Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner radiowy

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

->gutekbull

Tandberg to firma norweska, która oprócz produkcji tunerów i amplitunerów zajmowała się również sprzętem profesjonalnym, obecnie zdaje się telekomunikacyjnym (podobnie jak nasz Radmor...)

Szczególnie udany był zdaje się model 3001, poniżej na zdjęciu znalezionym kiedyś w sieci:

[obrazekLUKASZ-82712_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-82712

Panowie nie ukrywam,zawsze chciałem mieć bardzo dobrą jakość z radia(mam antenę-kabel),a do tego ta recenzja Naima NAT05 i MACA MR 85 w Audio Video.Zaczełem się zastanawiać, czy jest to w ogóle możliwe.Po cichu liczyłem na konkretne propozycje z waszej strony.Co to jest ten Tandeberg,gdzie to można znaleść ?

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-82719

Fajnie ze mowa jest na temat tunerow. Ciekawi mnie czy ktos mial jakies doswiadczenia z odbiorem radia korzystajac z sygnalu podawanego w kablówce np. w W-wie Aster czy dawniej Astercity? Ja mialem i teraz chcac kupic nowy tuner chcialbym wybrac taki, ktory da sobie rade z na ogol strasznie mocnym i niechlujnym (zanieczyszczonym) sygnalem radiowym jaki jest w kablu. Druga sprawa to czy az tak wazny jest krok strojenia. Mialem tuner Technicsa ST-500L i bylem bardzo zadowolny ale odbieralem z anteny normalnej . Teraz tez nie sile sie na cos bardziej ambitnego niz Technics, ale nie mam orientacji w temacie.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-82725

Jeśli o mnie (i Tandberga) chodzi, to nigdy nie miałem okazji posłuchać...

Natomiast spotkałem się z opiniami (na zagranicznych forach) jakoby MR-85 nie był tak dobry, jak starsze modele tej marki... Sam tuner to średniej wielkości moduł w blaszanej obudowie, zamontowany pionowo w skrzyni odbiornika. Istnieje możliwość rozbudowy radia, tak, aby możliwe było np. słuchanie różnych stacji w dwóch pomieszczeniach. Zastanawiające jest tylko, że dodatkowy tuner kosztuje raptem ok 3000-3500zł. Jeśli jest dokładnie taki sam jak ten zainstalowany fabrycznie, to nie jestem pewien, czy to rzeczywiście taka rewelacja.

Poza tym wspominalem już na forum, ze nie bardzo spodobał mi się test w A-V: hi-endowego odbiornika (klasa A) z duzo słabszym wzmacniaczem... (o ile pamiętam kl. C ). Trudno uwierzyć, że na popularnym wzmacniaczu łatwo było usłyszeć "hi-endowe" cechy w brzmieniu tunera.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-82751

Wzmacniacz Rotel RA 1062-chyba nie tak źle i Cambridge A500, ale radia też były w różnym przedziale cenowym.Rozumiem tanie radio było zestawione z tanim wzmacniaczem.U mnie Cambridge T500 gra z MAC 6850 i jest cienko.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-82759

Nie wiem, może rzeczywiście Rotel do testowania drogiego tunera wystarczy, choć trochę wątpie, czy końcowy efekt może być równie "hi-endowy" jak np. w połączeniu ze wzmacniaczem McIntosha. Wydaje się, że przy testowaniu urządzeń średniej i wyższej klasy należałoby zapewnić możliwie neutralną resztę systemu.

W momencie, gdy jedno pismo testuje np cd Arcama przy pomocy wzmacniacza Rotela, a za chwile drugie - na odwrót, trochę trudno ustalić właściwy punkt odniesienia do oceny poszczególnych urządzeń.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-82764

Masz racje i tyczy się to całej tej zabawy.Testujemy np.CD Arcama i teraz inaczej on zagra z MCINTOSHEM ,a inaczej z np.Gryphonem,wszystko to jest strasznie płynne, ale jeśli zagra z większością wzmacniaczy dobrze to znaczy ,że źródło jest OK.Śmiesznie to zabrzmiało :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-82766

Już raz usiłowałemn sie wpisać ale coś źle nacisnąłem i nie doszło.

Jeśli idzie o ceny używanych tunerów ztych dobrych lat to raczej tysiąca nie potrzeba. Ja sam mam nabytego w komisie dwa lata temu Technicsa ST-9038 dając zań 180 złotych. I mam go dalej, więc się nie zawiodłem. Na e-Buyu chodzi on średnio po 200$ ale nie w Polsce. na Allegro takisam wystawiony był z ceną wywoławczą 100 złotych... Trochę cierpliwości i można dużo taniej.

Druga uwaga tyczy sie niezawodności. Ów staruszek ST-9038 pochodzi z 1978 roku i nie miałem z nim żadnych kłopotów. Z innym używanym tunerem Technicsa ST X-902L też. Ale może ktoś ma inne doświadczenia. Te oba są cyfrowe to może też ma znaczenie.

Jęśli ktoś by chciał nabyć tego Technicsa to muszę go ostrzec, iż jest to tuner dość nietypowy. Nie tylko dlatego, iż jest cyfrowy (rok produkcji 1978). I nie tylko dlatego, iż jest bardzo ciężki - prawie 10 kg ale też dlatego, iż liczba stacji jaką można zaprogramować wynosi ...zero. Programator to osobna przystawka. Pudło tej samej wielkości i pewnie wagi. Oznaczone tak jak Technics zwykł był oznaczać korektory i jesli ktoś ma taki dziwny korektor SH-9038 to proszę o kontakt. Z programatorem czy nie jest to kawałek historii i bardzo dobry tuner. Aha - nie sprzedaję go!

Poniżej dwa zdjęcia. Na pierwszym razem z programatorem To ten u dołu. Na zdjęciu tego nie widać ale obudowa to gruba stalowa blacha. Na drugim wzruszające zdjęcie na stołeczku. Z Allegro.

Ma jeszcze jeden tuner Technicsa ST X-902L. Numeracja sugeruje jakiś Techcsowy hi-end i istotnie jest niezły. 28 programowalnych stacji - nie jest bardzo stary. Ktoś wie na jaki rynek to było rzucane, co sie o tym pisało? A może sam ma? W internecie nic nie znalazłem.

[obrazekLUKASZ-86181_1.jpg] [obrazekLUKASZ-86181_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1437-100006340 1170254717_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-86181

Już raz usiłowałemn sie wpisać ale coś źle nacisnąłem i nie doszło.

Jeśli idzie o ceny używanych tunerów ztych dobrych lat to raczej tysiąca nie potrzeba. Ja sam mam nabytego w komisie dwa lata temu Technicsa ST-9038 dając zań 180 złotych. I mam go dalej, więc się nie zawiodłem. Na e-Buyu chodzi on średnio po 200$ ale nie w Polsce. na Allegro takisam wystawiony był z ceną wywoławczą 100 złotych... Trochę cierpliwości i można dużo taniej.

Druga uwaga tyczy sie niezawodności. Ów staruszek ST-9038 pochodzi z 1978 roku i nie miałem z nim żadnych kłopotów. Z innym używanym tunerem Technicsa ST X-902L też. Ale może ktoś ma inne doświadczenia. Te oba są cyfrowe to może też ma znaczenie.

Jęśli ktoś by chciał nabyć tego Technicsa to muszę go ostrzec, iż jest to tuner dość nietypowy. Nie tylko dlatego, iż jest cyfrowy (rok produkcji 1978). I nie tylko dlatego, iż jest bardzo ciężki - prawie 10 kg ale też dlatego, iż liczba stacji jaką można zaprogramować wynosi ...zero. Programator to osobna przystawka. Pudło tej samej wielkości i pewnie wagi. Oznaczone tak jak Technics zwykł był oznaczać korektory i jesli ktoś ma taki dziwny korektor SH-9038 to proszę o kontakt. Z programatorem czy nie jest to kawałek historii i bardzo dobry tuner. Aha - nie sprzedaję go!

Poniżej dwa zdjęcia. Na pierwszym razem z programatorem To ten u dołu. Na zdjęciu tego nie widać ale obudowa to gruba stalowa blacha. Na drugim wzruszające zdjęcie na stołeczku. Z Allegro.

Ma jeszcze jeden tuner Technicsa ST X-902L. Numeracja sugeruje jakiś Techcsowy hi-end i istotnie jest niezły. 28 programowalnych stacji - nie jest bardzo stary. Ktoś wie na jaki rynek to było rzucane, co sie o tym pisało? A może sam ma? W internecie nic nie znalazłem.

[obrazekLUKASZ-86182_1.jpg] [obrazekLUKASZ-86182_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1437-100006338 1170254720_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-86182

Moja Yamahe kupilem na allegro za 120 zl ;). Teraz poszukuje do niej wzmaka z tego okresu 1975 roku. Na fotkach widac troszke brudne od paluchow przelaczniki, ale na prawde, to tunerek jest w dziewiczym stanie. I gra bardzo ladnie. Wlasnie jestem w trakcje montowania anteny zewnetrznej na balkonie, by wycisnac z niego wszystko co najlepsze. Mazeniem mym jest nabyc kiedys Marantza ze oscyloskopem, no ale na to narazie mnie nie stac. Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-88894_1.jpg] [obrazekLUKASZ-88894_2.jpg] [obrazekLUKASZ-88894_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1617-100006223 1170254895_thumb.jpg

post-1617-100006224 1170254893_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-88894

NAD-owcy i nie tylko, do dzieła może sie to całkiem korzystnie udać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-89328

Wiesz, mieszkam w takim miejscu, ze kupno nowego tunera mija sie z celem, fale radiowe zalamuja sie i odbijaja z bloku na przeciwko i wywoluje to straszne zaklucenia i oslabienie sygnalu i to cholerne zbrojenie. Dlatego wystawiama antene na balkon po przeciwnej stronie mieszkania. Rodzice nie sa zbyt szczesliwi wizja prowadzenia przewodow przez cala szerokosc mieszkania. Jak to zrobie to dopiero moze pomysle nad jakims "nowszym" wynalazkiem. Co do walorow dzwiekowych, to sluchalem T 500 na zwyklym kabelku bez anteny i dzwiek byl taki sobie moze to wina muzyki, leciala jakas sieczka na RMFM pewnie Minimaxu sluchaloby sie lepiej. Ja jednak nie moge sobie pozwolic na drozszy tuner, wiec przez najblizszy czas musze cieszyc sie muzyka Yamahy, a nie powiem, gra tak spokojnie i nie jazgoczaco.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-89437

Już nie mam tunera ładnych parę lat. Kiedyś był to Technics ST-GT 550. Teraz czasem trochę żal, zwłaszcza "Trzech kwadransów jazzu" czy Programu II PR. Użytkując tuner zauważyłem, że sygnał z anteny na dachu mam dużo lepszy niż sygnał w kablówce. Jakość sygnału wydaje mi się najważniejsza w odsłuchu radiowym (w pełni zgadzam się tutaj z autorem testu tunerów w nr 2/04 "Hi Fi i muzyka" - str. 47).

W czysto teoretycznych rozważaniach wydawało mi się, że najbardziej "wypasione" radio winno być podłączone do anteny na dachu ... ale anteny z pozycjonerem. Te rozważania snułem na początkach ery satelitarnej TV (tam anteny z pozycjonerami były (są?) czymś zwykłym) - w radiu to by była super sprawa, pod warunkiem, że w tunerze byłaby jakaś gałka pozwalająca na zdalne obracanie anteny na dachu. Czyli marzyłem sobie o SYSTEMIE ANTENOWYM. A tu się okazuje, że są inni co tak myślą - tylko rozwiązanie jest połowiczne: czytam mianowicie (HI Fi i muzyka) o tunerach z dwoma wejściami antenowymi, które można przełącznikiem wybierać. To jest postęp. Swoją drogą - czy w tradycyjnym tunerze można "dorobić" takie drugie wejście?? (chyba druga głowica? a może nie?).

I tu jest pole do popisu na DIY z bardzo dużej litery (szczególnie z ew. pozycjonerem).

Ciekawe, czy ktoś z forumowiczów ma dwie anteny podłączone do tunera?

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-89481

Dzięki o taką informację mi chodziło. W tunerach nie mam rozeznania, podejrzewam ,że całkiem dobre okazje na Alegro mogą przejść nie zauważone przeze mnie bo nie wiem czego szukać, a nie ma sensu kupować coś co zagra podobnie do Cambridge.Niestety trzeba być dobrze zorientowanym w temacie.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-89609

Tak, porzadna antena ma najwiekszy wplyw na jakosc odbioru tunera, mieszkam we Wroclawiu i montuje dipola dookulnego, gdyz czesc stacji nadaje zarowno z daleka - Trojka jak i jakby za moimi plecami R. Kolor, gdybym mieszkal za miastem wybralbym antene silnie kierunkowa, jakas Yagi 5 elementowa. A i odradzam stosowanie tzw. anten szerokopasmowych, jakie mozna dostac na bazarach, czy tez wewnetrznych z wzmacniaczami, sygnal i moze bedzie silny, ale rowniez wzmocnione zostana zaklucenia. Powiem tak, podpiecie tunera pod kablowke dalo marne efekty, juz lepiej gral na kablu, natomiast zew. antena pozwolila mi nawet zlapac czeskie stacje i niemieckie, o jakosci porownywalnej z Polskim Radiem nadjacym ze Slezy. Narazie mialo to miejsce na wysokosci 5 pietra, poczekam az mi beda blok ocieplac i wyniose zelastwo na dach 8 pietro, i wtedy zaczne sie powaznie bawic. A co do kwestii allegro, to najpierw przed zakupem trzeba poszperac w necie, sa fajne stronki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy tez dla radioamatorow:

Ukryta Zawartość

A i tak mysle ze najwazniejszy jest klimat radyjka, jego wyglad i stan zuzycia. A na eBay'ach ceny sa duzo drozsze niz na allegro, tylko trzeba weszyc okazje. Bo wg mnie taki sprzet to piekna pamiatka i niekiedy wrecz rekodzielo, w nawale tandetnego plastiku. No i to zielonkawe swiatelko saczace sie ze skali. Juz ostrze sobie zabki na babcine radio niemieckie po wojenne na lampach i z kocim okiem, tylko gdzie ja je postawie....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-89930

gutekbull... spróbuj tutaj...

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-89968

Ciekawe, jaką polaryzację ma w rzeczywistości nadajnik w Warszawie? W artykule z ostatniego numeru HFiM podano, że poziomą, ja natomiast słyszałem, że pionową (ze względu na anteny odbiorników samochodowych), co potwierdza tabelka na stronie

Ukryta Zawartość

Pewnie najprościej, choć wcale nie łatwo ;o) byłoby sprawdzić obracając anteną (w moim przypadku 3-el., umieszczona na dachu, „wycelowana” w iglicę PKiN) i sprawdzając wskazania wskaźnika sygnału.

Przy okazji – mam wrażenie, że cena instalacji „w granicach 500zł” jak podaje autor artykułu, jest mocno przesadzona, biorąc pod uwagę, że porządna antena 3-el. kosztuje kilkadziesiąt złotych. Dla niezorientowanych taka informacja może być myląca.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-89974

=> Marek

Trochę stanę w obronie "HFiM" - jeżeli ktoś mieszka na parterze "wieżowca" a chce założyć antenę na dachu i do tego dwie (!) oraz poprowadzić powójne okablowanie z naprawdę dobrego kabla to jednak kilkadziesiąt zł nie koniecznie wystarczy.

"HFiM" jednak zaatakuję z innej strony: działania na dachu z "mapą wojskową (?) i kompasem" to raczej dowcip,

już lepsze wyniki daje tradycyjna metoda "we dwóch" - jeden na dachu ustawia antenę(y) a drugi w domu ocenia sygnał i przez okno (balkon) komunikuje temu na górze :-))

W wersji wypasionej "obydwaj" mogą stosować walkie - talkie :-))).

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-89981

No tak jak czytalem HiFi i M to troche moze odstreczac cena instalacji anteny, ale jak ktos chce to niech sprawdzi ceny w np:

www.dipol.pl

i to nie jest tak drogo, jeszcze ludzie z Wawy maja sklep pod nosem, ja musialem do wrocka sciagac anatene przez kuzynke i jeszcze maszt kombinuje jak przywiesc, bo we wrocku nie ma takiego jaki mi jest potrzebny.

O wow!! Marantz to jest to, musi pieknie wygladac ten oscyloskop, a gdzie go kupiles, pewnie gdzies na zachodzie, i kosztowal majatek.

https://www.audiostereo.pl/topic/5824-tuner-radiowy/page/2/#findComment-90082
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.