Skocz do zawartości
IGNORED

120 V a wpływ na dźwięk zestawu ?

lepiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Napewno używacie w swoich zestawach sprzęt importowany z USA, czy porównywaliście jego brzmienie z takim samym produkowanym na rynek europejski?

Może macie także jakieś spostrzeżenia odnośnie używania transformatorów 230/120V, pytam gdyż napotkałem parę skrajnie różnych opinii.

Dzięki za podpowiedzi.

Z elektrycznego punktu widzenia taki sprzet rozni sie tylko transformatorem. Moga byc jakies drobne zmiany ukladowe ze wzgledu na regionalne przepisy bezpieczensta czy emisji EMC.

Takie trafo 230V/115V mozna porownac do kondycjonera sieciowego wiec Ci co slysza filtry sieciowe odsluchujac taki sprzet maja niejako dodatkowy element ''poprawiajacy'' gratis.

To by tlumaczylo lepsze brzmienie sprzetu a jak jest to nie wiem.

Podobnie jak Ty, myślę że transformator może działać jako kondycjoner i nie powinien zniekształcać, ale wielu forumowiczów używa sprzętu importowanego z USA, dlatego też zadałem pytanie licząc na ich opinie.

Transformator obniżający napięcie zasilania będzie działał przy tej okazji jak transformator separacyjny. Stąd mogą się pojawić faktyczne zmiany w brzmieniu. Lepiej jest używać tej poprawnej nazwy, bo słowo "kondycjoner" w świecie audiofilskim jest zdecydowanie nadużywane i w zasadzie nie wiadomo co znaczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.