Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CA640C v2. 1000zł na części!

Tehtoril

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Choc bywam na AS od pewnego czasu, to dopiero teraz postanowiłem się zarejestrowac, bo potrzebuje pomocy kolegow, którzy znają się na rzeczy lepiej ode mnie :]

Mianowicie:

Nabyłem ostatnio komplet Cambridge Audio 640 v2 w bardzo korzystnej cenie (klocki te grają z Monitorami Audio RS5), bo przekonały mnie opinie użytkowników jak i zgubne recenzje w prasie. Jako ze wczesniej mialem Pianocrafta E810, to myslalem, ze po takiej zmianie bede wniebowziety. A tu... lipa... Faktycznie, detalicznośc i precyzja powala w porównaniu do PC, scena znacznie szersza, moc też znacznie większa. Ale gdzie makrodynamika, głębia, bogactwo wydźwięków i całe ciepło? Gdzie ta przyjemnośc z muzyki? I czemu do diabła wokale są na pierwszym planie a reszta na drugim? Nie da się przez to słuchac glosniej, bo damskie wokale wiercą mi uszy do bólu. Spodziewalem sie, ze to moze grac troche jasno, ale bez przesady :] W każdym razie mysle, ze dojrzalem do decyzji o tuningu mojego CD (wczesniej sprawdzilem, czy zmiana charakteru cd cos zmieni - podlaczylem na probe Technicsa PS 840 - juz bylo ZNACZNIE LEPIEJ, tylko precyzja i detale zniknęły) po wielu opiniach na forum. Ja niestety nie znam się na elektronice, bo moja działka to raczej sport ale mam znajomego, który jest doskonałym elektronikiem i chetnie mi pomoze w tym zadaniu. Ale zeby zając mu jak najmniej czasu, chcę najpierw kupic wszystko co konieczne, aby On tylko usiadl i mi wszystko zmontował. I tutaj mam prosbe do forumowiczów - jakie NAJLEPSZE czesci mogę kupic do CA 640C v2, aby nie stosowac zadnych kompromisow i abym mial pewnosc, ze wycisnąłem maksimum z tego sprzętu? Mam 1000zł na części :> Będę wdzięczny o podawanie dokładnych nazw komponentów i potrzebnych ilości. Z góry dziękuje :)

Chcesz zrobić tuning "na małpę", czyli popodmieniać tylko części na lepsze. Nie tędy droga, zmarnujesz kasę. Owszem, pewnie jakaś poprawa będzie, ale nie tędy wiedzie droga do pełnego sukcesu. Zrób raczej do CD CA lampową analogówkę, tak jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz niestety raczej będziesz musiał wymienić skoro Ci nie odpowiada.

A tu masz jeszcze fotę takiego CD "nadziewanego" lampami:

post-3550-100005602 1253216025_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, nie wyraziłem się jasno - chce ulampic CD - jak najbardziej, ale do tego, chce tez stuningowac reszte, aby sygnal wzmocniony przez lampy byl jak najlepszy :]

Wiem, ze sporo osob slyszy roznice miedzy kondensatorami i ze rozne kombinacje daja rozne efekty. W zwiazku z tym wlasnie ta prosba aby podac wszystkie mozliwe elementy, ktore moga mi zrobic roznice w odsluchu (oczywiscie po ulampieniu).

Lampizacja jest całkowicie wystarczającą czynnością w tym przypadku. Szkoda czasu i energii na wymianę kondów opampów itd. Jeśli już się upierasz to IMO wystaczy wyminić kondy w zasilaczu cześci cyfrowej i to wszytsko. Do lampizacji "kradniesz sygnał" bezpośrednio z nóżek DAC-a omijając część analogową. Tak więc inwestycja w tuning jest bez sensu. Skup się na doborze dobrych części (dobrego zasilania) do lampizacji, parowanych pampach i dobrych kondach wyjściowych i odniesiesz 100% sukces.

Mam nadzieję że pisząc "pampy" Cypher miał na myśli lampy ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie za odpowiedzi. A czy mógłbym prosić o wskazanie wszystkich potrzebnych elementów na Allegro albo w jakims internetowym sklepie? Wiem, że obaj już ulampialiście CA640C v2, więc mam nadzieję, że to by zajęło wam tylko chwilę, a mi zaoszczędziło by to błądzenia i nietrafionych zakupów. Jak już mówiłem, jestem laikiem w tej kwestii i wiem tylko tyle co słyszę z głośników, więc dobrze byłoby wskazać rzeczy od najmniej ważnych po trafo, podstawki lamp i same lampy, które wg waszego doświadczenia grają z tym sprzętem najlepiej. Naprawdę jestem wdzięczny za pomoc :-)

Wstrzymaj się trochę, ja właśnie pracuję nad nowym rozwiązaniem lepszej lampowej analogówki do takich kostek jak Wolfson z Azura. Jak skończę to zamieszczę na forum.

Rozumiem, ale kiedy można się spodziewać końcowego efektu? Bo nie wiem czy mówimy o tygodniu, trzech tygodniach czy dwóch miesiącach? Na razie wezmę się za poprawę akustyki pomieszczenia odsłuchowego, ale też nie chce czekać do świąt :) I jeszcze jedno - moglibyście opisać dokładnie jak się zmienia brzmienie tego cd po lampizacji? Zwłaszcza wg Cyphera, bo wiem, ze ciagle na nim grasz (i chyba z CA640A, prawda?)

Tehtoril,

Najlepsze elementy do lampizacji na pewno nie zmieszczą się do Azura. Chociażby tylko gabaryty kondensatorów olejowych. Przydałaby się też lampa prostownicza. Moim zdaniem niech twój kolega piekielnie zdolny elektronik sam się tym martwi. Polecam wątki poświęcone lampizacji CD. To kopalnia wiedzy co jak i dlaczego.

Ale np. podstawki z lampami mogę wyprowadzić na zewnatrz zamiast tłamsić je w środku, więc może nie wszystko będzie takie skompresowane.. A teksty w stylu "niech twój kolega

>piekielnie zdolny elektronik sam się tym martwi" nic nie wnoszą prócz zbędnego sarkazmu. Mój kolega ma 15-sto letni staż w serwisowaniu elektroniki ale niestety nie może mi poświęcić zbyt wiele czasu, bo zawsze gdzieś ma zajęcia. Stąd też chce sam wszystko najpierw zakupić, a nie wszystko zwalać na jego głowę. Czytałem wiele Twoich wypowiedzi artPaw w winnych wątkach i liczyłem, że jeśli zabierzesz już głos, to będą to konstruktywne rady, a nie: "skoro Twój znajomy jest taki genialny, to niech sam sobie wyczaruje części".

Nadające się na wyjście kondensatory PIO będą mniej-więcej wielkości baterii R14 więc nie ma tragedii, zmieści się. Zasilanie wcale nie musi być na lampie, aczkolwiek nowoczesne diody soft recovery są mocno wskazane. W zasilaniu warto też dać dławik zamiast rezystora, prądy jakie tu są wymagane nie są duże, więc i dławik nie będzie ogromny, zmieści się. IMHO szpecenie obudowy wywalaniem w niej dziur to nienajszczęśliwszy pomysł. Lepiej wszystko zmieścić do środka. Wymaga to i owszem, starannego zaplanowania "operacji" i przesunięcia oryginalnego trafa zasilającego w inne miejsce, ale da się zrobić.

Tehtoril

Lampizacja nie jest klockami lego i czarno białą kalką. Dla przykładu, ŁF pokazuje tylko ścieżki i dzieli się z nami pomysłami. Drążenie tematu zostawia zapaleńcom DIY. Jest wiele zmiennych w układzie i kupa czasu poświęcona na odsłuchy i korekty. W moim wpisie nie było za grosz sarkazmu, raczej zdrowy rozsądek. Wykonawca powinien mieć ideę, którą sam zrealizuje. Na forum znajdziesz prawdopodobnie coś w stylu Ktoś w ogóle zrobił najlepszą lampizację? Temat wciąż ewoluuje. Każda następna jest zwykle coraz lepsza.

Pozdrawiam i ściskam serdecznie.

Tehtoril

Lampizacja nie jest klockami lego i czarno białą kalką. Dla przykładu, ŁF pokazuje tylko ścieżki i dzieli się z nami pomysłami. Drążenie tematu zostawia zapaleńcom DIY. Jest wiele zmiennych w układzie i kupa czasu poświęcona na odsłuchy i korekty. W moim wpisie nie było za grosz sarkazmu, raczej zdrowy rozsądek. Wykonawca powinien mieć ideę, którą sam zrealizuje. Na forum znajdziesz prawdopodobnie coś w stylu Ktoś w ogóle zrobił najlepszą lampizację? Temat wciąż ewoluuje. Każda następna jest zwykle coraz lepsza.

Pozdrawiam i ściskam serdecznie.

-->ArtPaw, pełna zgoda.

A to powtórzenie to tak dla wzmocnienia efektu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiści skłaniam się do zewnętrznej obudowy, więcej miejsca łatwiej dobrze zaplanować układ aby nie brumił nie ma stresu z pomieszczeniem elementów. Natomiast faktem jest, że nie jest to rozwiązanie kompaktowe.

Przy decyzji, że ma to być zewnętrzna obudowa sygnał można wypuścić korzystając z wbudowanych gniazd RCA po uprzednim odłączeniu ich od płyty lub kompletnym ich usunięciu i montażu innych solidncyh gniazd RCA. Istotne jest aby kable łączące DAC z gniazdami oraz gniazad z lapizatorem były bardzo dobrej jakości maksymalnie cienkie 0,3-0,6 mm2 i krótkie.

Również skłaniam się do opinni, że diody soft-recovery, hexfred są lepszym rozwiązaniem niż lampy. Oczywiście co człowiek to upodobania i jeśli jest się zwolennikiem "starej" szkoły lampy też będą ok. Co do brzmienia to nie będę się wypowiadał bo to kwestia gustu, jedne lubi tak drugi tak.

IMO Wyjściowym układem dla lampizacji powinien być SRPP na 6n6p lub E182CC. Jak już pograsz i będziesz wiedział o co chodzi można się pobawić w "strojenie" CD-ka do reszty systemu. Ale jest to długa i żmudna droga.;-). Co do części to niech wybiera je osoba która to będzie składać. Ty możesz zamówić trafo zasilające, kupić lampy (kup parowane) i ewentualnie zamówić dławiki do zasilania. Resztę w rękach osoby która będzie to składać.

BTW. Co nagle to po diable, poczytaj zastanów się popytaj i zdecyduj potem kupuj części i zamawiaj robotę ;-). Lampizacja może kosztować 200 pln i 1000 pln, wszystko kwestia części tak więc konieczna jest rozwaga.;-)

Pozdrawiam,

Artur

Dwa razy kliknąłem? Nie, to niemożliwe.

Artur, słusznie. Srpp e182cc to świetny pomysł. Taki układ z wolfsonem ma 15 albo 20v na wyjściu. Tranzystorowy amp przesterują z kopyta. Należałoby to okiełznać nie dotykając nic po stronie wolfsonów. Sam realizowałbym różne pomysły i bardzo ciekawe jakie byłyby efekty.

Artur

Mam właśnie pomysł na to żeby zrobić układ dający "cywilizowany" poziom sygnału na wyjściu ale bez żadnych tłumików rezystorowych. No ale dopiero jak zrobię to się pochwalę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.