Skocz do zawartości
IGNORED

Ekta Grande od troelgravesen'a

ArekO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na tym forum i nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia w budowie kolumn diy w związku z tym liczę na wyrozumiałość forumowiczów oraz czego nie ukrywam na daleko idąca pomoc. Może to zabrzmi troszkę na wyrost ale strasznie „chodzi za mną” chęć zbudowania Ekty Grande

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeśli chodzi o stolarkę to nie będę miał z tym problemu (zaprzyjaźniona dobra stolarnia i ojciec pasjonat), jeśli zaś chodzi o stronę elektryczno akustyczną projektu to potrzebuję waszej pomocy. Chciałbym troszkę zmodyfikować projekt a mianowicie zastąpić na „środku” SS 12M/4631G00 na Vifę PL 11MH-09-08 na górze vifa XT. Moje pytanie co o takim zabiegu myślicie, co w ogóle myślicie o tym projekcie, macie jakieś doświadczenia z tą konstrukcją itp.? Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/58021-ekta-grande-od-troelgravesena/

Witam,

na tak zwaną "małpę" trudno będzie wymienić tego średniaka bez pomiarów.

Czy ta zamiana jest podyktowana tylko ceną scan speaka ?,bo to bardzo dobry głośnik jest i ja raczej bym nie zmieniał.Bardziej wolał bym wstawić tam inny tweter np scana 6600

Zgadzam sie z poprzednikiem. Kolego, zmieniasz to co najwazniejsze, jeżeli chcesz zaoszczedzić pieniązki to zostaw ten sredni 12M Scana, do tego dołóż coś konkretnego na góre(może być też scan (np 9700 lub 9900) a na doł daj 2 inne głośniki, np seas ER18 lub CA18. Zaoszczedzisz w ten sposób kase a na brzmieniu pewnie dużo nie stracisz(napewno zachowując zalezność jakość/cena).

Chodzi o to, że posiadam vifę na górę i na środek i dokupić bym musiał tylko SS 18W/8531G00 na dół co daje jakieś 50% oszczędności na driverach. Pmieszczenie do odsłuchu o powierzchni 28m2, muzyka to głównie: Pink Floyd, Roger Waters, A M Jopek inna tylko do odsłuchu w tle a nie do delektowania się nią.

Może nieco ironicznie, ale do przemyślenia:

Chciałbym zrobić kopie aston martina v8. Co prawda moje doświadczenia z samochodami ograniczają się do woskowania bryki sąsiada (sam posiadam tylko rower), ale mnie kusi bo straszeni mi się aston podoba (choć nigdy nim nie jeździłem, ani nawet nie widziałem na żywo)... Z karoserią nie będzie problemu, bo kolega ma warsztat blacharski, więc mi wyklepie. Problem w tym, że nie mam odpowiedniego silnika (a ten jest dość drogi) zastanawiam się więc czy samochód pociągnie jak wstawię turbodiesla z octavi???

Ma sens?

UTOPIA ma racje, no i do 28m2 to wolal bym 2x10 cali przynajmiej albo nawet 2x12 cali, zalezy ile basu lubisz miec w pomieszczeniu:D Ale 4x8cali to moim zdaniem minimum, Sprzedaj na allegro swoje głośniki po okazyjnych cenach, pakować sie w scany na "doł" to bez sensu, to lepiej zrób swoję konstrukcje, jak widac podoba Ci sie wygląd, wiec zostaw go takiego jak chcesz... Jezeli już masz te głośniki to dokup tylko na doł 2xCA22 albo CD22 Seas'a. O tym przetworniku UTOPIA(seas CA22RNX) może powiedzieć wiecej. Ja słuchałem jego 10calowego brata. Głośniki warte uwagi:)

Do ganzz_gut

Co do turbo diesla z Octavi to bym aż tak daleko się nie zapędzał w ironizowaniu bo jak powszechnie wiadomo to tego roku właśnie turbo diesel wygrał Le Mans może nie w Skodzie i nie rzędowy ale w Audi i w układzie v.

To, że mam dostęp do zaprzyjaźnionego warsztatu to nie znaczy, że karoserię wykona on za mnie. Ja na płaszczyźnie audio za silnik uznałbym (odnosząc się do motoryzacji) raczej wzmacniacz niż głośniki ale jak piszę nie jestem wybitnym znawcą.

Konkludując to nie widzę nic złego (wartego głębokich przemyśleń) w tym, że chcę z pomocą innych zbudować coś co może jak sądzę dobrze zagrać i nie koniecznie będzie Aston Martinem, a to forum jak sądzę chyba takim celom służy.

Z jednym się zgodzę Aston to fajna bryka.

colcolcol, 17 Wrz 2009, 15:45

Są odpowiednie piece do tego, ale moim zdaniem kolega powinien zrobić całkowicie inny projekt, swój, a obudowe która tak mu się podoba może zrobić ala'troels... Można by minimalnie ją poszerzyć by weszły 2x22cm głośniki basowe. CD22 potrzebuje 25-35L zeby ładnie zejsc, CA okolo 40-50L. Myśle ze problemu z tak dużym litrarzem niema i wybrał bym ostatecznie CA22.

To nie jest tak, że chciałbym zbudować Ekta Grande tylko i wyłącznie dlatego, że mi się podoba obudowa, po prostu wydaje mi się ciekawym projektem nie tylko pod względem wzornictwa.

Ale ok skoro wiekszość forumowiczów odradza tworzenie wariacji na temat przedmiotowych kolumn to jestem skłonny od niej odstąpić.

Chciałbym jednak pozostać przy zastosowaniu przetworników jakie mam na górę i środek i być może zaaplikować na dól któregoś z proponowanych SEASów.

Moje pytanie czy macie jakieś doświadczenia z połączeniem XT25TG i PL12MH w sekcji średniowysokotonowej i czy ma to szanse dobrze zagrać czy jednak pozbyć się ich i poszukać czegoś innego? Jak tak to czego?

Miałem XT19TD. Jeśli XT25 jest podobny brzmieniowo do XT19 to w tej cenie zdecydowanie bardziej opłacalnym zakupem będzie coś z Seasa. Nie mówię, że te Vify są złe, ale jednak Seas 27TDFC, 27TBFC, 27TFFC lub jeszcze jakiś inny powinien być o wiele lepszym zakupem.

nonameplum, 18 Wrz 2009, 19:57

>Miałem XT19TD. Jeśli XT25 jest podobny brzmieniowo do XT19 to w tej cenie zdecydowanie bardziej

>opłacalnym zakupem będzie coś z Seasa. Nie mówię, że te Vify są złe, ale jednak Seas 27TDFC, 27TBFC,

>27TFFC lub jeszcze jakiś inny powinien być o wiele lepszym zakupem.

Kolega ma racje...Warto zastanowić sie nad sprzedażą tych przetworników i zakupić nowe, lepsze, Vifki sa dość przestarzałymi konstukcjami, nie są złe ale Twoj pomysł łączenia ich z SS na dole mija sie z celem "dobrej konstrukcji" w rozumowaniu wiekszosci z nas. Jezeli podoba Ci sie ten zestaw to zrób klon ale do tego potrzeba CI R2904(chyba) 12M, oraz 2x18W. To już spora kasa, ale nie wiemy czy ten zestaw Cie zadowoli, poczytaj troszke o revelatorach, ludzie piszą ze sa neutralno nudne, wybierają inne firmy które mają w sobie nutkę brzmienia oceplonego ostrego itd Warto posłuchać SS przed zakupem. Ja wybrał bym osobiscie SEASa ponieważ nie stać by mnie było na drogie SS, ale wiem ze brzmienie jest na poziomie, bardzo wysokim poziomie. Rozważ wszystkie możliwe opcje, wiemy ze trudno rezygnuje sie z czegoś co spodobało sie tak bardzo ze tego pragniesz.

opierajac sie na logice autora wątku to w te obudowy mozna wlozyc jakiekolwiek glosniki, nie ma roznicy, nie bedzie to jednak mialo zadnego zwiazku z projektem znalezionym na necie, tak to nie dziala przeciez , ze w zapewne podobna obudowe (bo wymiarow ze strony troelsa tez nie bedzie sie kolega pewnie trzymal, bo po co) mozna wlozyc jakiekolwiek glosniki i bedzie jakastam ekta grande, przyznam ,ze coraz dziwniejsze watki sa zakladane...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Sprawa jest prosta-albo robisz identyczną kopię produktu z tymi samymi głośnikami ,buda ,zwrotka itd. i masz szanse na powodzenie "misji".Albo..drugie wyjscie to takie ze bazujesz na posiadanych głośnikach i dobierasz do nich reszte (czyli praktycznie wszystko robisz od podstaw) sklecasz zwrotke itd -a jesli podoba cie sie buda kolumn jak w tytule to sobie majstrujesz podobna (może nawet ulepszona) i cieszysz sie swoja własna robotą...chyba tyle w temacie.Po co tyle kombinacji?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.