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

kurde w 15m2 przy tych kolumnach nie ma basu ??? nie wierze :)

ja kiedys mialem chyba podobne mniejsze Barcarola 200 w 16m2 i basu mialem duzzzoooo jesli chodzi o stereo :)

Moze wzmacniacz masz jakis slaby ??? no chyba ze chodzi ci o dyskoteke w pokoju to sub i po sprawie hehe :)

Rozumiem że to chodzi o te kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a pod czym one grają i kabel masz jakiś grubszy miedziak?.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak,chodzi o te na zdjeciu.Kolumny mam ustawione w naroznikach pokoju ale i tak malo basu.subow nie chce dokupywac bo by to bylo bez sensu do takich kolumn dokupywac.Wzmacniacz mam Pioneer A-503R,bas jest ustawiony na max do tego funkcja loudness.

Nigdy nie słuchałem tych kolumn. ale patrząc na dane techniczne to one powinny rozwalić pokój. Szczególnie taki malutki.

Chyba, że te dane są po prostu naciągniąte pod publiczkę. Bas od 32Hz to takich danch nie odważy się napisać żadna poważna firma przy tak małych kolumnach. Albo elektywność 92 dB i minimalny zalecana moc wzmacniacza to 50 W.

Tzn.bas jest ale taki plaski, buczący a powinna byc wyczuwalna tzw.stopa, bit.Moze to przez zle ustawienie kolumn?albo ten wzmacniacz h*j...?"Cadam" napisal ze korekcja na wzmacniaczu nie podbija najnizszego basu, czyli jak go podbic.Tez dla mnie to dziwne ze takie kolumny nie maja niskiego basu.Rozmawialem ostatnio przez gg z jednym kolesiem i on mowil ze te glosniki nie schodza nisko bo maja pasmo od 60 hz.

Faktycznie powinno być dużo basu, choć nie najniższego, ale łupac i to zdrowo powinno.

A z polaryzacją kombinowałeś? może zamienione masz kable w głośnikach?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wszystko jest podpiete jak nalezy.Aha,najwiekszy (taki dudniacy,buczacy) jest bas pomiedzy tymi dwiema kolumnami przy samej scianie gdzie stoja i "idzie' w gore az do sufitu.Natomiast jak odsune glowe w srodek pokoju juz tego basu nie ma.

Czuł byś stopę przy Usherach x-718 tylko w 15m2 by się jeszcze dusiły. Wg mnie to przerost formy nad treścią i nakłada Ci się sporo rezonansów pokoju i temu masz głośny wysoki bas.

Kub 10szt subów kody sw-1000 i ustaw tam między te Twoje 350-tki.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

w małym pokoju częste zjawisko.

Możesz ewentualnie ustawić kolumny na węższej krawędzi, bas wtedy Cię zamorduje nawet na ustawieniu barwy 0, natomiast na dłuższej krawędzi nie zrobisz NIC. Jeden sub pomoże ale dwa już nie, chyba że je przesuniesz fazowo.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Wsadź za kolumnami poduszki aż do jej wysokości i lekko powyżej, użyj taboretu, krzesła co tam masz pod ręką, wsadź poduszki, jaśki pod i nad tak żeby były narożniki wypełnione za kolumnami i napisz czy lepiej czy gorzej.

Jak ustawic kolumny na wezszej krawedzi? Co to znaczy,nie rozumiem??? Tak jak mowilem,wedlug mnie subów nie ma sensu kupowac do takich duzych kolumbryn.Mam jeszcze w domu zestaw Logitech X-230,ktory stoi bezczynnie w szafie.Subwofer logitech ma jakis 30 wat rms.Czy daloby rade jakos go podlaczyc pod wzmak i czy maialoby to sens?

Mysle ze wzmacniacz troszke za slaby masz ! lubisz mocny bas i glosne granie wiec pomysl o mocnym wzmacniaczu takim zeby mial sporo zapasu mocy do tych kolumn wtedy kolumny powinny zagrac o wiele mocniej basem :)

Tu chodzi eksperyment akustyczny a nie wystrój, jeśli pomoże to to ściągniesz i będziesz wiedział że trzeba pochłaniać a nie dodawać bo fakt faktem kolumny są za duże do tego pomieszczenia i basu i stopy słuchają sąsiedzi, a jeśli chcesz aby u ciebie to grało to musisz........no nie musisz ale powinieneś się akustyką pomieszczenia zająć.

Możesz też zmienić wzmak np: na Nada, one maja wzmocniony niższy zakres.

we, 2 Wrz 2009, 21:23

>Następnie,za miejscem gdzie słuchasz rozwieś koc, jaki możesz, może na jakiś kijach od miotły i

>słuchaj, i napisz.

ale szopka się szykuje :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

mam te kolumny od kiklku ładnych lat .Sam lubie sobie poodkurzac -glosno grac .

NIDGy nie narzekałem na brak basu ,a podkrecony mam zazwyczj na pół gwizdka .Wzmacniacz Technics 2 razy 80 W.Jedyny problem z tymi kolumnami to 2 razy splony wysokotonowy -i to w jednej kolumnie.

jakos nie wiem oco chłopakowi chodzi .

Dudnia jak trzeba .

Ukryta Zawartość

VE-12 albo lepiej VE-15 powinny Ci dać wiecej, niż sporo satysfakcji:)

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk, 2 Wrz 2009, 23:00

>

Ukryta Zawartość

>

>VE-12 albo lepiej VE-15 powinny Ci dać wiecej, niż sporo satysfakcji:)

tylko trzeba je jeszcze czymś pogonić :-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.