Skocz do zawartości
IGNORED

Termometr - prśba do programistów.

panterka

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, niestety jestem zmuszony prosić na tym forum, o rzecz trochę z innej bajki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten układzik z linku wyżej bardzo mi się spodobał, autor miał kontynuować prace nad softem lecz tak się nie stało, są dwie wersje wsadów do tego z rożnymi opcjami. Zależało by mi aby połączyć możliwości i dołożyć jeszcze kilka prostych funkcji.

Prośba do osób znających się na pisaniu programów czy nie znalazły by troszkę czasu by coś wspólnie stworzyć. Niestety w tej dziedzinie mam zerową wiedzę a bardzo mi zależy żeby zbudować fajny układzik. Jeśli znajdzie się osoba chętna to rozwinę swoją myśl.

pozdrawiam

Łukasz

post-40-100006509 1252360913_thumb.jpg

post-40-100006510 1252360913_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Ja zajmuję się programowaniem.

Te wsady są binarne? Czy dostępne jest ich źródło?

Program pisany jest w Bascomie, czy w C?

Bo w asemblerze raczej nie.

Jeżeli to Bascom to nie ma żadnego problemu, dużo pisałem w różnych Basicach, jeżeli to C, to raczej też dam radę. Wszystko zależy jakie to zmiany mają być.

Do programowania mikrokontrolerów dopiero chce się zabrać, programuję na komputery głównie, chociaż też trochę na telefony (symbianowe nokie).

Odpowiedziałem zanim nie zajrzałem do linku.

Program jest pisany w C, ale autor nie daje źródeł. Sam od zera raczej nie podejmę się pisania, to jest jednak trochę roboty.

O widzę, że też budowałeś DAC msfalcona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć, źródła są dwa według Tomcio7 pisany w C i według krzych pisany w bascomie. Próbowałem wczoraj odpalić to w bascomie lecz plik nie chciał się skompilować. Coś jest nie tak, albo ja coś źle robiłem.

Tu jest to dostępne i schemat który kiedyś nakreśliłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ZEGAR.rar

Obecnie mam wgrany soft z zegarkiem/data/dzień na przemian pokazywana temperatura wew/zew.

Zależało by mi żeby dołożyć jeszcze 1 czujnik temperatury, czyli były by pokazywane 3 temperatury:

- wewnętrzna (w górnej linijce)

- zewnętrzna (w dolnej)

- silnika (w dolnej)

W przypadku gdy temperatura zewnętrzna "jest w zakresie od -2 do 2 *C to zostanie wyświetlony komunikat o gołoledzi wraz z 3-krotnym PŁYNNYM rozjaśnieniem i przyciemnieniem wyświetlacza (aby kierowca mógł od razu zorientować się że na drodze jest ślisko). Komunikat będzie odświeżany co 5 minut aż do poprawy warunków na drodze."

Czyli informacja o gołoledzi. W tym zakresie temperatur(-2 do 2 *C) podświetlenie LCD w kolorze niebieskim. Przy informacji o gołoledzi znika górna linijka i pojawia się w niej ostrzeżenie o gołoledzi.

Gdy temperatura silnika przekroczy około 100 stopni to włączy się alarm dźwiękowy (5s) i mruganie wyświetlacza z podświetleniem czerwonym do czasu aż temperatura spadnie poniżej 100*C.

W razie alarmu przekroczenia temperatury 100°C silnika znika górna linijka i w niej pokazuje się ostrzeżenie o za wysokiej temperaturze.

Planuje użycie wyświetlacza RGB, kolory poszczególnych stanów podałem wyżej, dla stanu normalnego bez alarmów kolor zielony.

Taki wyświetlacz:

Ukryta Zawartość

Pomiar napięcia akumulatora czy komunikat o światłach nie są aż tak mi potrzebne.ak mam tego DAC

Tak mam tego DACa, niestety obecnie niesprawny, chyba po burzy mi PCMka poszła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poprawiony pierwszy link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmiany, które chcesz wprowadzić nie są trudne. Mniej więcej po przejrzeniu kodu wiem już jak to trzeba zrobić. Nie wiem jak się steruje głośnikiem, tego musiałbym poszukać.

Problematyczne jest ustawienie kolejności temperatur, 3 czujniki dają 6 możliwych kolejności, trzeba by mocno rozszerzyć to ustawienie. Sprzęty na dallas 1 wire mają unikalne id i po nim są wykrywane, wcześniej dla 2 czujników możliwe były tylko 2 układy.

Używasz teraz tego softu pisanego w C?

Co do buzera to coś poszukam.

Jeśli chodzi o czujniki, to dla mnie może być zrobione tak aby zawsze były wykrywane w tej samej kolejności - alfabetycznie czy jak to tam się robi. Ja se już czujniki w odpowiednie miejsca zainstaluje i nie będę ich ruszał.

Tak obecnie używam tego w C.

To co znalazłem na temat buzera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może być tak, że nie będzie po prostu możliwości zmiany kolejności trzeciej sondy, tej dla silnika?

Bo to jest zapisywane w eepromie jako mapa bitowa, byłoby dużo roboty, żeby zachowywać te ustawienia. Po prostu musiałbyś zobaczyć w jakiej kolejności się wykryją te sondy na pająku, podpisać je sobie i zamontować zgodnie z docelową kolejnością.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.