Skocz do zawartości
IGNORED

Solidny, niekoniecznie nowy amplituner

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie chcę zakupić amplituner do kina domowego. Chce poświęcić na to około 1700zł.

Zależy mi przede wszystkim na dobrym dźwięku a nie ilości niepotrzebnych funkcji. Na razie posiadam kolumny frontowe DIY zrobione na VISATONACH - na projekcie "borysgo" które odsłuchuje na wzmacniaczu SONY TA-F6B. Do słuchania stereo raczej taka konfiguracja pozostanie chyba że za pieniądze które posiadam znajdzie się coś wielokanałowego grającego podobnie w stereo do mojego wzmacniacza to pójdzie on w odstawkę. Odtwarzacz DVD to YAMAHA DVD-S559mk2. Kolumny na tył i center to klony TOTEM MITE i MITE CENTER z przepisu forumowiczów - są w trakcie budowy.

I tak ze świata używanego sprzętu zastanawiałem się nad:

YAMAHA RX-V1300

YAMAHA RX-V1400

YAMAHA RX-V640

YAMAHA RX-V661

PIONEER VSX-AX3-S

DENON AVR-3802

ONKYO TX-SR505

Lub coś co polecacie a nie ma na tej liście

Za 1700zł z urządzeń NOWYCH najciekawszym wyborem jest ONKYO TX-SR507 który ma już dekodery HD ale pokrótce myśląc nie za bardzo będę je wykorzystywał w najbliższej przyszłości dlatego tez wziąłem pod uwagę używane klocki ponieważ tak jak pisze wole obejrzeć film w DTS lub DD ale za w dźwięku który mi się podoba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57885-solidny-niekoniecznie-nowy-amplituner/

oj kolego !!! za taka kwote mozesz miec flagowa yamahe dsp-ax1 lub jej brat a1 !

i radze ci takie urzadzonko kupic na allegro widzialem w drewnie wersje gold dobrze poszukaj

ja zeby nie robic reklamy nie wkleje linka

a tym amplitunerkow podziekuj bo do flagowej 10 letniej a1 moga sie schowac pod piezyne naprawde dobrze ci radze mam z tymi sprzetami dosc dlugie doswiadczenie mialem 661 ,550

wiele yamaszek

mama teraz nawjzyszy 3800 ale obok stoi dsp-ax1 i powiem ci ze 3800 musi niezle sie napocic zeby jej dorownac pozdrawiam

zależy do jak dużego pomieszczenia. wydaje mi się że nawet i RX-V-795a spełniłby swoje zadanie. U mnie grał bardzo przyjemnie i dynamicznie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W tej cenie mogę odsprzedać mojego Denona AVR-3805.

Jest trochę mocniejszy od AVR-3802, dobrze brzmi w kinie i w stereo. Ma już mikrofon do autokalibracji i jest dużo lepiej wyposażony.

Witam

Mialem A2 i wcale nie jest za slaba:) no chyba ze ktos ma salon 50m2 to moze by bylo troszke slabo... Jest to mocny piecyk i do 30m2 mysle spokojnie wystraczy i jeszcze troszke zapasu bedzie:)

Swoja w idealnym stanie oddalem za 1000zl pare mies temu. A1 za 1500zl spokojnie kupisz.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

DSP-A1 wcale nie brzmi specjalnie dobrze w kategoriach współczesnych ampli, jest trochę elektroniczna i z dość płytkim basem (jak na swoją wagę i rozbudzone stąd oczekiwania)

americano miales? sluchales? :) a co oznacza wspolczesne brzmienie?:)

moje klocki stereo maja po 16 lat :) a klada na lopatki wiekszosc wyrobow dzisiaj w cenie powyzej 5 tys jak nie wiecej

w kinie nie potrzebujesz naturalnych brzmien czysto elektroniczne sztuczne brzmienie jest calkiem na miejscu chociaz trudno takie aspekty wyciagnąc z dolby digital czy dts:)

miałem A1 gold w drewnie kilka lat, słuchałem jej w różnych konfiguracjach, nawet używając jej jako pre do lampowych monobloków. Znam dobrze yamahę Z1, przygodę z yamahą zaczynałem właśnie 16 lat temu :) z obecnym klasykiem DSP-A2070. W kinie również przydaje się naturalność, muzyki w filmach nie brakuje. Pod tym względem zawsze ceniłem brzmienie systemów meridiana i wysokich onkyo oraz niektóre pioneer elite (których w Europie nie było)

to bardzo ladnie:) tylko ciekawi mnie dlaczego skonczyles majac doczynienia z flagowymi klockami na takiej zabawce jak onkyo 805? na dzien dzisiejszy powinieneś byc w posiadaniu dsp z9 z11 czu flagowe onkyo lub pioneer sansuo czy jak on sie tam zwie:)

sluchalem 905 i niczym mnie nie urzekl ten ampli waga ogromna duzy toroid i nic pozatym

skończyłem na 805 ponieważ on ROZKŁADA yamahę DSP-A1 pod każdym względem! Dźwięk jest wyrafinowanie kremowo naturalny z lepszym wypełnieniem, góra nie jest elektroniczna (techniczna), bas jest lepszy. A1 gold sprzedałem za 2500zł a 805 kupiłem za 2400zł tak na marginesie. Warto było. Po drodze miałem też harmany w tym topowy 7300. Ale rozumiem ekscytację yamahą, przeważnie młodzi ludzie "jarają" jak ja kiedyś ;)

americano :-) yamaha to bardzo stara firma onkyo niestety NIE yamaha zrobila wiele High-endowych klocków Onkyo nie umiało zrobic przez cala swoja kariere dobrego wzmaka stereo co tu duzo gadać :)

jedno jest pewne;) MARKETING MAJĄ SOLIDNY o onkyo było cicho nagle cos strzeliło i wszyscy sie podniecaja 805 czy 905 :) cos w tym musi byc panie z marketingu ONKYO dobrze umialy rozreklamowac na caly glob tę nieszczęsną marke rodem z Japoni :) a moze z Laponi?

mylisz się co do onkyo w swoich infantylnych spostrzeżeniach, szkoda czasu na dyskusję kto ile wydawał na marketing. Natomiast Onkyo robiło lepsze wzmaki od yamahy odkąd pamiętam. Yamaha miała natomiast inne zalety jak DSP, które mi się podobało i dlatego wolałem yamahę...

Pamiętam jak końcówkę mocy yamahy (taka prosta z wyglądu, nie pamiętam numeru) rozłożył densen w podobnej cenie (a była to końcówka lepsza niż to co yamaha dawała w topowych ampli). Porównanie było śmieszne, kumpel sprzedawał obydwa urządzenia w sklepie w W-wie i kiedyś zrobiliśmy test, byłem bardzo ciekaw tej końcówki mocy yamahy.

Może dlatego DSP-A1 ostatecznie stosowałem jako pre do monobloków lampowych. Powrót do końcówki wewnętrzniej był niemiłym przeżyciem :))) To są moje doświadczenia. A onkyo daje radę samo z siebie, choć to też nie jest żaden hi-end. Jest też sporo kiepskich onkyo i nie ma co uogólniać, zwłaszcza, że jakość onkyo spadła generalnie w ostatnich latach (akurat jak ta firma zaistniała w Polsce).

Panowie życie dyktuje swoje niespodzianki i wczoraj walnęło mi sprzęgło w aucie. Więc na amplitunerek zostało już niestety 1000zł bo jutro do zapłaty mam u mechanika 700zł:(

Temat ten sam czyli jaki amplituner ale do 1000zł i raczej tylko do kina bo za te pieniądze rzadne urządzenie wielokanałowe raczej nie zagra lepiej od mojego sony F6B

Albo się dogadaj albo dołóż

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiem w tonie handlarzyny "Będzie Pan zadowolony !!!"

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Siedzę sobie teraz i dumam co by tu zakupić zamiast robienia klonów Totem Mite i Mite center. I znalazłem ofertę Tonsila Maestro na allegro:

Ukryta Zawartość

Czy słuchaliście tego kiedyś? Myślałem żeby zakupić je jako center i 2 sorundy. Cena atrakcyjna. Mam pokój 20m2

Ukryta Zawartość

pomysl o siestach mam to z yamaszka polaczone

zanim je kupilem testowalem duzo polaczen w tej cenie

i tak dzwiecznie i czysto jak na siestach nie mogles sie dopatrzyc w polaczeniu z yamaha na innych markach zaznaczam w tej cenie

Niestety taka opcja odpada bo teraz mam za dużo wydatków żeby wrzucić coś jeszcze na raty. Musze się zmieścić w 500zł. W klonowaniu Totem mite zmieszczę się w 500zł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.