Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki uzywany cd pod przerobki

mgrzemow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegos czasu interesuje sie konstrukcja glosnikow i generalnie technika audio. Mam za soba juz pare projektow glosnikowych i w tej chwili mam na tapecie:

1. Glosniki na Monacorach SPH165KEP i Peerless DT100

2. Wzmacniacz Gainclone na LM3875.

Niestety w wyniku pewnych komplikacji zostalem bez odtwarzacza CD. Nie napisze publicznie, co robi za zrodlo...

Wlasnie w tej sprawie chcialem sie poradzic:

Jaki kupic uzywany odtwarzacz CD "pod modyfikacje"?

Interesowaly by mnie takie jego cechy jak:

1. dobry transport

2. dobry przetworni

3. popularne i dostepne w sieci plany modyfikacji - nie znam sie na technice CD i nie bardzo mi sie chce robic kolejny "doktorat" ;-)

Mysle, ze budzet to ok 700 zl.

Wiem, ze to niewiele, ale jako podstawa do przerobek moze sie cos znajdzie?

Pozdrawiam grupowiczow i forumowiczow,

MichalG

https://www.audiostereo.pl/topic/5827-jaki-uzywany-cd-pod-przerobki/
Gość bOBILEK

(Konto usunięte)

Witam!

Sam temat dobrego transportu był na forum już "przerabiany". Jeśli miałbym się pokusić o wnioski (to moje prywatne zdanie), to są trzy mozliwości:

1. Któryś ze sprawdzonych napędów Philips'a np. CDM4, CDM9 itd.

2. Mechanizm Stable Platter firmy Pioneer (ale tylko wyższe modele!)

3. Napęd VRDS firmy TEAC (pioruńsko drogi!)

Z tego poniekąd wynika, że do przeróbek najlepiej nadają się odtwarzacze Philips'a i Marantza oraz niektóre modele Pioneera.

W sieci zdecydowanie najwięcej jest o modyfikacjach odtwarzaczy na bazie napędów Philipsa.

Jeżeli j.angielski niestraszny, wystarczy wpisać w przeszukiwarce "cd mods" albo "cd tunning" i już!

Osobiście modyfikowałem tylko Pioneer'y z przetwornikami Delta-Sigma w konfiguracji różnicowej i zmiana zegara taktującego plus układu wyjściowego (inne wzmacniacze operacyjne lub lampy) dawała kolosalną poprawę. Można jeszcze było pokusić się o zmiany w zasilaniu (choć wyższe modele Pioneer'a i tak są pod tym względem całkiem porządnie wykonane, bo mają oddzielne stabilizatory dla każdego stopnia).

Michał wejdź na diyaudio i napisz "marantz mods" -będziesz zadowolony z wyniku poszukiwań. Tak więc tu masz sporo gotowych i dobrych rozwiązań. To taka przewaga tych odtwarzaczy. Wiem, że to nie na temat ale napisz parę zdań o Gainclone (kręci mnie to urządzenie a nie chcę robić w ciemno, bo na tapecie jest teraz DAC i brakuje już czasu).

Z elektroniki tak naprawde to jestem noga - prawo Ohma i tyle.

Gainclone mnie skusil, bo jest prosty i dobrze udokumentowany.

Ponizej link do strony na ktorej jesto dobre udokumentowany GainClone w 3 odmianach (lacznie z buforem lampowym!!!):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest to podane na moim poziomie - czyli bliskim gruntu ;-)

Dodam, ze juz prawie udalo mi sie skompletowac czesci:

LM3875 w TME (25zl sztuka)

MUR860 tez w TME

Parowane transformatory 24V 100VA nawija mi gosc z Tarnowa za 30 zl szt. Stoi w niedziele na zewnatrz, z boku hali na gieldzie RTV w Krakowie/Bronowicach.

Na razie mam zwykle kondensatory - bede eksperymentowal pozniej.

CDkow, to chyba faktycznie Marantz...

Pozdrowienia,

MichalG

Ukryta Zawartość

Witam

Warto pomęczyć stare Luxmany albo Sansui . Można toto kupić za grosze 200-300PLN a i bez żadnych przeróbek gra tak że HK 750 i wiele innych może się schować...... To są dobre urządzenia konstruowane przez inżynierów a nie speców od marketingu....

• 2 tygodnie później...

hmm,ja tu moze nie na temat,ale pisze do mgrzemowa...studiuje w krakowie,zamierzam zrobic new konstrukcje i to na monacorach.sluchaj mgrzemow,czy mógłbym skoczyc i pooglądać sobie te monacory?? z kopułką peerlesa mialem do czynienia,fajna jest...daj szybko znać

Hej,

Nie ma sprawy.

Pisz na michal.grzemowski@TO_WYWAL.neostrada.pl

Rzuc tez okiem na forum cmbe:

www.diyaudiuo.tk - wlasnie trwa projekt monitorow odsluchowych byc moze na tych glosnikach.

Pozdrowienia,

MichalG

poprawka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.