Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner radiowy

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem, przy rozbudowanej instalacji koszt z montażem może być trochę wyższy. Miałem na myśli bardziej typowe rozwiązania - z jedną anteną (np. w Warszawie powinna wystarczyć) i niekoniecznie w bloku (nie wiem, czy możliwe byłoby uzyskanie zgody administracji na indywidualną antenę na dachu).

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-90098
  • 1 miesiąc później...

Odgrzewam stary temat, ale od pewnego czasu obserwuję fatalną jakość sygnału radiowego kablówki. Na wyświetlaczu w moim Cambridge T 500 poziom sygnału to 1/3 w porywach podskakuje do 1/2 i co za tym idzie sygnał w radiu na wszystkich stacjach ,jest monofoniczny.Wezwałem serwisanta z kablówki. Dziś pan przyszedł ,uprzejmy posprawdzał wszystko ,wyszedł do magicznej zielonej skrzynki ,która znajduje się na zewnątrz i zwiększył sygnał o 3 (coś ??) mówiąc ,że podczas podłączania innym lokatorom Internetu coś tam zostało zmienione. Ja mam Internet pociągnięty innym kablem od innej firmy. Finał był taki, że teraz mam sygnał o poziomie 1/2 do w porywach 3/4 maksymalnej skali co owocuje tym ,że tuner skacze od stereo do mono z przewagą stereo. I teraz najciekawsze pan się umówił ze mną na drugą wizytę w poniedziałek, przyjdzie ze swoim tunerem . I teraz nie bardzo rozumiem co chce wykazać , że jego jest lepszy czy ,że mój zepsuty ??? Może ktoś mi poradzi , on twierdził ,że sygnał jest wystarczający tylko chyba radio mam do kitu , już sam nie wiem ? Podłączenie anteny zewnętrznej nie wchodzi w rachubę , mieszkam na parterze -ciągnąć to do góry ?? Ponoć spółdzielnia nie pozwala- po to jest podpisana umowa z kablówką. Mam bardzo blisko silnlną stację nadawczą-wysoki maszt ,boję się,ż stacje będą się nakładać.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-112797

=>gutekbull

Ja od niedawna mam tuner Sansui TU-217.

Tymczasowo wykorzystuję montaż starej anteny satelitarnej - tylko sam wysięgnik ("tależ" zdjąłem po rezygnacji z Cyfry+). Na balkonie, na wysięgniku przykręciłem antenę dookólną taką jak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spróbuj! Eksperyment tani (antena kilkanaście zł + kilka metrów kabla 75 Ohm).

U mnie najważniejsze stacje mają sygnał ok. 90% (wg wskażnika wychyłowego tunera) większość odbioru na 4+.

Czekam na antenę 5-elementową "Dipola" i tą dam na dach (+ kilkanaście metrów dobrego kabla 75 Ohm) a wóczas myślę, że będzie całkiem dobrze. Wtedy też może coś napiszę o swoim tunerze.

Kiedyś łączyłem tuner Technicsa ST-GT 550 (ok. cztery lata temu) do kablówki - porażka !!! Tylko antena zewnętrzna !

Pozdr.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-112814

Mam pytanie do posiadaczy tunerów Cambridge i nie tylko. Czy sygnał radiowy z kablówki na wyświetlaczu powinien być maksymalny ? Miałem dziś wizytę pana z kablówki, który przyszedł z własnym amplitunerem Sony,który podłączył do anteny kablówki i pokazał mi maksymalne wysterowanie na wskaźniku i zapalony sygnał stereo-bez jakiegokolwiek migotania. Pan z kablówki doradził mi ,abym kupił wzmacniacz radiowy na kablówkę 7 lub 14 Db. Czy mam zepsuty tuner, skoro inny działał ? Byłem dziś u przedstawiciela - sprzedawcy Cambridga, nie miał on u siebie kablówki podłączyliśmy zwykły drut , paliło się stereo-mono wszystko razem i sygnał skakał co nie było dziwne bo przecież radio grało na drucie. Sprzedawca twierdził, że jest ok.Z kolei w sklepie z antenami powiedzieli mi ,że wzmak antenowy to bzdura bo sygnał w kablówce może być brudny z szumami, ale na pewno jest mocny i radio powinno się maksymalnie dostroić.Co o tym sadzicie ??

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-115187

nie wiadomo co w kablowce siedzi, wiec to o czym piszesz nie moze byc podstawa do stwierdzenia czy twoj tuner dziala poprawnie. Jezeli testowaliscie sprzet u sprzedawcy na drucie w duzym miescie - czyt. zazwyczaj w poblizu nadajnikow - teoretycznie nie powinno byc zadnych zaklocen na mocnych stacjach.

jak chcesz przetestowac tuner - kup kawalek kabla antenowego, daj na koniec prosty dipol bez zadnych wzmacniaczy wystaw za okno i wtedy musi dzialac poprawnie. Jak nie, idz do sprzedawcy, niech podlaczy inny egzemplarz i sprawdzicie czy sie tak samo zachowuje.

powodzenia!

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-115200

Do dwóch ostatnich wpisów.

To, że w sklepie handlującym sprzetem audio nie maja do czego podłączyć tunera - to wydaje się chore ale tak jest. Spotkało mnie to kiedyś w firmowym sklepie Philipsa na Świetokrzyskiej w Wawie. Wtedy to był także firmowy sklep Marantza i próbowałem tam odsłuchu jednego z ich tunerów. Sprzedawca podłączył na zwykły drut i choć słychac było właściwie tylko szum, to powiedział, iz wszystko jest w porządku. Coś podobnego spotkało mnie jeszczcze w serwisie na Alei Solidarności (taki duży, autoryzowany przez Technicsa, JVC, Thomsona i czort wie kogo jeszcze) - odbierałem tam radio z naprawy i nie mieli do czego podłączyć, by sprawdzić, czy działa. Powiedziałem co myslę - ale o dziwo po powrocie do domu okazało się, że działa... Tyle o poziomie obsługi.

A rzecz druga. Sygnał z kablówki jest silny. mam podpiętego ćwierćwiekowego cyfrzaka, miniwieżę i próbowałem jeszcze inny tuner cyfrowy. Grają dobrze, stacje łapią bez problemu. Albo coś jest nie tak z Twoim radiem, albo jest w porządku ale nie nadaje sie ono do pracy w tych warunkach. I właściwie Ci to już udowodniono. Oddaj do serwisu - niech sprawdzą. A jak stwierdzą, że wszystkow porządku (czyli Ci nie naprawią ani nie wymienią) to pozbądź się i kup ...coś tańszego. Nie bądź snobem. Z sygnału z kablówki wyciśniesz tyle samo płacąc trzy razy mniej.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-115262

Mam pytanie do użytkowników mniej lub bardziej rozbudowanych "systemów radiowych". Jakich stacji słuchacie? Bo tak się zastanawiam, że oczywiście super jesy posiadać Marantza z oscyloskopem i git antenę na dachu ale zdecydowana większość tego co leci na falach to szmelc (pod względem powiedzmy wartości artystycznej). Jest kilka stacji których da się słuchać ale czy nie lepiej kupować za te pieniądze płyty? Wszak koncerty nadawane na żywo, których nie da się zastąpić płytą należą do rzadkości.

PS. Czy "Wieczór w filharmonii" o 19.30 jeszcze istnieje?...

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-115273

Jaki jest sygnał na Cambridgu podłączonym do kablówki-czy powinien się wysterować maksymalnie i czy powinna się palić kontrolka stereo w sposób ciągły. Przed chwilą miałem ,krótką a pouczającą rozmowę z panem .....z Decibela z Warszawy-firma sprowadzająca Cambridga. Nazwał nas - ludzi z Forum bandą leni i krótko mówiąc debili bez pojęcia. Strasznie wrogo nastawiony do forum ????? Snobem chyba nie jestem :-) , kupiłem tego Cambridga z całym zestawem. Mam go wysłać do Decibela, ale on już tam był miesiąc temu ? Panowie nie rozchodzi się o wysterowanie (ale to pewnie jest powiązane) jak możemy mówić o jakości jeśli nie ma sygnału stereo, u mnie to radio gra jak mały tranzystor.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-115281

Czego słucham? Najczęściej RMF Classic i Radio Klasyka. Rzadziej Dwójki. Kiedyś było BBC 3 - bez reklam - ale zdjęli z kabla. Czasem radia Pogoda i RMF. Od czasu do czasu radia Jazz - próbuję się przekonać i Radiostacji - próbuje zrozumieć siostrę. Oraz Rock Radio Mazowsze, by zrozumieć co sie stało z rockiem. I oczywiście radiowe gadanie z Jedynki, Zetki, RMF i Tok FM. Sporo? Trzeba troche poskakać między stacjami. Tam, gdzie jest fajna muzyka nie ma wiadomości. Tam, gdzie są wiadomości nie ma muzyki, której dałoby się słuchać. Niektóre stacje, aby przywiązać do siebie słuchaczy organizują konkursy i ... wtedy szukam innej stacji. A także wtedy, gdy za dużo jest reklam.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-115284

> gutekbull

Ten facet z kablówki udowodnił Ci w sposób wszystkim i zawsze na tym forum polecany, empirycznie, iz problem jest z Twoim Cambridgem. Czy jest on uszkodzony, czy ma problem z selektywnością - tego nie wiem. Jesli nie pierwsze - to zmień tuner. Przy wyborze nastepnego bądź ostrożny i najpierw wypróbuj. Myślalem, że problem o którym piszesz dotyczy części tunerów analogowych a nie dotyczy cyfrowych. Takie były moje doświadczenia ale myliłem się.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-115297

> gutekbull

Pytałeś się o zdjęcie Marantza jozwy. Tu link

Ukryta Zawartość

Cena takiego cudeńka dochodzi na e-buy do 1000$ (przy pierwotnej, za nowy 600$). Za ile go józwa kupił na bazarze? 100 zeta czy troche więcej? Okazje bywają... Ja za Technicsa ST-9038 (niezłe cudactwo, rówieśnik tego Marantza ale jeśli idzie o wygląd to daleko mu do niego) dałem 180 zeta w komisie zamiast około 250$ na e-buyu.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-115301

=>Rotor

O statystykę trudno, ja tam bez trudu znajduję nie tylko "szmelc (pod względem powiedzmy wartości artystycznej)" , właściwie to zwykle brakuje mi czasu aby posłuchać wszystkiego co bym chciał. Najwięcej słucham II programu PR i Trójki. Dla przykładu wczoraj mogłem posłuchać nowej płyty Piotra Barona (wydana w USA) "REFERENCE" gdzie mógłbym tej płyty posłuchać ? Wg. Sonymusic premiera: 2004-04-26 !! A... jednak nie jest tak źle: w Wielki Piątek P. Baron i jego koledzy dali w moim mieście piękny koncert ( w programie głównie utwory z płyty "Bogurodzica" ale i jeden z najnowszej płyty: aranżacja utworu „Moja i twoja nadzieja” Kasi Nosowskiej i Piotra Banacha - dla mnie BOMBA !

A i do tego cena biletu ... uwaga ... dokładnie 8 zł (osiem !!!).

Przykładów jest mnóstwo a odpowiedź co do "Wieczoru w filharmonii" - polecam:

Ukryta Zawartość

No to też symptom czasu - kilka lat temu wielkim problemem był dla mnie szczegółowy program radiowy a dzisiaj -jak wyżej :-)

=>Rafał

Czy stacje RMF Classic i Radio Klasyka - to stacje lokalne w Warszawie? Nie trafiłem jeszcze na takie ;-(

Mieszkam w Lubinie - na Dolnym Śląsku.

PS.

Mogę się już cieszyć z pięcioelementowej anteny "DIPOL'a" na dachu : wreszcie odbiór dwójki bez szumu !!! SUPER ! Do tego jeszcze całe mnóstwo słabszych stacji radiowych (kilka czeskich - w stereo :-)) ).

Pozdr.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-115539

I nikt mi nie odpowiedział - panowie spójrzcie na wyświetlacze swoich Cambridgów jaki jest poziom sygnału z kablówki ?????- teraz jest więcej osób na forum-jutro wysyłam tuner do serwisu,chciałbym wiedzieć jak jest u was.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-115556

RMF Classic to tak, jak RMF stacja krakowska - ale jest też w Warszawie. Radio Klasyka (wcześniej radio Classic) nadaje w Warszawie ale nie ździwiłbym się, gdyby miała jakiegoś klona w innym mieście. Troche stacji obcojęzycznych jest retransmitowanych przez kablówkę ale po tym jak wycięli BBC 3 już nie słucham.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-115561

ze wzgledu na to, iż mój cyfrzak nie ma programowania preferuję stacje, które występują na sąsiednich częstotliwościach. radio Klasyka obok Jedynki. RMF Classic obok Zetki i RMF. Dwójka ma pecha, bo ma nieciekawe sąsiedztwo.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/3/#findComment-115568
  • 5 lat później...
  • 9 miesięcy później...

Witam potrzebuję tuner radiowy będzie grał z pioneerem sa 9800 miałem sony f6b ale sprzedałem czy zrobiłem błąd cz y tuner tx pioneera jest dobry czy cos innego miło będzie o porade pozdrawiam

Zależy, co chcesz mieć, analogowy czy cyfrowy, z cyfrowych do tego wzmacniacza był wtedy w ofercie tylko jeden, notabene pierwszy cyfrowy tuner Pioneer-a-TX D1000, reszta to analogi, czyli TX-9800 itd.

Analogi Pioneera z tych lat(wysokie modele), to wspaniałe 5 gangowe tunery z MOSFET-ami na pokładzie. Jeżeli szukasz coś pod wzmacniacz, to polecam przewertować np. wirtualne katalogi Pioneer-a z tych lat, dostępne np. tu

Ukryta Zawartość

najlepiej jednak by pasowały tunery z roku produkcji wzmacniacza, czyli 1979, tu jest link do katalogu z tego roku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pozostaje tylko kwestia ceny, bo wszystkie produkty Pioneer-a z tych lat są dziś w cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.