Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony - porady serwisowe.

Gość G.Mark

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

G Mark- czy mógł byś podać kilka punktów w których mogę zmierzyć napięcie zasilające "Reel motor" ?

Funkcje przewijania i odtwarzania włączają się normalnie tylko że brak jest napięcia na tym silniku po włączeniu ich.

Pomiar napięcia zasilania silnika na stykach 9 - 10 złącza BC741.

Powinno być 13,6V przy przewijaniu w obydwu kierunkach ze zmianą polaryzacji napięcia w zależności od kierunku przewijania i 4,2V przy odtwarzaniu.

post-3254-0-24623600-1457029278_thumb.jpg

Ponadto, pomiar na wyprowadzeniach układu IC508 i porównanie ich z podanymi na schemacie.

post-3254-0-75801600-1457029329_thumb.jpg

Nóżka 7 to zasilanie tego układu. Sprawdź rezystor R523 pełniący rolę bezpiecznika.

I jeszcze pomiary napięcia na nóżce 4 IC508.

post-3254-0-15039300-1457029858_thumb.jpg

5,4V na tym wyprowadzeniu to napięcie przy odtwarzaniu.

GM

Pomiary wykazały

IC 508 nóżki:

2 13,6V przewijanie w tył

3 14,9V przewijanie w tył

4 5,1V w stanie spoczynku jak również przy włączonym odtwarzaniu

7 15,5V

R523 sprawny

Na pinach 9 i 10 złącza BC 741 czyli na stykach 9 i 10 CN 502 brak napięcia w wszystkich konfiguracjach.

Wnioskuję uszkodzenie IC 508

No chyba że jeszcze C 518 należało by sprawdzić ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pomiary wykazały

IC 508 nóżki:

2 13,6V przewijanie w tył

3 14,9V przewijanie w tył

4 5,1V w stanie spoczynku jak również przy włączonym odtwarzaniu

7 15,5V

R523 sprawny

Na pinach 9 i 10 złącza BC 741 czyli na stykach 9 i 10 CN 502 brak napięcia w wszystkich konfiguracjach.

Wnioskuję uszkodzenie IC 508

No chyba że jeszcze C 518 należało by sprawdzić ?

Jakie jest napięcie na nóżce 4 przy przewijaniu? Sprawdź C518, C517 i C741.

GM

Sprawdziłem te kondensatory C 518 i C 517 i były sprawne (1uF). Nie czekając już na nic wlutowałem IC 508 (BA6109) bo był taki w Pioneerze CT 850 którego mam na części. Jak na razie wszystko działa bardzo dobrze. Nowy silnik pracuje niemal bezgłośnie. Zajrzałem do tego który wcześniej zamontowałem no i katastrofa ! Prawdopodobnie kręcił tylko na dwóch cewkach (o ile to możliwe). Ten pierścień ferrytowy przy komutatorze do którego przylutowane są wyprowadzenia cewek był przekrzywiony. Prawdopodobnie dlatego że któryś lut puścił.

Dziękuję G Mark za pomoc w naprawie tego decka. Wczoraj tak się podłamałem, że nie byłem w stanie samodzielnie zajrzeć do serwisówki i logicznie pomyśleć.

W Siemens,ie RC 777 również nie ma napięcia na silniku "Rell motor" po włączeniu przewijania bądź odtwarzania.

Na schemacie wszystko jest nieco gorzej opisane niż w przypadku schematu z Brauna C4. Myślę że należało by sprawdzić w pierwszej kolejności obszar który wklejam poniżej.

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.

post-7746-0-48755700-1457253585_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W Siemens,ie RC 777 również nie ma napięcia na silniku "Rell motor" po włączeniu przewijania bądź odtwarzania.

Na schemacie wszystko jest nieco gorzej opisane niż w przypadku schematu z Brauna C4. Myślę że należało by sprawdzić w pierwszej kolejności obszar który wklejam poniżej.

...

To co pokazałeś na rysunku, to fragment układu regulacji hamowania lewej szpuli "back tension control".

Najpierw sprawdź, czy pojawia się napięcie pomiędzy stykami 2 - 3 wtyku CS13, po jego odłączeniu od gniazda CP13 i włączeniu odtwarzania i przewijania.

GM

Mała poprawka. Źle zapamiętałem na czym konkretnie polegała usterka w tym magnetofonie.

Otóż przewijanie działa. Nie działa napęd prawej szpulki podczas odtwarzania. Brak napięcia na silniku "Rell motor" po włączeniu odtwarzania. Sprawdziłem napięcia na złączu CS 13 pomiędzy pinami 2 i 3. Oczywiście są prawidłowe w przypadku przewijania no i brak napięcia po włączeniu odtwarzania.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mała poprawka. Źle zapamiętałem na czym konkretnie polegała usterka w tym magnetofonie.

Otóż przewijanie działa. Nie działa napęd prawej szpulki podczas odtwarzania. Brak napięcia na silniku "Rell motor" po włączeniu odtwarzania. Sprawdziłem napięcia na złączu CS 13 pomiędzy pinami 2 i 3. Oczywiście są prawidłowe w przypadku przewijania no i brak napięcia po włączeniu odtwarzania.

Sprawdź jak zmienia się napięcie na bazie tranzystora Q25 przed i po uruchomieniu odtwarzania. Pomiar pomiędzy masą i bazą tranzystora.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Na bazie Q25 (2SC536 nóżka 3) mam napięcie -10,5V w stanie spoczynku i - 10,0V po włączeniu odtwarzania.

OK. A teraz taki sam pomiar na bazie Q23 w stanie spoczynku i po włączeniu przewijania do przodu.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Na bazie Q23 jest -10,7V w spoczynku i -10,1V podczas przewijania w przód.

Spodziewałem się innego wyniku.

Powtórz pomiary, ale tym razem mierz napięcia na wyprowadzeniach IC1.

Dla odtwarzania nóżka 16, dla przewijania w przód nóżka 24.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Na nóżce 16 IC1 mam -10,6V w stanie spoczynku i -0,1V po włączeniu odtwarzania. Na nóżce 24 jest -10,7V w spoczynku i -0,1V po włączeniu przewijania w przód.

Mam wątpliwości czy dobrze rozpoznałeś bazy tranzystorów.

Ale to nie jest teraz istotne.

Czy po włączeniu odtwarzania startuje silnik wałka przesuwu?

Sprawdź diodę D25 i działanie przełącznika Pull/Hold.

GM

Też miałem wątpliwości. Ale znalazłem dane tranzystora 2SC536

Ukryta Zawartość

Baza to nóżka nr 3 czyli tak jak byś patrzył na tranzystor od strony płaskiej czyli tam gdzie wydrukowany jest symbol C536 no to bazą jest nóżka po prawej stronie. Jeśli tak to nie popełniłem błędu. Capstan motor działa prawidłowo. Diodę D25 zaraz sprawdzę.

Diodę D25 na razie sprawdziłem w układzie i odczyt wygląda dobrze bo mam przerwę w jednym kierunku i 638 z czarną sondą na katodzie i czerwoną na anodzie. Jeśli pomiar w układzie jest bez sensu to oczywiście wylutuję diodę i sprawdzę poza układem.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Diodę D25 na razie sprawdziłem w układzie i odczyt wygląda dobrze bo mam przerwę w jednym kierunku i 638 z czarną sondą na katodzie i czerwoną na anodzie. Jeśli pomiar w układzie jest bez sensu to oczywiście wylutuję diodę i sprawdzę poza układem.

IC1 sprawny bo właściwie zmienia stany na wyjściach po naciśnięciu klawisza.

Q25 sprawny, bo z jego kolektora sterowany jest, poprzez tranzystor Q29, silnik wałka przesuwu.

Mostek H, z którego zasilany jest silnik napędzający szpule

post-3254-0-47122200-1457277671_thumb.jpg

sprawny, bo właściwie reaguje na sygnał sterujący przy przewijaniu podawany przez rezystory R54, R56.

Tyle, że nie reaguje na sygnał podawany przez D25 przy odtwarzaniu.

Sprawdziłeś przełącznik Pull/Hold?

Może to głupi pomysł, ale sprawdź C18, C17, C16.

Półprzewodniki sprawdzaj poza układem, zaczynając od D25.

GM

Niestety poszedł dymek gdzieś z sekcji zasilania i teraz nie działa nawet przewijanie. Wyświetlacz nadal świeci i działa sterowanie. Ale mogę tylko przez chwilę mieć włączone zasilanie bo coś się nagrzewa i zaczyna dymić. Teraz nie wiem czy mam patrzeć co dymi a czy już lepiej niczego nie włączać ? Niczego nie robiłem, nie zwarłem żadnych elementów. Tak samo się stało :-((

Dioda D505 w zasilaczu ma osmalone wyprowadzenia. Reszta elementów wygląda dobrze.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Niestety poszedł dymek gdzieś z sekcji zasilania i teraz nie działa nawet przewijanie. Wyświetlacz nadal świeci i działa sterowanie. Ale mogę tylko przez chwilę mieć włączone zasilanie bo coś się nagrzewa i zaczyna dymić. Teraz nie wiem czy mam patrzeć co dymi a czy już lepiej niczego nie włączać ? Niczego nie robiłem, nie zwarłem żadnych elementów. Tak samo się stało :-((

Dioda D505 w zasilaczu ma osmalone wyprowadzenia. Reszta elementów wygląda dobrze.

Odłącz od zasilacza wtyki poprzez które zasilane są obwody magnetofonu.

Włącz magnetofon na krótko i zaobserwuj czy nadal zasilacz dymi.

Wyprowadzenia diody są raczej pokryte nalotem, a nie przydymione.

Dymić mogą rezystory szeregowe R502, R504, R505 w stabilizatorach.

Przypuszczam, że przy rozłączonym złączu CP6-CS6, zasilacz nie będzie dymił.

GM

Ale cóż to z

czesc

pekl mi pasek w Pioneerze ct-737, patrzac, jakie sprzedaja, to ten dluzszy, tyle, ze nie mam zadnej serwisowki i za bardzoe nie wiem, w ktorym miejscu umiescic nowy. Wesprze ktos?:)

No ale cóż za pytanie ;) Pasek najdłuższy napędowy - napęd z silnika na koło zamachowe. Nie ma tu wątpliwości żadnych "w którym miejscu go umieścić" Na kole pasowym silnika i na bieżnik koła zamachowego !

Lubię kiedy gra muzyka...

A teraz ja znowu zapytam o ŚRUTY !!! Tak potrzebuje 3 śrucików - takich jak w mechanizmie Sony pod wózkiem z głowicami. Mam takiego TC-K590 (bardzo zacne urządzenie zresztą) i zawsze był z nim problem typu: skos co chwile ma inny. Rozebrałem mechanizm w mak i wyszło że nie ma 3 śrutów po których jeździ wózek / mostek z głowicami. Śruty jak podejrzewam będę pewnie o średnicy 1-2mm. Jakby ktoś miał mechanizm sony w proszku to ja bardzo proszę.

Zwyczajnie musisz oszukać czujnik obecności kasety i włączyć odtwarzanie. Wówczas pokręć lewą ręką lewą szpulką. Opór musi być wyraźnie wyczuwalny w twoich palcach. Nie chodzi o podawanie na wejście sygnału 1 kHz no chyba że podczas nagrywania i potem podsłuch "po taśmie". Jeszcze jedno....włóż kasetę na której występują te objawy opisane przez Ciebie, włącz odtwarzanie i w absolutnej ciszy posłuchaj pracy mechanizmu. Jeśli stwierdzisz cykliczne stukanie to będzie znaczyło że stukają ząbki lewej szpulki w kasecie o zabierak lewej szpulki decka. Gdy użyjesz lupy i latarki to zobaczysz jak "przewala się" lewa szpulka w kasecie na zabieraku lewej szpulki decka i będziesz widział dokładnie moment "stuknięcia" szpulki kasety o zabierak. W tym momencie lewa szpulka magnetofonu wpada w wibracje które niestety przenoszą się na taśmę i są słyszalne w postaci cyklicznie pojawiających się wibracji. To świadczy o słabym naciągu taśmy. Dlaczego zwiększony naciąg taśmy ma wyeliminować to zjawisko ? Przyjrzyj się konstrukcji zabieraków na szpulkach a zrozumiesz. Reasumując: Zbyt słaby naciąg taśmy to nie właściwe prowadzenie taśmy w jej torze. Ona może uciekać/pływać po głowicy kasującej co powoduje opisywane przez ciebie objawy. Dlaczego nie na wszystkich taśmach ? Otóż często w magnetofonach z zbyt słabym naciągiem taśmy wystarczy gdy lewa szpulka w kasecie kręci się z pewnym oporem. Wówczas taki opór jest nawet pożądany i powoduje zwiększenie naciągu taśmy i lepsze prowadzenie jej w torze.

Ale wiadomo...kaseta kasecie nie równa. Te w których szpulki kręcą się bez oporu ale całość mechanizmu kasety jest kiepskiej jakości to w decku o małym naciągu taśmy nie będą pracowały prawidłowo.

Dziś miałem chwilkę czasu aby posprawdzać i faktycznie, jest problem z naciągiem taśmy, lewa strona stawia za mały opór, podczas kalibracji BIAS'u wskaźnik pływał. Zdjąłem osłonę kieszeni i dociskając palcem zwiększyłem opór, BIAS przestał pływać. Kaseta RAKS ED-X zwykłe żelazo. Stąd pytanie, czy można moment hamowania jakoś wyregulować, zwiększyć, po rozebraniu mechanizmu, czy ktoś to być może już to robił i ma doświadczenie ? Nie chciałbym rozgrzebać mechanizmy nie mając pewności za co się zabrać.

Pozdrawiam.

Ten wpis miał być w tym wątku:

Dziś wstawiłem nowy procesor do Revoxa B710 mkI. Zrobiłem to oczywiście po dokonaniu koniecznych przeróbek zgodnie z instrukcją przesłaną przez producenta. Sukces jest ale nie pełny. Nie działa licznik taśmy w związku z czym przewijanie zatrzymuje się po dwóch sekundach ale odtwarza normalnie. Ten nie pracujący licznik to nic nowego. Gdy po raz ostatni "ożył" stary procesor efekt był ten sam. Gdy wszystkie IC wokół procesora były jeszcze oryginalne to odpowiedzialny za pracę licznika układ HEF4013BP włożony był odwrotnie w podstawkę i podwinięte dwie z jego nóżek. O dziwo wszystko wówczas działało prawidłowo. Teraz gdy z powrotem włożyłem oryginalny (stary) HEF4013BP w sposób zgodny z schematem to system zaczął wariować. Układ okazał się być uszkodzony. Czy układy scalone takie jak LM339N muszą być zgodne w 100% z oryginałem jeśli chodzi o ich oznaczenie ? Chodzi o to że kupiłem i wstawiłem LM339N ale druga część oznaczenia nie jest zgodna. Na nowym IC jest jeszcze symbol JR218ADE3 a na starym jest inny symbol. Albo co w przypadku IC MC14512BCP gdzie drugi symbol jest M81 49 a w nowym jest inny. Albo układ SN7406N. Jego drugi symbol na oryginalnym IC brzmi 27APY6K a na nowym IC jest inny. Mogę z powrotem wstawić wszystkie stare układy oprócz uszkodzonego HEF4013BP tylko czy to ma sens ?

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Nawet w instrukcji serwisowej podane są tylko główne oznaczenia układów scalonych np. LM339N.

A te są w 100% zgodne z oznaczeniami oryginalnych IC. Z resztą podmieniłem już na stary oryginalny LM339N i bez zmian.

Problem z licznikiem taśmy występował już dawno, dlatego ktoś kto wiedział co robi obrócił HEF4013BCP uprzednio podginając dwie nóżki układu. Sądzę że gdybym pamiętał które nóżki należy podgiąć i zamontował odwrotnie ten układ to licznik zaczął by pracować.

Skoro na wyświetlaczu pojawiają się cztery zera tylko po prostu licznik nie pracuje to pewnie uszkodzone będą czujniki foto - optyczne przy talerzykach szpulek. Tylko gdyby one były uszkodzone to z kolei ten licznik w ogóle by nie pracował nawet z tym obróconym IC.....

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Układ HEF4013, lub jego odpowiednik, powinien być tak wstawiony w podstawkę, aby:

- nóżka 14 układu, trafiła w narożny otwór/styk podstawki, na którym panuje napięcie +5V w stosunku do masy,

- nóżka 7 układu, trafiła w narożny otwór/styk podstawki, który jest połączony z masą magnetofonu.

Jeśli masz jeszcze stary, uszkodzony, układ, to obejrzyj jego wyprowadzenia pod lupą. Mocne wyginanie wyprowadzeń pozostawia na nich, zazwyczaj, wyraźne ślady.

GM

Układ HEF4013, lub jego odpowiednik, powinien być tak wstawiony w podstawkę, aby:

- nóżka 14 układu, trafiła w narożny otwór/styk podstawki, na którym panuje napięcie +5V w stosunku do masy,

- nóżka 7 układu, trafiła w narożny otwór/styk podstawki, który jest połączony z masą magnetofonu.

Jeśli masz jeszcze stary, uszkodzony, układ, to obejrzyj jego wyprowadzenia pod lupą. Mocne wyginanie wyprowadzeń pozostawia na nich, zazwyczaj, wyraźne ślady.

GM

Ale numer !!! Czyli układ ma być włożony niezgodnie z jego podstawką ! Sprawdziłem najpierw napięcie +5V w podstawce czyli tam gdzie powinna znajdować się nóżka 14 układu no i masę tam gdzie ma być nóżka 7 układu. Dopiero wtedy włożyłem obrócony HEF4013. Włączyłem napięcie i licznik działa ! Znalazłem w necie zdjęcia wersji mkI na których wyraźnie było widać że układ HEF4013 ma włożone wszystkie nóżki w podstawkę i żadna nie jest podwinięta. Jednak na tych zdjęciach nie było widać gdzie jest nóżka nr.1 układu.Tylko jak taka firma mogła zrobić taki numer ? Dlaczego wlutowano podstawkę odwrotnie ?

Po raz kolejny dziękuję ci G Mark za pomoc. Minęło kilka lat od czasu gdy padł mi ten procesor w Revox,ie. Byłem na 100% przekonany że już nigdy nie będzie sprawny. A tymczasem udało się ! :-)

Po raz kolejny dziękuję ci G Mark za pomoc. Minęło kilka lat od czasu gdy padł mi ten procesor w Revox,ie. Byłem na 100% przekonany że już nigdy nie będzie sprawny. A tymczasem udało się ! :-)

Gratuluję !!! Takie zmartwychwstania ogromnie cieszą - no to miłej zabawy !!!

Myślę że nowy IC HEF4013BP jest już też uszkodzony przez nie właściwy montaż w podstawce. Licznik czasem startuje z opóźnieniem. Przewijanie włącza się niekiedy z większą szybkością i może się też wyłączyć jak gdyby zadziałał auto-stop. Ale zdarzało mu się to już kiedyś, gdy ogólnie rzecz biorąc był sprawny.

G Mark - czy warto inwestować w drogi oryginalny HEF4013BP (North.pl) a czy wystarczy jego zamiennik CD4013 ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.