Skocz do zawartości
IGNORED

Moc amplitunerów AV

bilantus

Rekomendowane odpowiedzi

Już kilka razy był ten temat poruszany i sprawa wygląda tak.

Mój Denon AVR 1602 ma moc 5x70W 8 omów lub 5x100 W 6 omów.

Pobór prądu to max 200 W.

Oczywiście mało prawdopodobne żeby przy takim poborze prądu faktycznie dawał 5x 100W 6 omów ale już w trybie stereo powinien oddać taką moc na dwa kanały.

Nawet widziałem test modelu 1604 w którym moc podniesiono do 5x75W 8 omów 5x110 W 6 omów i w testach była mierzona moc maksymalna w trybie stereo i ............. była wyższa od deklarowanej przez producenta.

Z obciążeniem 8 omów przekraczała 85W na kanał !

I co powiecie na to ?

https://www.audiostereo.pl/topic/5813-moc-amplituner%C3%B3w-av/

To jest normalne. Sprzet AV niedoczekał się norm dotyczących pomiaru mocy. Ocenia się tymi samymi kryteriami co w sprzęcie stereo. Jeżeli pisze , że sprzet ma 5*100W to czytaj , że sprzęt ma 5*100W gdy są obciązone 2 kanały.

Spotkałem instrukcję od samsunga gdzie powiedzieli uczciwie " sumaryczna moc 200W".

2x 85W i 5 (lub 6) x 40W. Praw fizyki nie zmienisz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Teqila- a po to żeby wiedzieć !

A zwłaszcza żeby mieć porównanie do innych wzmacniaczy i żeby wiedzieć czy moje biedne Tannoyki M1 50W mocy znamionowej (na tyłach w KD) wytrzymają atak mocy z amplitunera przy maksymalnym odkręceniu Volume !

to proste, sprawność dzisiejszych wzmacniaczy to około 70%.

Czyli robimy tak, bierzemy tą moc pobieraną z sieci i mnozymy razy 70%, a potem dzielimy przez ilośc kanałów, proste nie? :-) Jest to sprawdzony sposób.

200*70%=140

140/5=28

Prz czym, jak sądzę, cały czas mówimy o mocy mierzonej dla średnich częstotliwości (1 kHz albo zakres 500 Hz - 4 kHz). A największe zapotrzebowanie na prąd i jednocześnie duże wahania impedancji kolumn są często poniżej ww. zakresów.

Widziałem ostatnio w jakiejś gazecie amplituner Pionera ( starszy model) z mocą ok 6x100W a pobór prądu...........770 W !

Doznałem szoku i wówczas uwierzyłem że jest zależność pomiędzy faktyczną mocą a trafem.

Ale 770 W + 150W suba + DVD + TV to daje ponad 1000W poboru prądu na godzinę i kto dużo słucha muzyki to jest naprawdę zużycie prądu na skale piecyka elektrycznego !

Pozdrawiam

Jedni wierzą, że między trafem, a mocą istnieje zależność , a inni wiedzą.

Jedynym sensownym parametrem jaki podają producenci to jest masa. Jak sprzęt waży 10kG i nie ma zasilacza impulsowego, to również nie ma *100W.

Wybaczcie, ale producenci szachrają jak tylko mogą. Pozatym czy to moc ma być wyanacznikiem jakości ?

Fabianek - oczywiście że moc nie jest wyznacznikiem jakości ale w przypadku powiedzmy renomowanych producentów amplitunerów/wzmacniaczy moce są dość istotne w jakości dźwięku ponieważ wiadomo że większy zapas mocy sprzyja jakości (nawet jeśli niewykorzysuje się mocy maksymalnej)

To tak jak z samochodem.

W polskich warunkach nie jest istotne że samochód silnik 200 KM i prędkośc maksymalną 250/h ale dzięki tej mocy samochód ma lepsze przyspieszenie, z racji większej pojemności lepszą elastyczność silnika co skutkuje większą przyjemnością z jazdy i bezpieczniejszymi manewrami wyprzedzania !

Pozdrawiam

Zgadzam się .Weź jeszcze jedną rzecz pod uwagę, 4*10W będzie dawało większą subiektywną głośność niż 2*20W. Ponadto w KD nie wszystkie głośniki grają równocześnie z jednakową mocą. Więc jakoś się to rozkłada.

--->Fabianek

Amplitunery nie mają zasilacza impulsowego. Impulsowy jest stosowany w zasilaczach kolputerowych. Jezeli by taki zastosowano w amplituneże, jakość dzwięku jeszczebardzie by spadła.

W amplitunerach do kina dom., stosuje się zasilacze z rdzeniem EI, czyli powszechnie spotykane, a w lepszych modelach zasilacze toroidalne.

>bilantus

Mój wzmacniacz o mocy 70/110 W na kanał (8/4 ohm)ma zasilacz 2 x 200 W, a wydajność prądowa wynosi 20 A, to znaczy że w piku na 4 ohmowych głośnikach jest w stanie oddać nawet 1600 W. A i tak chyba nie jest w stanie wycisnąć wszystkiego z pary dwudrożnych monitorów.

Gość do

(Konto usunięte)

Panowie zapominacie o jednym , moc swoją drogą ale ważne jest również wysoki współczynnik tłumienia, który trzyma głośniki za mordę, to jego słaba wartość w większości ampli AV powoduje rozlazły i szalejący po pomieszczeniu wyższy bas w większości budżetowych kolumn.

Co do wiliczeń mocy dla ampli AV dodam tylko , że moc zasilacza powinna maksymalnie odpowiadać sumie mocy dla wszystkich kanałów przy najmniejszym dopuszczalnym obciążeniu, tj z reguły 6 Ohm , przy wzroście impedacji moc odpowiednio spada ale to chyba oczywiste.

Dlatego dziwię się , że nie idziemy w kierunku takim jak za oceanem , tj odzielne końcówki mocy + procesory , to jest dopiero jazda.

DOBRY zasilacz impulsowy tez może byc doskonałym sercem wzmacniacza. Wszystkie końcówki Chorda są wyposażone w zasilacze impulsowe i z tego co sobie przypominam topowe końcówki mocy Linna również.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.