Skocz do zawartości
IGNORED

Mission m74/Sony STR-DB940QS

koziakaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow - jest to moj pierwszy post na tym forum.

Niedawno postanowilem zlozyc swoj pierwszy zestaw audio.Udalo mi sie wyrwac Missiony m74 za 650zl,sa juz u mnie.Nie posiadam jeszcze wlasnego amplitunera,lecz jestem bliski zakupu Sony'ego STR-DB940SQ.Obecnie pozyczylem od wujka ONKYO TX-SR501E i kolumny maja kiepskie niskie tony.Zestaw z czasem rozbuduje do pelnego 5.1.Mam pare pytan:

Mysliscie,ze ten SONY to dobry wybor do tych kolumn?

Jakie kable glosnikowe zakupic,aby jakosc niskich tonow sie poprawila?

Kolumny sa przystosowane do bi-wiringu,zczepilem ze soba wejscia kablem hama z marketu - mysliscie,ze to wystarczy,czy zainteresowac sie innym rozwiazaniem?Kable sa grube i w wejsciach w glosnikach nie zostalo duzo miejsca.

Prosze o wyrozumialosc - nie jestem jeszcze zbytnio zaznajomiony z tematem audio.

https://www.audiostereo.pl/topic/58074-mission-m74sony-str-db940qs/

Oznacza to ze brakuje basu,tam gdzie powinien byc - byl zauwazalny nawet na pierdziawkach logitecha,a teraz ciezko go wycisnac z glosnikow,jest wyrazniejszy dopiero gdy mocno podkrece galke glosnosci.

DSP jest w ogole nie dostepne - gdy klikam przycisk pojawia sie napis not available.

Mission m74 to bardzo porządne kolumny mimo, ze dwu- i póldrożne. Sprawują się zupełnie przyzwoicie w zestawach stereo. Mogą spokojnie pociągnąć kino domowe na przodzie w średnio dużych pomieszczeniach.

Mówimy oczywiście o pewnej "półce" cenowej i jakościowej, w której się obracasz.

Albo coś jest nie halo z Onkyo, albo z kolumnami, bo chyba zworki założyłes dobrze ? Zresztą, jakbyś źle załozył, to by Ci nie zagrały.

Zrób tak: podłącz Missiony do jakiegoś wzmaka stereo na zwykłych kablach i sprawdzisz w ten sposób kolumny.

W bi-wiringu Missiony chodzą dobrze, ale przy kinie domowym nie jest to chyba konieczne ;-)

To niemożliwe, zeby Missiony miały "słabe basy". Może Onkyo wujka coś nie tegesi...

I jeszcze jest taka możliwość, że kupiłes jakieś liny okrętowe Hama, bo piszesz, że grube i może to jest przyczyna. Daj cieńsze druty. Otwory w gniazdach głośnikowych są akuratne, to Twoje druty są grubaśne. Ot co !

I jeszcze jedno. Do kina domowego potrzebny jest jeszcze odtwarzacz DVD.

Pozdrawiam. Nie dziękuj.

nizej podaje link,do zdjecia w jaki sposob polaczylem wejscia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy jest to zrobione poprawnie?rozumiem,ze moge uzyc kabli o mniejszym przekroju - odleglosc nie jest duza.

dvd posiadam.

Ukryta Zawartość

Zworki dobrze, ale kable głośnikowe wygodniej wetknąć do otworów na wprost,a jeszcze lepiej zakończyć bananami. Sprawdź inny wzmacniacz lub amplituner.

Jesteś na bardzo niebezpiecznym etapie eksperymentowania ze sprzętem audio/dvd.

Będziesz zmieniał kable głośnikowe, interkonekty, stosował kolce i inne przeróżne gadżety. W końcu będziesz zmieniał sprzęt; sprzedaż nawet ukochane kolumny. W tzw. międzyczasie dowiesz się od kupca Missionów, że u niego basy są żyleta, aż wreszcie trafisz na artykuł w prasie fachowej, że na teście interkonektów w USA kilku audiofilów nie odróżniło słuchem kabla za 1000 $ od drutu z wieszaka ubraniowego, a większość mądrali nie odróżnia w studiach odsłuchowych rożnych kolumn na tym samym zestawie.

W związku z tym kup tego soniacza. podłącz pod Missiony i ciesz się tzw. kinem domowym.

Tylko pamiętaj - nie chodź do nikogo i nie słuchaj u innych, bo skończysz, jak ja.

3 różne zestawy audio, 3 pary kolumn. kino domowe , w sypialni 4-te audio. Razem w domu 12 głośników, subwoofer i centralny = 14. Chore to, co nie ?

dzis przybyl amplituner - dzwiek o niebo lepszy,pojawil sie bass.

chcialbym zakupic lepsze kable glosnikowe - mam jakies niezbyt dobre miedzaki - tez hama - cieniutkie,kosztowaly 5-6zl/m,wiec wiadomo - super dzwieku mi nie dadza.czytalem kilka tematow o kablach,jednak de facto kazdy poleca co innego.chcialbym,aby kosztowaly ok 10-13zl/m.

co mam rozumiec pod pojeciem interkonektora?czy jest to kabel np.optyczny ktorym podlacze np. cd->amplituner?i tak,googlowalem,jednak sa tylko podawane modele itp,nie znalazlem lapatologicznego wyjasnienia czym on jest.

pozdrawiam.

Interkonekt to kabel łaczący odtwarzacz DVD z amplitunerem. Może to być kabel optyczny, może być analogowy / podwójny /. Polecam optyczny. Kable głośnikowe będą potrzebne w następującej sekwencji:

1 sztuka do głosnika centralnego, 2 sztuki do głośników przednich, 2 sztuki do tylnych i 1 do subwoofera. Do Twojego zestawu proponuję sonic link. Długości musisz sam dobrać. Tu sobie poczytaj.Oczywiście do subwoofera osobny kabel.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_AST75_kable_glosnikowe-47-1185-12.html

Ukryta Zawartość

aktualne,aktualne,sprzedawalem glosniki komputerowe geniusa.

kupilem kable cordial 4mm2.graja napewno przyzwoiciej od tych co mialem.

odtwarzacz dvd poki co jest sprawa drugorzedna,zwlaszcza,ze jakis tam mam,kiedys kupie lepszy/lepiej wyposazony.wpierw bede kupowal odtwarzacz CD,za ok 150zl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.