Skocz do zawartości
IGNORED

Dokąd zmierza światowy producent kolumn

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

RADUL

Powiedz czy każdy kto ma trochę więcej kasy to od razu kojarzy Ci się z NOWOBOGADZKIMI,prawdziwymi...

itd.Czy ludzie-biznesmeni i Ci wszyscy co więcej pracują i więcej przez to zarabiają, mają kupować z drugiej ręki po 500zł kolumny?Tylko dlatego żebyś ich od wymienionych nie wyzywał?Ten wątek nie jest o zawiści.Mamy rozmawiać czy jest jakiś sposób na to by zacząć produkować kolumny wybitne pod kazdym względem.Czy jest to możliwe?Czy nie?Dlaczego tak nie jest?Co jest tego powodem i czy można to zmienić.

A stwórzmy firmę hi-ednową !

Ja będę projektował zwrotnice. Potrzebujemy jeszcze plastyka, stolarza, lakiernika, kogoś od marketingu, internetu. No i inwestora potrzeba... To przecież nie jest produkcja statków, wystarczy kilka szczerze zaangażowanych osób i można dzieła sztuki budować.

Szalony pomysł ? Tylko trochę.

W każdym razie ja w przyszłości chyba zaryzykuję i zacznę coś produkować. Skoro szczerze tego chcę to musi się to udać. Chęć jest podstawą sukcesu.

jozefkania.

Firma stricte Hi-endowa z samych tylko produktów o bardzo wysokiej jakości się nie utrzyma.Przykładem tego są inne zachodnie marki,które produkują również i tańsze produkty.

Flagowe są najdroższe to oczywistość hierarchi produkcji.

Wiadomo, że trzeba mieć kilka modeli, kilka półek. Ważne by te tańsze wyroby miały wspólny mianownik z tymi flagowymi. Wystarczy jakaś koncepcja obudowy. Coś co wyróżnia i przypomina o tym flagowym modelu.

Gdybym sam działał to bym się ograniczył tylko i wyłącznie do tańszych wyrobów. Potem czas by pokazał, co robić dalej.

Gość cadam

(Konto usunięte)

jozefkania

Jaką masz koncepcję na kolumny, które chciałbyś produkować?

Ja już mam swoją wizję zestawów głośnikowych, które bym produkował gdybym założył firmę.

cadam

Jedna z koncepcji to pochylone przednie ścianki plus filtry pierwszego rzędu.

Druga to duże kolumny na prostych papierowych głośnikach - efektywność i żywiołowość przekazu.

Gość cadam

(Konto usunięte)

Moja koncepcja to:

- dwudrożne w układzie M-T-M

- głośnik średnio-wysokotonowy cięty ok 500Hz

- zwrotnica 1go rzędu

- "transient perfect" (sygnał prostokątny odtwarzany bez zniekształceń)

- obudowa basrefleks lub zamknięta

Jozefkania

Takie wyzwanie - pojąłbyś się?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax

Nie wiem co to jest, czy to aktywne czy pasywne (a może prowokacja jakaś ?).

Domyślam się, że układ jest czterodrożny, plus te tweetery z tyłu. Rozumiem, że to widok od przodu i od tyłu, a nie zestaw ? Wygląda to na strasznie skomplikowane, a może się okazać, że tam są filtry maksymalnie 2-ego rzędu. Pewnie, że bym się podjął. Przynajmniej spróbował. Kwestia przeanalizowania całości. Poza ludzkie pojmowanie świata ten projekt nie wykracza.

Masz racje tył i przód - firma to Opera. Głośniki wygladają mi na Excele seasa - ponoc trudne w poprawnej aplikacji. Wykonanie wyglada mi na dość ekskluzywne i pracochłonne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie tędy droga, a przynajmniej nie w pierwszej kolejności. W Hi-Endzie sprzedaje się albo marzenia albo dopełnienie życia o wysokim standardzie. Najważniejsze są marketing i estetyka - kreowanie marki przez wyjątkowość i piękno produktu. A technika? Nie jest najważniejsza, po prostu ma być na adekwatnym poziomie.

cadam, 6 Wrz 2009, 17:05

>Moja koncepcja to:

>

>- dwudrożne w układzie M-T-M

>- głośnik średnio-wysokotonowy cięty ok 500Hz

>- zwrotnica 1go rzędu

>- "transient perfect" (sygnał prostokątny odtwarzany bez zniekształceń)

>- obudowa basrefleks lub zamknięta

Odpowiadałem na ten cytat.

"Najważniejsze są marketing i estetyka - kreowanie marki przez wyjątkowość i piękno produktu. A technika? Nie jest najważniejsza, po prostu ma być na adekwatnym poziomie."

Generalizujesz !(?)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

oj modrzew47

Co to znaczy aby dźwięk był oderwany od wyglądu?

To znaczy,że wszystkich tych,którzy przywiązują do tego wagę ma się w d...e.

Kto to napisał???

Gdzie to wyczytałeś???

Problem polega na tym aby forma nie przeważała nad treścią!!!

Artyści Plastycy to ludzie,którzy tworzą gusty,odpowiadają za porządek i ład w przestrzeni za formę i modę.Dlaczego nie mają projektować wspólnie z elektronikami?

Mogą. Czemu nie?

Nie mogą natomiast dla swoich "artystycznych"wizji niszczyć dźwięku.

Na marginesie.

Ilu znasz wybitnych pedagogów?

Ilu znasz wybitnych lekarzy?

Jest ich prawdopodobnie tylu ilu jest proporcjonalnie wybitnych projektantów.

p.s. jak mojemu koledze stół w kuchni zaprojektował artysta to był piękny..... ale się przewracał!!! :)))

"Nie mogą natomiast dla swoich "artystycznych"wizji niszczyć dźwięku."

Harpia podaj jakis przykład owego niszczenia dźwięku.

HarpiaAcoustics.

Jaki projektant taki stół,ale to generalizowanie mi się nie podoba.

>>Kto to napisał?

>>Gdzie to wyczytałeś?Nigdzie.Usłyszałem od Ciebie.

>>Problem polega na tym aby forma nie przeważała nad treścią.

Odwrotnie również.Proporcje mociumpanie,proporcje.

Mamy różne priorytety,to normalne ale kompromis jest w tym przypadku królem.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

xniwax

wymień akustyczne zalety projektu z foto powyżej.

Czym kierował się projektant?

Czy był akustykiem czy artystą?

Tylko poważnie

Zapytam o to samo ale na odwrót.

Co masz na myśli jako projektant i konstruktor kolumn - Nie sądze aby Twioje konstrukcje mogły dorównać i w jednym i drugim ale jesli tak to w czym.

Czyżbyś równie źle oceniał np jak dla mnie swietne JmLab czy szczytowe Zingali?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

HarpiaAcoustics, 6 Wrz 2009, 20:17

>xniwax

>

>wymień akustyczne zalety projektu z foto powyżej.

>Czym kierował się projektant?

>Czy był akustykiem czy artystą?

>

>

>

>Tylko poważnie

na poważnie, niech się producent sam zainteresuje i sam ten projekt "przetrawi" ...a ?

bo raczej wątpliwe jest, by HarpiaAcoustics wiedział o co pyta ?

Ja czasem mam wrażenie, że duża wiedza przeszkadza robić dobre kolumny.

Klient nie kupuje zaawansowania technicznego tylko końcowy efekt.

Na rynku jest zbyt wiele podobnych do siebie konstrukcji - niemal wszystkie nie dają złudzenia uczestniczenia w wydarzeniu muzycznym. Powielanie rozwiązań, te same głośniki...

Kto słyszał kolumny ze zdjęcia powyżej, tym bardziej żeby negować ich sens istnienia (brzmienie)?

A może rzeczywiście zrobić tuby, odgrody, duże papierzaki, żeby wybór był większy.

Powiedzenie "to nie może zagrać" się nie sprawdza. Kiedyś byłu duże szafy z cienkiej płyty i grało to wspaniale (Tannoy, Altec). Widać kiedyś obowiązywała inna "wiedza". Ciut lepsza.

modrzew47, 6 Wrz 2009, 08:52

>Na początek powiem co uznaje za Hi-End:To produkt ze wszech miar najwyższej jakości tak sonicznej

>jak estetycznej i jakościowej.

Tak? No to proszę o konkretne marki , modele.

>Produkt bez wątpienia luksusowy a przecież wiadomo że tej cechy nie

>posiadają produkty (w tym przypadku kolumny) wykonane w starej,anachronicznej technologii.Te

>ostatnie mają watość jedynie sentymentalną o muzealnej nie wspominam,gdyż te muszą spełniać inne

>kryteria.

Tzw. "Hi-End" to luksus i wygląd powiadasz Pan.Ciekawe podejście do wyrobu,szczególnie w audio. A gdzie jest dzwięk, mówiąc prosto.

ps.Wydaje mi sie, a nawet jestem pewien że mianem " Hi-End" obecnie określa się wszystkie wyroby których cena jest obiektywnie mówiąc co najmniej mało dostępna,szczególnie w naszych warunkach.A z dzwiękiem jak i z tymi rzekomo kosmicznymi technologiami zastosowanymi, w tych wyrobach jest różnie, a przynajmniej nie tak różowo.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Wuelm

>>>Klient nie kupuje zaawansowania technicznego tylko końcowy efekt.

Na rynku jest zbyt wiele podobnych do siebie konstrukcji - niemal wszystkie nie dają złudzenia uczestniczenia w wydarzeniu muzycznym. Powielanie rozwiązań, te same głośniki...>Kto słyszał kolumny ze zdjęcia powyżej, tym bardziej żeby negować ich sens istnienia

Tu akurat wystarczy odrobina wiedzy aby dostrzec niemożliwość zgrania fazowego i czasowego głośników położonych na różnych bokach kolumn.

p.s. co to jest Twoim zdaniem brzmienie kolumn?

Alęz kosmiczna cena i ponadprzeciętny wygląd nie dyskwalifikuje konstrukcji pod wzgledem dźwieku - tym bardziej na podstawie obrazka z netu.

Czyz świetny dźwięk nie może isć w parze z pieknym wygladem i luksusowym wykończeniem, a przy okazji być hmmm "hiendem".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeciez nie kazdy musi być skazany na wybitnie grające (nie ma tu złosliwosci) Dobermany wygladające gorzej od dawców nazwy.

modrzew47, 6 Wrz 2009, 20:43

>henrykpiątek

>Napisałem,że sonicznej również.Czyżbyś Pan nie doczytał?Pod każdym względem,napisałem.

Doczytałem i zapytałem o przykłady, konkrety.To dotyczy pierwszej części Pana wpisu.Czekam.

Druga moja wątpliwość dotyczyła Pańskiego poglądu na starsze wyroby.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.